Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 13.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
132.61 Кб
Скачать

2. Організація проводового зв’язку.

При організації і використанні радіозв’язку слід враховувати:

- можливість навмисних перешкод з боку противника і перехоплення противником радіопередач;

- можливість взаємних перешкод, що створюються роботою своїх передавальних станцій.

Використання проводових засобів зв’язку дозволяє уникнути недоліків, перерахованих вище. Вони забезпечують зручність ведення і відносну потайність переговорів. Однак більша уразливість ліній зв’язку від вогневих засобів противника, громіздкість матеріальної частини, мала швидкість їх прокладки за умови швидкого розвитку сучасного бою, його маневреності призводять до обмеження їх використання для забезпечення зв’язку.

Тому проводовий зв’язок, як правило, застосовується у вихідному положенні для наступу, в обороні, при розташуванні військ на місці, а також для організації внутрішнього зв’язку на пунктах управління.

Значення та роль проводового зв’язку. Спосіб його організації.

Проводові засоби зв''язку забезпечують зручність ведення і відносну потайність переговорів і передач, а також можливість отримання за допомогою апаратури ущільнення по одному ланцюгу декількох телефонних каналів. Однак більша уразливість лінії зв’язку як від ядерної зброї, так і від звичайних засобів ураження з боку противника, громіздкість матеріальної частини, мала швидкість їх прокладки при хуткому (чи швидкому) розвитку сучасного бою, його маневреності призводять до обмеження їх використання для забезпечення зв’язку.

Найбільш широке застосування проводовий зв’язок знаходить в обороні, у вихідному положенні в наступу, при розташуванні військ на місці, а також для забезпечення внутрішнього зв’язку на пунктах управління.

Проводовий зв’язок може бути організований за напрямком чи за віссю.

З В’Я З О К З А Н А П Р Я М К О М - це такий спосіб організації зв’язку між двома кореспондентами (штабами), при якому зв’язок здійснюється по проводовій лінії, що прокладена безпосередньо між пунктами управління цих командирів.

Слайд №4.

5мбр

1/5 мбр

З В’Я З О К З А В І С С Ю - спосіб організації зв’язку, при якому зв’язок командира з декількома командирами (штабами) здійснюється по одній осьовій лінії. Проводовий зв’язок прокладається за напрямом переміщення свого командного пункту (штабу). На осьовій лінії розгортається допоміжний вузол зв’язку (ДВЗ) або проміжна станція, від яких пунктом управління підпорядкованих чи взаємодіючих командирів прокладаються з’єднувальні лінії.

Слайд №5.

1/5 мбр 1/5 мбр

5 мбр

двз двз

2/5 мбр 2/5 мбр

Для організації зв’язку за напрямом потребується більше сил і засобів, ніж для організації зв’язку за віссю. Однак зв’язок за напрямом вигідніше в тому плані, що при пошкодженні лінії зв’язок порушується тільки з одним кореспондентом (штабом), тоді як при пошкодженні осьової лінії зв’язок порушується одночасно з декількома кореспондентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]