Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методологія соц-екон дослідження.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.87 Mб
Скачать
  • базуються на певному наборі показників, які відбивають різні напрями господарювання, розвитку соціальної інфраструктури;

  • допускають можливість використання будь-якої кількості показників;

  • Предметом соціально-економічного дослідження є причинно-наслідкові зв’язки соціально-економічних явищ і процесів

    не обмежені за структурою, тобто дозволяють суміщати натуральні та вартісні показники;

  • не завжди вимагають знань абсолютних значень показників (достатньо темпових характеристик).

Ці особливості підтверджують, що активна господарська діяльність, як правило, базується на множині показників різнорідної структури.

Макрорегулювання системи господарювання в Україні спрямовано на забезпечення планомірності; тобто на досягнення збалансованості і пропорціональності розвитку.

Тільки встановивши причинно-наслідкові зв'язки різноманітних сторін діяльності, можна швидко прорахувати, як зміняться основні результати соціальної і господарської діяльності за рахунок того чи іншого чинника, зробити обґрунтування будь-якого управлінського рішення, передбачити, як зміниться сума прибутку, беззбитковий обсяг продажів, запас фінансової стійкості, собівартість одиниці продукції при зміні будь-якої виробничої ситуації, рівень морально-психологічного клімату в колективі.

Об’єктами соціально-економічного дослідження є економічні і соціальні результати діяльності організації

На промисловому підприємстві об'єктами економічного дослідження є показники виробництва і реалізації продукції, її собівартість, використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів, фінансові результати виробництва, фінансовий стан підприємства тощо. У сільському господарстві, крім цих, об'єктами аналізу є також ступінь використання земельних ресурсів підприємства (вихід продукції на 100 га сільгоспугідь, врожайність культур, якість ґрунту, склад посівних площ тощо.).

Отже, ми розглянули предмет і об'єкти соціально-економічного дослідження. Основна відмінність предмета від об'єкта полягає в тому, що предмет містить лише головні, найбільш істотні з погляду даної науки властивості й ознаки. На наш погляд, такою істотною ознакою соціально-економічного дослідження є вивчення взаємодії явищ, причинно-наслідкових зв'язків у системі господарювання та особистісно-індивідуальних стосунків у виробничому процесі та життєдіяльності.

Основні функції дослідження системи соціально-економічної діяльності та їхній зміст подані схемою 2.4.

Соціально-економічне дослідження – це наукова система спеціальних знань, пов’язаних з дослідженням тенденцій розвитку системи господарювання, науковим обґрунтуванням техніко-економічних і соціальних показників, управлінських рішень, контролем за їх виконанням, оцінкою досягнень, пошуком, вимірюванням та обґрунтуванням величини резервів підвищення ефективності виробництва, виконання робіт (послуг), покращання морального, психологічного і культурного рівнів в організації.

1. Вивчення характеру дії економічних законів, установлення закономірностей і тенденцій соціально-економічних явищ та процесів у конкретних умовах

Випереджаючі темпи росту продуктивності праці в порівнянні з темпами росту заробітної платні по окремих підрозділах, галузях і в масштабі України, рівень соціальної напруги