Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка логыка.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

Тема 7. Індуктивні умовиводи

Ключові поняття: індукція, повна індукція, неповна індукція, наукова індукція, причинний зв’язок.

План

  1. Індукція як форма правдоподібного (ймовірного) умовиводу.

  2. Повна індукція.

  3. Неповна індукція та її види.

  4. Індуктивні методи встановлення причинних зв’язків.

  5. Аналогія та її види.

Перше питання семінару вимагає чіткого розуміння природи індукції, її відмінності від дедуктивного умовиводу. Вчення про індукцію розвинув Ф. Бекон, який вважав її основним і універсальним методом пізнання. Слід дати визначення індуктивного умовиводу та проаналізувати його структуру.

Розгляд другого питання потрібно почати з того, що індукція буває повною і неповною. Важливо уяснити, що пізнавальна роль умовиводу повної індукції проявляється у формуванні нового знання про клас явищ.

Слід звернути увагу на те, що вивід повної індукції витікає з ряду одиничних фактів, котрі в сумі вичерпують усі можливі випадки, предмети, види певного роду явищ. Важливо уяснити, що повна індукція дає істинний вивід і саме тому вона використовується в доведеннях.

Вивчення третього питання почніть з аналізу неповної індукції та її видів. Розгляньте популярну індукцію, індукцію через аналіз та відбір фактів, наукову індукцію, наведіть приклади.

Особливо важливе значення в науці й суспільній практиці мають висновки про причинний зв’язок. Із цього і слід виходити, аналізуючи четверте питання. Сучасна логіка описує п’ять методів установлення причинних зв’язків. Далі необхідно розглянути логічну структуру кожного із цих методів, навести приклади.

Метою вивчення п’ятого питання є фундаментальне ознайомлення студентів із сутністю та роллю аналогії в мисленні людини. Починати вивчення даного питання слід із визначення аналогії. Аналогія як і будь-яка інша логічна форма є відображенням певних зв’язків відношень предметів і явищ реальної дійсності. Можливість умовиводів за аналогією обумовлена необхідним, закономірним характером зв’язку ознак предметів. Разом із тим слід уяснити, що аналогія дає висновки лише ймовірні, правдоподібні, а не достовірні. Висновки за аналогією використовувати можна і потрібно, але вони не повинні бути єдиним джерелом нашого знання про об’єктивний світ. Умовивід за аналогією широко застосовується в судовій практиці, при розв’язанні практичних завдань у сфері менеджменту і бізнесу.

Запитання для самоконтролю

  • У чому полягає сутність індуктивного умовиводу?

  • За якою схемою відбувається розумовий процес в індуктивному умовиводі?

  • Перелічіть основні вимоги, які визначають правильність індуктивного умовиводу.

  • У чому полягає основна відмінність індуктивного умовиводу від дедукції?

  • Дайте визначення повної індукції.

  • Назвіть і охарактеризуйте індуктивні методи встановлення причинних зв’язків.

  • У чому полягає сутність умовиводу за аналогією?

Вправи та задачі

  • З’ясуйте вид індуктивного умовиводу:

а) На експертизу надійшло 17 квитанцій. Дослідивши кожну квитанцію, експерт дав висновок, що підпис одержувача на всіх квитанціях підроблено;

б) До магазину надійшла партія (100 ящиків) апельсинів. Експерт, дослідивши по 2-3 апельсини з різних ящиків, зробив висновок, що вся партія апельсинів першого сорту;

в) Гострий кут має вершину. Прямий кут має вершину. Тупий кут має вершину. Отже, всі кути мають вершину;

г) Сонце має кулясту форму. Земля має кулясту форму. Отже, всі небесні тіла мають кулясту форму.

  • 2. У формі яких умовиводів побудовані ці доведення:

а) Це число просте, бо воно ділиться лише на одиницю і саме на себе;

б) Позаяк живі організми проходять у своєму розвитку ступені народження, розквіту, занепаду і загибелі, то й суспільство у своєму розвитку проходить такі ж ступені (О. Шпенглер);

в) Столиця України розташована на березі ріки, столиця Китаю розташована на березі ріки. Отже, ймовірно, що столиці всіх держав розташовані на берегах рік.

  • 3. Наведіть свої приклади повної та неповної індукції.