Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_z_Ekonomika_pratsi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.08.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

6.5.Методи нормування трудових процесів

У нормуванні праці застосовують аналітичні і сумарні методи.

Аналітичні методи припускають установлення норм на основі аналізу конкретного трудового процесу, проектування раціональних режимів роботи устаткування і прийомів праці робітників, визначення норм по елементах трудового процесу з урахуванням специфіки конкретних робочих місць і виробничих підрозділів. За методикою одержання вихідних даних аналітичні методи поділяють на аналітично-розрахункові й аналітично-дослідницькі.

У першому випадку за базу розрахунку беруться нормативні матеріали, у другому – дані, отримані при дослідженні трудових процесів на аналізованих робочих місцях.

При досвідно-статистичних (сумарних) методах норми встановлюються в цілому на всю роботу без поелементного аналізу конкретного трудового процесу і проектування раціональної організації праці. При досвідному методі норми визначають на основі особистого досвіду нормувальника, при статистичному – на основі статистичних даних про фактичні затрати часу на виконання аналогічної роботи в минулому.

Виділяють такі методи дослідження трудових процесів:

методи безпосередніх замірів;

методи моментних спостережень.

Метод безпосередніх замірів передбачає фіксацію в процесі спостереження тривалості всіх елементів витрат робочого часу і послідовності їх виконання.

Метод моментних спостережень – це спосіб одержання середніх даних про фактичне завантаження робітників і устаткування, даних про витрати і втрати часу групи робітників або устаткування на основі законів математичної статистики.

За метою дослідження трудових процесів виділяють такі методи: хронометраж, фотографія робочого часу, фотохронометраж.

Хронометраж – метод вивчення витрат часу роботи робітника або устаткування шляхом безпосереднього спостереження на робочому місці. В процесі хронометражу здійснюють спостереження, яке полягає в тому, що спостерігач з допомогою секундоміра замірює тривалість елементів операції.

Фотографія робочого часу – спостереження і послідовний запис усіх витрат робочого часу і перерв протягом зміни з зазначенням їх тривалості і послідовності.

Залежно від призначення розрізняють такі види фотографій:

  • фотографія робочого часу;

  • фотографія часу використання устаткування;

  • фотографія виробничого процесу.

Фотографія часу використання устаткування – це спостереження за його роботою і перервами в ній з метою одержання даних для обґрунтування затрат часу на обслуговування (одним робітником або кількома).

Фотографія виробничого процесу – це одночасне вивчення затрат робочого часу виконавців, часу використання устаткування і режимів його роботи. Спостереження можуть виконувати два спостерігачі: один спостерігає за робітниками, другий – за устаткуванням.

Фотохронометраж поєднує фотографію робочого часу та хронометраж.

Тема 7. Ефективність і продуктивність праці

7.1.Поняття ефективності праці

Ефективність праці в буквальному розумінні означає її результативність. Оцінка результативності повинні враховувати не лише обсяг продукції, послуг, а й їхню якість, потрібність суспільству. Окрім того, необхідно оцінювати і результативність праці в нематеріальних галузях виробництва.

Рівень ефективності праці в галузях матеріального виробництва характеризується такими показниками:

  • вид продукту;

  • номенклатура й асортимент продукції;

  • загальна кількість продукції;

  • кількість продукції в розрахунку на 1-цю робочого часу;

  • обсяг продукції в грошовому виразі;

  • затрати праці на виробництво 1-ці продукції.

Рівень ефективності праці в сфері нематеріального виробництва характеризується такими показниками:

  • вид та обсяг результату;

  • його наукова чи художня цінність;

  • актуальність, своєчасність, зручність, уважність;

  • обсяг діяльності в грошовому виразі;

  • затрати праці на 1-цю обсягу діяльності.

Вимірювання ефективності всієї сукупності праці суспільства переважно здійснюють за таким показником як валовий національний продукт (ВНП). ВНП – це ринкова вартість усіх кінцевих товарів і послуг, вироблених національними підприємствами протягом певного періоду.

Підвищення ефективності праці полягає в досягненні певної мети з мінімізацією затрат праці.

На ефективність праці впливають такі показники:

  • обсяг факторів виробництва (праці і капіталу) і технологія;

  • біологічні, психологічні, соціальні властивості працівників;

  • умови трудової діяльності.