Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визвольні змагання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
848.38 Кб
Скачать

Висновки

З перших місяців 1919 р. в Україні утвердилася компартійна диктатура. Формально, за радянською Конституцією, Україна вважалася незалежною республікою. Але фактично влада належала КП(б)У, яка була складовою частиною РКП(б).

На відміну від Росії, органи радянської влади в Україні були багатопартійними: поряд з більшовиками у них брали участь представники боротьбистів і борбистів, які заявили, що перейшли на комуністичну платформу. Співпраця більшовиків з партіями есерівського походження пояснювалася тим, що останні мали вирішальний вплив на селян. Разом з тим більшовики силовими засобами домоглися істотної чисельної переваги в радянських органах влади. Це забезпечило цілковитий контроль за українським радянським центром з боку компартійного центру, тобто диктатуру керівників РКП(б) на території радянської України.

Після утвердження диктатури Москва почала здійснювати в Україні комуністичну програму соціально-економічних перетворень. Однак її невідповідність інтересам селянства швидко призвела до селянського повстання набагато більших масштабів порівняно з тим, що відбувалося проти німецько-австрійських окупантів роком раніше.

Запитання

  1. Коли було запроваджено нову назву держави — УСРР? Поясніть цю абревіатуру.

  2. З чим пов'язаний переїзд радянського уряду до Харкова?

  3. Як став називатися український радянський уряд після його реорганізації у січні 1919 p.? Чим була зумовлена реорганізація уряду?

  4. Хто очолював український радянський уряд з січня 1919 р?

  5. Поясніть мету створення ревкомів.

  6. Якою була функція комітетів бідноти?

  7. Які були норми представництва делегатів під час виборчої кампанії до рад у 1919 p.?

  8. Яка форма державного устрою радянської України передбачалася за Конституцією? Чи сприяли положення Конституції закріпленню суверенітету України?

  9. Поясніть поняття «воєнно-політичний союз».

  10. Як ви розумієте поняття «продовольча розкладка»?

  11. Назвіть причини антибільшовицьких селянських виступів. Якими були їх наслідки?

  12. Які отамани виступили проти радянської влади в Україні?

  1. Боротьба за Україну в 1919 р. Воєнно-політична ситуація в Україні в 1919 р.

Наступ білогвардійців в Україні.

Наприкінці 1918 р. Донська армія П. Краснова разом з Добровольчою армією А. Денікіна розгорнули наступ на Донбас. Незабаром Денікін підпорядкував собі Донську армію і оголосив себе головнокомандуючим збройними силами Півдня Росії.

З весни 1919 р. головним театром воєнних дій між радянськими і білогвардійськими військами став Донбас. Спочатку війська Південного фронту потіснили денікінців. Однак поразка однієї з радянських армій на Північному Кавказі дала змогу Денікіну збільшити чисельність військ, що протистояли Південному фронту.

Фото А. Денікіна

Події розвивалися стрімко. Було неясно, як треба використовувати ще не переформовану Українську Червону армію. Справді, Південний фронт потребував допомоги. Але, на думку радянського керівництва, там справи складалися все-таки не найгірше. В. Ленін говорив не про врятування Всеросійської кочегарки, а тільки про цілковите очищення її від білогвардійців і взяття Ростова-на-Дону. Головні події, як здавалося, відбувалися на Заході, де починала розгортатися давно омріяна більшовиками світова революція. Утворилася радянська Угорщина.

Антанта забила на сполох, і сусідні з Угорщиною країни відразу ввели свої війська, щоб знищити радянську владу. Керівники Угорщини звернулися за допомогою до Росії. Таку допомогу В. Ленін обіцяв.

У квітні В. Антонов-Овсієнко розпочав передислокацію армій з таким розрахунком, щоб завдати удару по Румунії. Остання ще у 1918 р. зайняла Бессарабію і Буковину, а тепер вторглася в Угорщину. Удар по Румунії через Бессарабію і Буковину був би ефективною допомогою Угорщині.

В. Ленін вимагав від керівництва УСРР дій на обох напрямках — донбаському і румунському. Однак становище в Донбасі невпинно погіршувалося. Білогвардійці підійшли до околиць Луганська, де розгорнулися тривалі запеклі бої. Створивши велику перевагу в силах, Денікін 4 травня захопив Луганськ. Радянські війська зазнали поразки. Донбас було втрачено.

Тим часом дві українські армії розвивали наступ проти Румунії. Але звістка про заколот Григор'єва в їхньому тилу і наступ денікінських військ змусили відмовитися від дій на західному оперативному напрямку.

Мапа Громадянська війна осінь 1919 року

У червні білогвардійці зайняли Харків, потім Катеринослав. Окрилений цими успіхами, Денікін віддав наказ про похід на Москву. А. Денікін так швидко окупував Україну, що розташовані на Херсонщині три дивізії залишилися в глибокому тилу. Главком С. Каменев дав розпорядження об'єднати їх в групу під командуванням Й. Якіра й прориватися на північ. 30 серпня 1919 р. Південна група військ розпочала свій 600-кілометровий марш, в ході якого вибила денікінців з Житомира і зайняла західні околиці Києва. Однак білогвардійці підтягли підкріплення і через три дні витіснили її з столиці України. Активні дії Південної групи не дали змоги Денікіну посилити війська, що наступали на Москву, за рахунок залишених в Україні гарнізонів.