Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_вказ(ітог)ГФ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

1.2.3 Виправлення орфографічних помилок

В Word є орфографічний словник, за допомогою якого редактор автоматично шукає орфографічні помилки у тексті, який набирається. Слова з помилками підкреслюються червоною хвилястою рискою (це службове позначення, при друці ця риска не виводиться). Ви повинні звертати увагу на всі підкреслені слова.

Є три основних причини, за якими Word вважає слово помилковим.

1. Дане слово написане з помилкою, наприклад, ви пропустили яку-небудь букву або, навпаки, додали зайву.

Можна спробувати виправити це слово за словником – клацнути на ньому правою кнопкою миші й потім вибрати правильний варіант. Якщо правильного варіанту немає, треба виправити слово власноруч - помістити курсор на слово й видалити зайві букви або додрукувати пропущені.

2. Слово, написане без помилки, але є власним ім'ям. Наприклад, у вашому документі підкреслюється ім'я Ульріх і назва міста Бергштадт.

У цьому випадку можна або не звертати на підкреслення уваги, або можна виключити слово з перевірки – клацнути на ньому правою кнопкою й в об'єктному меню, що з'явилося, вибрати команду Пропустити все.

3. Декілька слів підряд написані без помилок, але однаково підкреслені.

Так буває через дефект Word: під час перемикання мови клавіатури редактор іноді неправильно визначає, на якій мові набраний текст. Щоб виправити даний дефект, треба виділити підкреслені слова й привласнити тексту правильну мову командою СервісМоваВибрати мову.

1.2.4 Збереження документа у файлі

Під час роботи з документом набагато краще зберігати його періодично. Тоді ви будете застраховані від випадкової втрати документа, наприклад, через відключення електрики.

Зберігаючи документ перший раз, треба дати ім'я файлу документа, тобто, указати, на якому диску, у якій папці файл буде перебувати і як він буде називатися.

1.3 Оформлення документа

1.3.1 Настроювання полів сторінки

Перейдемо до оформлення (форматування) документа. По-перше, треба встановити розмір полів сторінки. Поля - це білі області із чотирьох боків сторінки, на яких немає тексту. Текст розташовується між полями. Вікно настроювання параметрів сторінки зображено на рис. 1.2.

Рисунок 1.2 - Вікно настроювання параметрів сторінки

Для настроювання полів виберіть команду ФайлПараметри сторінки. У діалоговому вікні, що показано на рис. 1.2, зробіть чотири поля – Верхнє, Нижнє, Ліве й Праве рівними 2. Інші параметри (наприклад, Перепліт) НЕ ЗМІНЮЙТЕ!

1.3.2 Виділення фрагментів тексту

Для оформлення документа необхідно вміти виділяти фрагменти (ділянки) тексту, наприклад, абзаци, слова або окремі символи.

1. Виділення довільної кількості символів.

Натисніть ліву кнопку миші на першому символі фрагменту й, не відпускаючи кнопку, розтягніть виділення до кінця фрагменту.

2. Виділення слова.

Двічі клацніть лівою кнопкою миші на слові, яке треба виділити.

3. Виділення декількох рядків.

Розташуйте покажчик миші ЛІВОРУЧ від рядка. Покажчик повинен перетворитися з вертикальної риски в стрілку. Тепер натисніть ліву кнопку миші, і, не відпускаючи її, перемістить мишу вертикально вниз (або нагору) для виділення декількох рядків.

4. Виділення фрагменту за допомогою клавіатури.

Поставте курсор (текстовий курсор, а не покажчик миші!) ПЕРЕД першим символом фрагменту. Натисніть клавішу [Shift] й, не відпускаючи її, за допомогою курсорних клавіш-стрілок розтягніть виділення на весь фрагмент.