Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekologiya_lyudini.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
392.19 Кб
Скачать

1.2. Гідросферні умови

Суб'єкти моніторингу поверхневих та стічних вод у Рівненській області:

- Держуправління охорони навколишнього природного середовища та державна екологічна інспекція в Рівненській області;

- Рівненський обласний центр з гідрометеорології;

- Рівненське обласне управління меліорації і водного господарства та Рівненська гідрогеолого-меліоративна експедиція;

- РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал".

Держекоінспекція в Рівненській області здійснює спостереження 2 рази на рік. В 4 кварталі обстежено 17 поверхневих водних об'єктів, з них 12 річок, 1 озеро, 1 струмок, 3 стави. Всього на поверхневих водних об'єктах області обстежено 29 створів спостережень за 28 показниками.

Рівненський обласний центр з гідрометеорології здійснює щомісячні спостереження за станом поверхневих вод 2 поверхневих водних об'єктів у  5 пунктах спостережень за 17 показниками.

РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал" здійснює щомісячні спостереження за станом поверхневих вод 2 поверхневих водних об'єктів у 6 пунктах спостережень за 17 показниками.

Рівненська гідрогеолого-меліоративна експедиція Рівненського обласного управління меліорації і водного господарства здійснює щоквартальні спостереження за станом поверхневих вод в місцях їх інтенсивного використання і в зоні дії РАЕС та ХАЕС на 14 поверхневих водних об'єктах за 25 гідрохімічними показниками.

Острозький район добре забезпечений водою. Найбільшими річками Острожчини є Горинь - довжина якої 49 км, Вілія довжиною 36 км, Збитенка довжиною 20 км і Вільшанка. Також в багатьох селах району є ставки (Білашів, Верхів, Лебеді, Межиричі, Милятин, Могиляни, Плоска, Українка, Хорів, Оженин, Грем’яче та інші).

За даними спостережень державної екологічної інспекції в Рівненській області стан забруднення поверхневих вод водних об'єктів на річках Острозького району:

р. Горинь у пункті смт Гоща, 0,5 км вище і нижче скиду з очисних споруд Гощанської дільниці РОВКП ВКГ "Рівнеоблводоканал" зафіксовані перевищення за вмістом фосфатів 1,1 ГДК та БСК5 1,2 ті 1,4 ГДК відповідно, у пунктах в межах с. Берестя Дубровицького району, вище та нижче скиду з очисних споруд КП „Дубровицяводоканал" та в межах с. Висоцьк Дубровицького р-ну зафіксовані перевищення за ХСК 1,2, 1,2, 1,3, 1,4 ГДК відповідно для водойм культурно-побутового користування.

р. Горинь у пункті вище смт Оржів, нижче скиду стічних вод з очисних споруд ВАТ "Рівнеазот" і нижче скиду стічних вод ВАТ "ОДЕК-Україна" зафіксовані перевищення за вмістом азоту амонійного 3,1, 5,8 і 5,5 ГДК відповідно; хрому шестивалентного 3,5, 5,6 і 5,6 ГДК; сульфатів 3,8, 5,3 і 4,8 ГДК; нафтопродуктів 1,9; 6,4 і 6,5 ГДК; у пунктах нижче скиду стічних вод з очисних споруд ВАТ "Рівнеазот" і нижче скиду стічних вод ВАТ "ОДЕК-Україна" перевищення зафіксовані за БСК5 1,2 і 1,0 ГДК, вмістом нітритів 1,8 і 1,9 ГДК, фенолу 3,3 і 7,7 ГДК для водойм рибогосподарського користування.

Дані спостережень Рівненської гідрогеолого-меліоративної експедиції

Рівненського обласного управління меліорації і водного господарства

Результати радіологічних вимірювань проб води поверхневих водойм в районах розташування АЕС та стічних вод АЕС (в пікокюрі на літр; 27 пікокюрі = 1 бекерель)

№ з/п

Найменування пунктів спостережень

Показники забруднень

Cs137

Sr90

1.

р. Горинь, м. Нетішин (вище ХАЕС)

2,0

0,12

2.

р. Горинь, с. Вельбівно (нижче ХАЕС)

2,0

0,10

ВIЛІЯ - річка у Кременецько-му і Шумському р-нах Терноп. обл., в Острозькому р-ні Ровен. обл. та у Білогірському й Ізяславському р-нах Хмельн. обл., ліва прит. Горині (бас. Дніпра). Довж. 77 км, пл. бас. 1815 км . Бере початок з джерел біля с. Підлісного на Подільській ви-сочині. Долина коритоподібна, терасована, завширшки від 1,5 до 4 км. Заплава здебіль-шого заболочена, шир. її у вер-хів'ї до 150 м, нижче - 400- 800 м і більше. Річище звивисте, завширшки до 28 м, завглибш-ки 1,0-2,0 м. Похил річки 1 м/км. Осн. притоки: Свитенька (ліва), Гнилий Рів (права). Живлення переважно снігове. Льодостав з серед, грудня до поч. березня. Воду використо-вують для тех., с.-г. та побут, водопостачання. У бас. В.- ме-ліоративні системи "Вілія", "Устье" та ін. На річці - м. Острог.

Збитинка — річка в Рівненській області, притока Вілії.

Витікає поблизу села Збитина Дубнівського району, має 56 кілометрів довжини, понад 10 приток і під Острогом впадає до Вілії.

Документується ще як «Сбитенка», «Збытник», «Люба». Назва Збитинка кінцевим «ка» символізує місце витікання — село Збитин, котре у свою чергу приховало давньоруське ім'я Збыт, похідне із давніх двочленних наймень типу Збислав (Сбислав), Збыгнев (Сбыгнев), де компонент «Збыт» від дієслова «бути» і втілював поняття «утверджуватися», «множитися». Документоване «Люба» стосується Збитенки десь в околиці Ступна, Малої Мощаниці, Залібівки, й, очевидно, розвинулось з давнішого «Луба» у значенні «лубна» (місце, де вимочували, тобто «лубнували», коноплі, льон, лико), і не без впливу річкових наймень типу Настя, Стася, Устя, котрі, за народною етимологією, прийняли імена осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]