Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MDZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Самостійна робота №2 Тема. Взаємозв’язок процесів мислення і творчості

  1. Особливості творчого мислення.

  2. Фази творчого мислення та його особливості.

  3. Інтелектуальна і творча діяльність, спільне і відмінне.

Література: /8, 14, 16, 21/.

Завдання

1. Розділіть наведені нижче властивості, заносячи їх до таблиці:

Людина творча

Людина інтелектуальна

Здібності стежити за ходом думки інших, уміння самостійно формулювати поняття та робити висновки, уміння конспектувати за викладачем, уміння складати конспект за книгою, уміння формувати нові зв’язки між явищами, уміння формувати нові поняття за зразком, уміння розв’язувати складні завдання добре відомим способом, здібності до генерування нових ідей, здібності до придумування нових рецептів приготування їжі, уміння оригінально знайомитися з людьми.

2. Дайте письмову аргументовану відповідь на запитання: „Чи можуть бути різними рівень інтелекту і креативності в однієї й тієї ж самої людини”

3. Чи вважаєте ви себе творчою особистістю? Письмово арґументуйте відповідь.

Семінарське заняття№3 Тема. Індивідуально-психічні властивості особистості

План

1. Поняття „індивід” – „індивідуальність” – „особистість” у психології.

2. Темперамент – біологічна основа розвитку особистості.

3. Характер. Риси вдачі та структура характеру.

4. Здібності. Рівні розвитку здібностей.

Література: /2, 5, 6, 9, 11, 13, 17, 18, 19, 21, 24, 25/.

Теми рефератів

1. Визначні особистості історії та риси їхнього характеру.

2. Екзальтованість як показник творчої особистості.

3. Характеристика сучасних теорій особистості.

4. Проблема темпераменту тварин.

Основні поняття та терміни: індивід, індивідуальність, людина, особистість, темперамент, флегматик, сангвінік, меланхолік, холерик; властивості темпераменту: сензитивність, реактивність, активність, ригідність, темп реакцій, екстравертивність, інтровертивність; характер, структура характеру, риси характеру, типи акцентуацій: гіпертимний, застряглий, емотивний, педантичний, тривожний, демонстративний, циклотимний, збудливий, дистимічний, екзальтований; здібності, обдарованість, задатки, талант, геніальність, зона актуального розвитку (ЗАР), зона найближчого розвитку (ЗНР).

Перше питання плану вимагає встановлення родо-видових відносин між названими поняттями. Для того, щоб правильно висвітлити дану проблему, потрібно спочатку визначити кожне з понять, а потім установити залежність між ними.

Темперамент розглядають як індивідуально-типологічну характеристику людини і вищих тварин, що виявляється у силі й швидкості реаґування, у мірі емоційної збудливості чи врівноваженості, у специфіці пристосування до навколишнього середовища.

Відповідаючи на друге питання, зверніть увагу на властивості темпераменту: сензитивність, реактивність, активність, темп реакцій, ригідність-пластичність, екстравертивність-інтровертивність. Урахування їх під час характеризування кожного з типів темпераменту: флегматика, сангвініка, меланхоліка, холерика дозволить скласти цілісне і повне уявлення.

Розкриття третього питання доцільно розпочати з історії визначення поняття “характер”. Бажано згадати внесок Теофраста до становлення поняття характеру та діяльність різних психологічних напрямків (фізіогноміки, френології, графології, хіромантії, астрології), які намагалися пояснити це поняття по-своєму. Далі необхідно подати сучасний погляд на проблему характеру та дати визначення цьому поняттю.

Розглядаючи це питання, доцільно звернутися до структури характеру; з`ясувати систему ставлень, на підставі яких визначаються риси характеру:

- ставлення до інших людей;

- ставлення до себе;

- ставлення до діяльності;

- ставлення до речей.

Для повного розуміння проблеми характеру необхідно охарактеризувати типи характеру за Леонгардом (гіпертимного, застряглого, емотивного, педантичного, тривожного, демонстративного, циклотимного, збудливого, дистимічного, екзальтованого).

Здібності – це індивідуально-психічні властивості особистості, що забезпечують успіх у діяльності, в спілкуванні й легкість оволодіння ними. Говорячи про цю властивість особистості, необхідно звернути увагу на рівні їх розвитку: репродуктивний і творчий.

Питання вимірювання здібностей не має єдиного вирішення. Тому доцільно охарактеризувати позицію Л.С. Виготського, який вимірював здібності людини швидкістю і легкістю переходу з ЗНР у ЗАР та точку зору західно-європейських та американських учених, які вважають коєфіцієнт IQ рівнем розвитку здібностей.

Відповідаючи на четверте питання плану, слід визначити та охарактеризувати види здібностей (природні, загальні, спеціальні).

Підсумувати відповідь можна розповіддю про рівні сформованості здібностей: обдарованість, талант, геніальність.

Завдання для самоконтролю

1. Як співвідносяться між собою темперамент і характер?

2. Письмово розробіть рекомендації щодо того, які посади (яку роботу) можна доручити особистостям гіпертимної, циклотимної і емотивної акцентуацій. Якої стратегії поведінки треба дотримуватися, якщо це ваш підлеглий?

3. Письмово складіть самохарактеристику, яка буде містити у собі:

- визначення специфіки протікання психічних процесів;

- тип темпераменту;

- тип акцентуації;

- рівень розвитку здібностей;

- визначення проблем стосовно саморозвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]