Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MDZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
820.22 Кб
Скачать

Самостійна робота № 1 Тема. Становлення психологічної науки

  1. Основні етапи становлення психологічної науки.

  2. Нетрадиційні напрями у психології початку ХХ століття.

  3. Основні шляхи розвитку сучасної науки: трансперсональна психологія, психогенетика, нейролінгвістичне програмування.

Література: /2, 3, 6, 10, 14, 21/.

Основні поняття та терміни: анімізм, натурфілософія Геракліта, атомізм Демокріта, дуалізм Декарта, емпіризм Дж.Локка, експериментальна психологія, психофізіологічна дилема, трансперсональні концепції Гроффа С., Уілбера В., ребефінг, медитація, IDEAL-метод, НЛП.

Завдання

1. Письмово заповнити таблицю „Етапи розвитку психологічної науки”

пор.

Хронологічні рамки

Основні психологічні проблеми, що досліджували

Методи дослідження

Учені

2. Письмово обґрунтуйте свою відповідь „Захисні механізми психіки – це добре чи погано?”

3. Письмово охарактеризуйте основні етапи НЛП.

Семінарське заняття №2 Тема. Біопсихічні властивості людини

План

1. Відчуття – первинна форма відображення дійсності:

а) види відчуттів;

б) закономірності відчуття;

в) розвиток відчуття у дітей.

2. Сутність сприйняття, його основні властивості.

3. Увага, її властивості й види.

4. Пам`ять, її види і процеси.

5. Характеристика мислення:

а) види мислення;

б) розумові операції;

в) форми й якості мислення;

6. Уява та її роль у процесі творчості.

Література: /2, 3, 6, 8, 10, 11, 19, 21/ Теми рефератів

  1. Ілюзії та їх урахування під час сприйняття людини людиною.

  2. Методики підвищення уваги.

  3. Сприйняття у контексті гештальтпсихології.

  4. Методики швидкого запам`ятовування та їх застосування на практиці.

  5. Проблеми вимірювання інтелекту в психології.

  6. Специфіка художнього мислення.

Основні поняття та терміни: відчуття, органи відчуття, аналізатор, рецептор, екстероцептивні відчуття, інтероцептивні, пропреоцептивні, поріг відчуття, абсолютно низький поріг відчуття, верхній поріг відчуття, синестезія, сенсабілізація, адаптація; сприйняття, особливості сприйняття (цілісність, предметність, константність, усвідомленість, вибірковість, структурність, аперцепція), ілюзія (афективна, перейдолічна, вербальна); сприйняття простору, руху і часу; галюцинація; увага, мимовільна увага, довільна, післядовільна, зовнішня, внутрішня увага; пам`ять, рухова, образна, емоційна, короткочасна, довготривала, оперативна, мимовільна, довільна пам`ять; процеси пам`яті: запам`ятовування, збереження, відтворення, забування; мислення, наочно-дійове, наочно-образне, абстрактне мислення; операції мислення: аналіз, синтез, порівняння, узагальнення, абстрагування; форми мислення: думка, поняття, висновок, індукція, уява, відтворювальна і творча уява; аглютинація, метафоризація, гіперболізація, схематизація, типізація.

Характеризуючи відчуття, зверніть увагу на їхню роль у відображенні дійсності. Для цього пригадайте, що вам допомагає орієнтуватися у просторі, вчасно приймати їжу, насолоджуватися красою музики та ін.

Говорячи про відчуття, потрібно дати визначення цьому психічному процесу як такому, що відображає окремі властивості предметів і явищ навколишнього світу, а також внутрішніх станів організму при безпосередній їхній дії на органи відчуття. А, отже, необхідно визначити поняття “органи відчуття” та назвати їх. Відповідь буде ґрунтовною, якщо розкрити фізіологічний механізм відчуття (роботу аналізатора), який забезпечує їх повноту.

Проблема класифікації відчуттів не має одностайного розв’язання, тому, характеризуючи види відчуттів, дотримуйтеся класифікаційного підходу за характером відображення і місцем розташування рецепторів (екстероцептивні, інтероцептивні, проприоцептивні відчуття ).

Незважаючи на відмінність різних видів відчуття, існують певні закономірності, які дозволяють їх охарактеризувати відносно порогу відчуття, адаптації та взаємодії. Тому потрібно зупинитися на розгляді кожної із закономірностей; навести власні приклади їх вияву.

Питання формування відчуття у дітей надзвичайно важливе, бо дозволить розкрити педагогічний аспект проблеми: визначити сенситивний (найсприятливіший) період навчання, готовність дитини до школи.

Підходячи до розгляду другого питання, необхідно з`ясувати відмінності між відчуттям і сприйняттям, що визначають такими особливостями сприйняття, як цілісність, предметність. Доцільно використати знання з попередньої теми і пригадати, як пояснюють цілісність сприйняття гештальтпсихологи, що означає їхній постулат: “Сприйняття – це реконструкція світу”. Необхідно розглянути інші особливості сприйняття: константність, усвідомленість, структурність, вибірковість, аперцепцію.

Залежно від аналізаторів, що допомагають сприймати, виділяють: зорове, нюхове, слухове, дотикове, смакове сприйняття. Однак вони рідко бувають у чистому вигляді, тому загальновизнаною у психології є класифікація, що ґрунтується на відображенні простору, часу та руху.

Характеризуючи сприйняття, потрібно розглянути і феномен ілюзії як викривлення відображення дійсності. Доцільно визначити види ілюзії та з`ясувати їх відмінність від галюцинацій.

Закінчити розповідь про сприйняття можна характеристикою основних етапів його розвитку у дітей:

1) стадія переліку розрізнених предметів (5-7 р.);

2) стадія опису (7-12 р.);

3) стадія інтерпретації (12 р. і старші).

Проаналізувавши стадії розвитку сприйняття, доцільно визначити і умови його розвитку, що пов`язано з цілеспрямованою перцептивною діяльністю людини, з тренуванням описувати об`єкти навколишнього світу за допомогою мовлення та ін.

Третє питання плану вимагає характеристики уваги як психічного процесу, що виявляється в спрямованості й зосередженості на певних об`єктах із одночасним абстрагуванням від інших.

Зверніть увагу на характеристику основних видів уваги та її властивостей.

Відповідь буде повною і закінченою, якщо зупинитися на умовах виховання уваги у дітей;

- привчання до досягнення мети під час виконання будь-якої роботи;

- формування вміння працювати за будь-яких умов, навіть при перешкодах;

- створення умов для активної, творчої роботи;

- тренування довільної уваги, виховуючи спостережливість;

- формування інтересу до різних видів діяльності.

Висвітлюючи четверте питання плану, необхідно звернути увагу на визначення поняття пам`яті та охарактеризувати основні види і процеси пам`яті.

Аналізуючи процес запам`ятовування, доцільно звернути увагу на його види. Характеристика усвідомленого запам`ятовування вимагає розгляду основних етапів.

Найважливішим способом збереження інформації є повторення. Тому слід охарактеризувати методику організації ефективного повторення.

Характеризуючи процес відтворення, зверніть увагу на з`ясування того факту, що саме цей процес визначає ефективність пам`яті у цілому.

Говорячи про забування, потрібно визначити фактори, які його зумовлюють, і вказати шляхи зменшення забування (глибоке розуміння та усвідомлення інформації; цілеспрямоване її повторення).

Відповідь на п’яте питання плану вимагає з`ясування специфіки процесу мислення, яке:

- виявляється у єдності з іншими психічними процесами;

- забезпечує можливість пізнати те, чого не можна безпосередньо ні уявити, ні сприйняти;

- сприяє з`ясуванню суті явищ світу;

- формує поняття про основні явища дійсності.

Слід зазначити, що мислення людини (відображення суттєвих властивостей предметів і зв`язків між ними) являє собою перехід суб`єкта від наявних до нових знань.

У зв`язку з цим пізнання відбувається через розумові дії (операції): аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, узагальнення. Необхідно охарактеризувати кожну з операцій та вміти їх здійснювати на практиці.

Для повноти характеристики мислення слід назвати та проаналізувати основні види мислення (наочно-дійове; наочно-образне; словесно-логічне), ілюструючи відповідь власними прикладами застосування зазначених видів (наприклад, наочно-дійове мислення властиве маленьким дітям, які краще засвоюють знання у процесі організованої практичної діяльності. Це зумовлено особливостями розвитку психіки дитини і т.ін.)

Відповідаючи на шосте питання, необхідно дати визначення поняття “уява” та з`ясувати роль цього процесу в створенні нових образів, наукових теорій, у формуванні нових ідей.

Завдання для самоконтролю

1. Охарактеризувати відчуття і його фізіологічний механізм.

2. Що таке поріг відчуття, його види?

3. В яких формах реалізується взаємодія відчуття?

4. У чому відмінність між відчуттям і сприйняттям?

5. Дайте характеристику особливостям сприйняття.

6. Що таке ілюзія? Які види ілюзій ви знаєте?

7. Що таке увага?

8. Охарактеризуйте види уваги, її властивості.

9. Охарактеризуйте пам`ять як психічний процес.

10. Назвіть види пам`яті.

11. Які процеси пам`яті ви знаєте? Дайте їм характеристику.

12. Виконання яких етапів передбачає усвідомлене запам`ятовування?

13. Що таке мислення?

14. Які розумові операції ви знаєте?

15. Охарактеризуйте форми мислення.

16. Покажіть роль уяви у процесі творчості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]