Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визвольні змагання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
848.38 Кб
Скачать

Висновки

Після денікінської окупації в Україні знову були відновлені органи радянської влади, але в більш довершеному вигляді. Репресіями та поступками ЦК РКП(б) ліквідував лівоесерівські партії і «очистив» власні компартійні організації в Україні, які вперше за всю історію більшовизму виявили непокору центру. В Україні, як і в Росії, було встановлено однопартійну систему.

Воєнні успіхи більшовиків пояснювалися величезними ресурсами, які стали доступними внаслідок націоналізації і мілітаризації економіки. У сільському господарстві, де компартійна диктатура мала справу з мільйонами дрібних власників, ці методи не спрацьовували. Тому здійснювалася конфіскація вже виготовленої сільськогосподарської продукції у формі продрозкладки.

Заборона ринкової торгівлі і продрозкладка руйнували підвалини селянського господарства, вже підірвані нескінченними війнами. Невдоволення селян політикою радянської влади зростало.

Запитання:

  1. Чому російські більшовики після цілковитого опанування України проголосили, що вона залишатиметься незалежною державою? У чому полягала суть радянської державності? Як більшовикам вдавалося відділяти проголошувану в конституціях форму державності від конституційно непередбаченої суті механізму влади?

  2. Схарактеризуйте аграрну політику більшовицької Росії в Україні під час виборчої кампанії до рад в перші місяці 1920 р.

  3. Як ви розумієте термін «радянське будівництво»?

  4. Чому запроваджена в радянській Росії система влади була несумісною з багатопартійністю?

  5. Ленінська партія будувалася на засадах «демократичного централізму», головною з яких була підпорядкованість нижчих інстанцій вищим (централізм). Чи можлива, на вашу думку, демократія у внутрішньопартійному житті, якщо управління партією суворо централізоване? Чи має право на існування вислів «демократичний централізм»?

  6. Розкрийте план В.Леніна щодо ліквідації найвпливовішої в Україні партії боротьбистів.

  7. 7 Чим було зумовлено мілітаризацію економіки у 1920 p.? 15. З кого складалися комнезами?

  1. Радянсько-польська війна

Польська держава виникла восени 1918 р. Диктаторську владу «начальника держави» здобув Й. Піл судський, який ставив за мету відновлення Польщі в кордонах 1772 р. Тому в 1919 р. польські війська зайняли основну частину Білорусії і українські землі до річок Збруч і Горинь.

Мапа лінія фронту 1919 р.

Уряд радянської Росії неодноразово звертався до польського уряду з пропозиціями мирного врегулювання питання про кордон. Перешкодити просуванню польських військ він не міг, бо всі сили віддавалися боротьбі з арміями Колчака і Денікіна.

Мапа лінія фронту грудень 1919 р.

28 січня 1920 р. Раднарком Росії передав по радіо заяву про основи політики щодо Польщі, у якій запевнялося, що червоні війська не переступлять існуючої лінії Західного фронту. Це можна було зрозуміти так, що лінія фактичного розмежування сил могла б стати основою при визначенні державного кордону в ході мирних переговорів.

Адресовані Й. Пілсудському мирні пропозиції не перешкодили здійснювати інтенсивну підготовку до війни. 27 лютого 1920 р. В. Ленін запропонував спрямувати всю увагу на Західний фронт і перевести туди все, що можна, з Сибіру та Уралу. У березні він поставив завдання перед Кавказьким фронтом щодо «якнайшвидшого перекинення максимуму військ на Західному фронті».

Коли окреслилася поразка денікінських військ, правлячі кола Польщі вдарили на сполох: збройний конфлікт з радянською Росією здався їм неминучим. США і Антанта дали згоду на термінову воєнну допомогу. Навесні 1920 р. збройні сили Польщі налічували 738 тис. чоловік. її армія стала однією з найбільших у Європі.