Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MDZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Семінарське заняття №4 Тема. Діяльність План

1. Поняття про діяльність та її структуру.

2. Спонукальна сфера діяльності.

3. Види діяльності:

а) гра;

б) навчання;

в) праця.

Література: /5, 6, 7, 10, 11, 14, 19, 22/.

Теми рефератів

1. Навички та інтелект тварин.

2. Праця у контексті діяльнісного підходу.

3. Розвиток діяльності людини в онтогенезі.

Основні поняття та терміни: діяльність, дія, предмет дії, операція, потреба, мотив (мотив влади, мотив досягнення, мотив афілітації), мета, гра, навчання, знання, уміння, навички, праця, філогенез, онтогенез.

Відповідь на перше питання доцільно розпочати з особистого уявлення про діяльність, тобто визначити це поняття і роль діяльності на підставі життєвого досвіду, співвідносячи його зі спорідненими словами (дія, діяти тощо). Подавши діяльність з позиції донаукових знань, потрібно перейти до наукового визначення діяльності як цілеспрямованого процесу досягнення поставленої мети. Зверніть увагу на те, що основою є зовнішня, предметна діяльність, яка породжує всі види внутрішньої психологічної діяльності. Саме предметність є конституціональною характеристикою діяльності: спочатку вона визначається предметом, потім вона опосередковується та реґулюється його образом як суб`єктивним продуктом.

Підходячи до аналізу структури діяльності, необхідно зазначити її складові елементи:

- спонукальну сферу (потреби , мотиви, цілі, інтереси та ін);

- дії та операції;

- результат діяльності.

Розгляд структури вимагає детального аналізу кожного зі складових елементів. Аналізуючи кожне з понять, які входять до спонукальної сфери, установіть різницю між потребою, мотивом і установкою. Зверніть увагу на те, що потреба – це необхідність у чомусь, але не завжди усвідомлена.

Мотив – усвідомлена причина дії і вчинків. В основі мотиву лежать потреби. Мета не тотожна з мотивом, хоча іноді може і співпадати. По суті, мета - це ідеальне уявлення результату, якого прагнуть досягти. Одночасно мета виступає:

- наперед визначеним ідеалом;

- внутрішнім спонукальним мотивом;

- результатом діяльності.

Для усвідомлення даних фактів наведіть власні приклади, уводячи поняття “мета” з різним значенням до відповідного контексту.

Для повної відповіді на третє питання необхідно скласти характеристику кожного з видів діяльності. Їхній розгляд можна проводити на підставі визначення кожного структурного компонента діяльності (спонукальної сфери, процесів, засобів). Аналізуючи навчання та його складові аспекти, слід зупинитися на характеристиці знань, умінь і навичок. Зауважте, що знання – категорія, що відображає істотні моменти зв`язку між пізнавальною діяльністю і практичними діями людини. Знання виражають у поняттях, думках, висновках, теоріях; перетворюються на переконання; фіксують результати пізнавальної діяльності.

Навичка – психічне новоутворення, завдяки якому індивід спроможний виконувати певну дію раціонально, з належною точністю і швидкістю.

Уміння – навичка доведена до автоматизму, що зумовлює продуктивність діяльності. Запропонована схема узагальнює матеріал третього питання.

В иди діяльності

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]