Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА КР_АБО АРМ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.04.2019
Размер:
776.7 Кб
Скачать

39

ЗМІСТ

Загальні положення……………………………………………………………… 4

Склад і структура курсової роботи…………………………………………….. 5

Вимоги до оформлення курсової роботи……………………………………… 10

Захист курсової роботи…………………………………………………………. 13

Список рекомендованої літератури……………………………………………. 14

Додатки ………………………………………………………………………….. 16

Загальні положення

Відповідно до типової навчальної програми дисципліни «Автоматизація бухгалтерського обліку. АРМ бухгалтера» студенти денної та заочної форм навчання спеціальності «Облік і аудит» виконують курсову роботу. Курсова робота є видом самостійної роботи студентів та дає змогу глибше опанувати даний курс; зрозуміти сутність автоматизації бухгалтерського обліку, її роль у системі економічної інформації й управлінні виробництвом; засвоїти основи теорії, методології та практики ведення бухгалтерського та управлінського обліку в умовах повної автоматизації на підприємстві; ознайомитися із навчально-методичною та спеціальною літературою, нормативними й інструктивними матеріалами, періодичними виданнями.

Метою виконання курсової роботи є розширення і поглиблення теоретичних знань студентів із дисципліни «Автоматизація бухгалтерського обліку. АРМ бухгалтера» та одержання практичних навичок автоматизації бухгалтерського обліку – постановки задачі, заповнення довідників, алгоритмізації та відображення в обліку господарських операцій за допомогою програмних засобів. Передбачається, що студентами, у відповідних курсах, вже засвоєні методи розв’язання різноманітних бухгалтерських задач та закладено основи користування персональним комп’ютером.

Курсова робота виконується відповідно до отриманого завдання (додаток А) і цих методичних вказівок із використанням наявного в університеті парку ЕОМ (навчальна лабораторія кафедри обліку і аудиту) та програмного забезпечення до них. Для контролю за виконанням курсової роботи кафедрою призначається консультант (керівник курсової роботи), який надає студентам методичну допомогу шляхом проведення загальних та групових консультацій.

Виконання курсової роботи складається із таких етапів:

– ознайомлення із завданням до курсової роботи і одержання у керівника вихідних даних з окремих її розділів;

  • складання плану курсової роботи;

  • добір, систематизація та вивчення літературних джерел;

  • розв’язання практичних завдань курсової роботи і написання її теоретичної частини;

  • аналіз матеріалу, наведеного в курсовій роботі, обґрунтування і формулювання висновків;

  • підготовка роботи і захист.

Склад і структура курсової роботи

Курсова робота повинна мати таку структуру:

Вступ

1. Теоретична частина на тему: (назва теми вказується у завданні на курсову роботу відповідно до варіанта).

2. Практична частина на тему: «Автоматизована розробка комп’ютерної системи обліку» (вихідні дані та параметри розробки КСБО видаються керівником курсової роботи відповідно до варіанта).

3. Практична частина на тему: «Відображення господарських операцій в умовах повної автоматизації обліку» (вихідні дані видаються керівником курсової роботи відповідно до варіанта).

Висновок

Список використаної літератури

Додатки

У вступі необхідно обґрунтувати актуальність теми дослідження, визначити мету і конкретні задачі дослідження, об’єкт, методи дослідження та форму подання отриманих результатів.

У розділі 1 Теоретична частина на тему необхідно розбити умовно на дві частини. У першій слід зазначити сутність основних понять, завдання обліку, нормативні документи до теми, відображення операцій на рахунках бухгалтерського обліку, особливості ведення синтетичного та аналітичного обліку, облікові регістри. У другій частині необхідно розкрити методологію автоматизації господарських процесів на підприємстві щодо вибраної теми курсової роботи (додаток Б) із представленням ілюстративного матеріалу (діалогові вікна програми). Для формування ілюстративного матеріалу необхідно користуватися функцією Screenshot. З цією метою студенту необхідно, вивівши на екран потрібний елемент (карточку довідника, закладку електронного документа тощо), натиснути командну кнопку на клавіатурі Print Screen, потім, використовуючи функціональні можливості редактора Paint.NET, здійснити обробку зображення (обрізати зайві елементи малюнка, залишивши діалогове вікно документа) та перенести даний графічний елемент у текстовий документ пояснювальної записки курсової роботи.

Розділ 2 Практична частина на тему: «Автоматизована розробка комп’ютерної системи обліку» складається із трьох частин.

У першій частині необхідно розкрити сутність комп’ютерної системи обліку (КСБО); дати докладну характеристику етапів створення КСБО; розглянути поняття та особливості побудови локальної обчислювальної мережі (докладно описати вид такої ЛОМ, яка підходить саме для зазначеної в індивідуальному завданні до курсової роботи кількості облікових працівників, робітників кадрової служби та системного адміністратора); зазначити види забезпечення АРМ.

У другій частині цього розділу необхідно за вихідними даними, що вказані в завданні: кількість бухгалтерів та робітників кадрової служби до та після впровадження КСБО – визначити вартість технічного та програмного забезпечення. Вартість технічних та програмних засобів за ринковими цінами встановлюється із прайс-листів комп’ютерних салонів та фірм-дистриб’юторів програмного забезпечення. У висновку до даної частини необхідно зазначити загальну кількість витрат на придбання технічного та програмного забезпечення.

У третій частині другого розділу, за даними індивідуального завдання (кількість бухгалтерів та робітників кадрової служби до впровадження КСБО та після, середній річний прибуток підприємства, середньомісячної заробітної плати робітника до впровадження КСБО та після і т. ін.) та самостійно отриманими сумами вартості програмного і технічного забезпечення, необхідно розрахувати і проаналізувати показники якості та ефективності впровадження КСБО на підприємстві (додаток Е). Приклад розв’язання практичного завдання із автоматизованої розробки КСБО наведено в додатку К даних методичних рекомендацій.

У розділі 3 Практична частина на тему: «Відображення господарських операцій в умовах повної автоматизації обліку» необхідно описати поетапно алгоритм розв’язання задачі із наведенням ілюстративного матеріалу (за допомогою функціональних можливостей програми Paint.NET через Screenshot (див. додаток Л)).

Послідовність розв’язання задачі за допомогою ЕОМ та програмного забезпечення до нього повинна передбачати такі етапи:

  • постановка завдання;

  • розроблення алгоритму;

  • безпосереднє відображення господарської операції в програмі «1С: Бухгалтерія 7.7.»

На етапі постановки завдання та розроблення алгоритму студент уважно знайомиться із умовою задачі та з’ясовує, які господарські процеси необхідно описати, визначає перелік, форму представлення та обсяг вхідної, проміжної та вихідної інформації (описує структурно-логічну схему розв’язання задачі).

Алгоритм розв’язання задачі можна представити у вигляді структурно-логічної схеми чи то таблиці із зазначенням порядкового номера формування документів та етапів розв’язання задачі.

Студентам слід дотримуватися такої послідовності дій при розв’язуванні задачі:

1. Формування довідникової інформації.

Користуючись методичними рекомендаціями для користувачів бухгалтерської програми «1С: Бухгалтерія 7.7.» (див. список рекомендованої літератури), студенти заповнюють карточки елементів довідників, які передбачено в завданні, при цьому правильно групуючи елементи в групи та підгрупи. Якщо в навчальній базі лабораторії кафедри обліку і аудиту в довіднику «Номенклатура» відсутня та чи інша група ТМЦ – її слід створити.

У якості ілюстративного матеріалу необхідно через Screenshot відобразити порядок заповнення усіх закладок елемента. При ілюстрації структури довідника необхідно показати всі внесені елементи (заповнені карточки елементів), тоді як для демонстрації порядку заповнення достатньо в розгорнутому вигляді показати одну з типових.

Screenshot карточки елемента довідника формується після внесення всіх реквізитів та збереження інформації. Обов’язковою вимогою є відображення в ілюстраціях інформації, що наводиться в кожній із наявних «закладок» документа.

  1. Внесення залишків.

Внесення залишків (залежно від умови завдання: ТМЦ, необоротних активів, грошових коштів, депонованої заробітної плати, дебіторської та кредиторської заборгованостей) необхідно здійснювати на 31 грудня минулого року. Порядок внесення залишків детально описаний у рекомендованій літературі. Проведені документи через Screenshot подаються в якості ілюстративного матеріалу. При розв’язанні задачі необхідно вказати, які бухгалтерські проведення було сформовано на етапі внесення залишків, дотримуючись такої послідовності дій:

  • виділити у Повному журналі тільки-но проведений документ внесення залишків;

  • натиснути піктограму із зображенням букв ДК та відобразити сформоване бухгалтерське проведення.

  1. Зазначення параметрів облікового періоду.

Відповідно до умови задачі необхідно спочатку з’ясувати обліковий період, за який відображаються господарські операції. Через меню Операції → Управління бухгалтерськими підсумками вказати параметри заданого періоду (квартал):

а) виставити за допомогою кнопки 1 квартал 2010;

б) натиснути кнопку «Установить расчёт», що призведе до автоматичної зміни періоду: у верхній чарунці «Расчёт итогов установлен по: ..» зазначатиметься 1 квартал 2010, а в нижній – 2 квартал 2010;

в) натиснути кнопку «Полный перерасчёт итогов».

4. Обробка первинної та проміжної інформації.

Користуючись методичними рекомендаціями навчальної літератури та навичками, отриманими на лабораторних заняттях, студенти, здійснюючи заповнення всіх необхідних реквізитів електронних документів, описують порядок введення та обробки первинної інформації з безпосереднім оглядом кожного первинного та проміжного документа в бухгалтерській програмі «1С: Бухгалтерія 7.7.» згідно з умовами завдання. Після проведення кожного первинного документа виконується перевірка правильності складених бухгалтерських проведень (порядок здійснення див. вище). У якості ілюстративного матеріалу наводять лише знімки діалогових вікон заповнених і проведених документів. У додатки слід прикласти друковані форми первинних документів, що зустрічалися в тексті (необхідно звернути увагу, що друковані форми документів повинні виконуватися автоматизовано, а не заповнюватися вручну).

5. Формування вихідної та звітної інформації.

Описати порядок формування та виведення на друк вихідної та звітної інформації згідно з умовами задачі на основі введеної раніше вхідної та проміжної інформації. У додатки необхідно прикласти матеріали з отриманими результатами.

Приклад розв’язання задачі наведено в додатку Л даних методичних рекомендацій.

У висновках необхідно викласти підсумок всієї виконаної роботи. Висновки і пропозиції повинні бути сформульовані чітко, ясно і зрозуміло без прочитання основного тексту.

Список використаної літератури повинен містити не менше 20–25 найменувань використаних літературних джерел включаючи навчальну літературу, законодавчі та підзаконні акти, методично-інструктивний матеріал, вітчизняні та зарубіжні публікації із зазначенням прізвищ авторів, місця та року видання. Орієнтовний обсяг роботи за розділами наведено в таблиці 1.

Таблиця 1 – Обсяг розділів курсової роботи

Розділ

Кількість сторінок рукописного тексту

Вступ

1-2

Розділ 1 Теоретична частина на тему: …

15-18

Розділ 2 Практична частина на тему: «Автоматизована розробка комп’ютерної системи обліку»

8-10

Розділ 3 Практична частина на тему: «Відображення господарської операції в умовах повної автоматизації обліку»

8-10

Висновок

1-2

Список використаної літератури

2-3

Разом

35-45