Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekologiya_lyudini.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
392.19 Кб
Скачать

Розділ ііі Аналіз факторів, що створюють дискомфорт проживання людей в Острозькому районі

3.1. Підтоплення територій сіл та сільгосп угідь

Характерною рисою Рівненської області є процеси заболочування та підтоплення території. Ці процеси відбуваються внаслідок перевищення атмосферних опадів над випаровуванням, незначного похилу рівнинної поверхні з численними зниженнями, залягання на невеликій глибині водонепроникних глин та суглинків.

Існує декілька способів осушення, які використовуються при проведенні гідромеліоративних робот на Рівненщині. Серед них – прокладання відкритих каналів, закритий дренаж, спорудження захисних дамб та станцій для механічного підйому води, тощо. Проте осушення територій відноситься в більшій мірі до півночі області. Тоді ж як підтоплення територій безпосередньо у Острозькому районі не є таким великим, за рахунок наближеності до лісостепової зони і більш посушливого клімату.

Значної шкоди населенню та господарству краю завдають несприятливі кліматичні процеси. До них відносять:

- тривалі дощі;

- грози;

- буревії;

- снігопади та заморозки;

- ожеледі;

- повені;

- паводки.

Повені спостерігаються здебільшого у північній частині області, тому безпосереднього відношення до досліджуваного району не мають. Оскільки тут менше число заболочених територій, ніж, наприклад у Сарненському районі.

Тут спостерігаються здебільшого паводки ( які випадають в літній період) - раптове підвищення рівня води в річках. В умовах низинного рельєфу Полісся вони можуть бути досить високими (до 3м) і охоплювати великі площі. В результаті паводка, який мав місце у липні 1993 року були знищені посіви, зруйновані дороги та лінії зв’язку, господарські та житлові будівлі. В тому числі буди присутні і людські жертви.

Запобігти небажаним наслідкам, які виникають під час паводків можна шляхом закріплення берегів гідротехнічними спорудами, введенням впорядкованої вирубки лісів на територіях, прилеглих до річок.

Також підтоплення територій може відбуватись внаслідок буревіїв, при яких швидкість вітру сягає більше 30м/с. Вони часто відбуваються у південних районах області (в тому числі і Острозькому), за рахунок меншої лісистості, хвилястості поверхні та більшої розораності територій. Тому і призводять до підтоплення у сукупності з грозами, що також мають місце у районі. До того ж щороку від ураження блискавкою гине досить велике число людей.

Тож, основне підтоплення території Острозького району відбувається внаслідок поширених тут паводків у літній період. Адже для них тут сприятливі умови за рахунок добре водопроникного ґрунту та часто незакріплених берегів річок.

Крім того великих збитків завдає і діяльність людини. Зокрема діяльність Острозькому облводоканалу. Адже він не тільки марнує водні ресурси, забруднюючи великі об’єми води, але і загалом нераціонально використовує воду. Це все, а також діяльність різних промислових підприємств призводить до надмірного зволоження ґрунтів, підтоплення їх.

Все підтоплення має єдиний результат – нераціональне використання природних ресурсів та водну ерозію, яка досить проблематично зупиняється. Тож набагато простіше не допустити затоплення територій, ніж потім боротися з його результатами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]