Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визвольні змагання.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
848.38 Кб
Скачать

Запитання

  1. Чому Раднарком був зобов'язаний розпочати переговори про укладення мирного договору з Україною? Чому він визнав Україну як незалежну державу?

  2. Схарактеризуйте міжнародне становище України навесні 1918 р. Чому громадськість не підтримала Центральну Раду в її конфлікті з німецькою окупаційною адміністрацією? Чому П. Скоропадський порівняно легко прийшов до влади?

  3. Схарактеризуйте ставлення білогвардійців до Української Держави.

  4. Чому П. Скоропадський намагався налагодити відносини з А. Денікіним?

  5. Коли було утворено Український національний союз?

  6. Чому влітку 1918 р. відбулося перегрупування політичних сил в Україні?

  7. Чому гетьман Скоропадський відмовився від принципу самостійності України?

  8. Коли було утворено Директорію? Назвіть її склад.

  9. Хто очолив Український національний союз: В. Винниченко; С. Петлюра; Ф. Швець?

  10. Хто брав участь у партизанській боротьбі з окупантами і гетьманським режимом? Які політичні сили очолили цю боротьбу?

  11. Назвіть методи боротьби з окупантами у місті та на селі. Де партизанська боротьба розгорталася найактивніше?

  12. Перелічіть основні національно-культурні здобутки за гетьманування П. Скоропадського.

  13. Чому, на вашу думку, не було підписано мирного договору між двома країнами? 4. Коли і чому виникло бессарабське питання?

  14. 7. Яким чином була вирішена доля Холмщини і Підляшшя?

  1. Директорія унр Відновлення унр

Для керівництва повстанням проти гетьманського уряду Український національний союз обрав Директорію з п'яти осіб: В.Винниченка, С.Петлюри, Ф.Швеця, О. Андрієвського та А.Макаренка. 14 листопада 1918 р. Директорія, яка перебувала у Білій Церкві, розпочала повстання. У бою під Мотовилівкою 18 листо­пада війська гетьмана зазнали поразки. Коли на бік Директорії перейшла гвардійська Сердюцька дивізія, то 14 грудня гетьман зрікся влади, передавши її уря­дові, а сам виїхав за кордон. 18 грудня війська Директорії урочисто вступили до Києва, а 26 грудня було створено уряд, який очолив представник Української Соціал-демократичної робітничої партії В. Чехівський. Цей уряд у своїй більшості, а також В.Винниченко, як і колишній президент УНР М.Грушевський, виступали за союз з російськими більшовиками у боротьбі проти військ Денікіна, якого підтримували країни Антанти. Член Директорії С.Петлюра виступав проти такого союзу. Він пропонував спертися на країни Антанти.

Внаслідок антигетьманського повстання у листопаді–грудні 1918 р. до влади прийшла Директорія УНР. Напередодні повстання у Директорії не було чіткої програми дій, крім повалення гетьманату. Тому, перебравши владу 14 грудня 1918 р., Директорія лише 26 грудня оприлюднила свій програмний документ “Декларація Української Директорії”. Названий документ мав соціалістичну спрямованість, зокрема наголошувалось, що влада в УНР має належати лише трудовому народу.

В грудні 1918 р. Директорія урочисто в'їхала до Києва, де була відновлена Українська Народна Республіка. Директорія відновила чинність законів УНР, ухвалила новий закон про передання поміщицької землі селянам без викупу та ін. Через складність військово-політичної ситуації виникла криза влади Директорії.