Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет.по КР А-5откор++.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

38

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Запорізький національний технічний університет

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до курсової роботи, практичних занять

та дипломного проектування

з дисциплін

“СПЕЦІАЛЬНІ ВИДИ ЛИТТЯ” та

“СПЕЦІАЛЬНІ МЕТОДИ ЛИТТЯ”

для студентів специіальностей 8.090205 «Обладнання

ливарного виробництва» та 8.090403 «Ливарне

виробництво чорних та кольорових металів»

усіх форм навчання

2010

Методичні вказівки до курсової роботи, практичних занять та дипломного проектування з дисциплін “СПЕЦІАЛЬНІ ВИДИ ЛИТТЯ” та “СПЕЦІАЛЬНІ МЕТОДИ ЛИТТЯ” для студентів специіальностей 8.090205 «Обладнання ливарного виробництва» та 8.090403 «Ливарне

виробництво чорних та кольорових металів» усіх форм навчання/ Укладачі – В.І. Мінакова, А.В.Пархоменко, В.О. Федьков – Запоріжжя: ЗНТУ, 2010 , 38 с.

Укладачі: В. І. Мінакова, канд.техн.наук, доцент;

А. В. Пархоменко, канд.техн.наук, доцент;

В. О. Федьков, канд.техн.наук, доцент;

Відповідальний за випуск Валентин Васильович Луньов, докт.техн.наук, професор.

Затверджено

на засіданні кафедри МіТЛВ

протокол № 8 від_14.04. 2010р

З М І С Т

1 Мета курсової роботи……………………………………...5

2 Вихідні дані та термін виконання роботи………………...5

3 Загальні вимоги до курсової роботи……………………....6

4 Пояснювальна записка……………………………………..7

5 Державні стандарти………………………………………...14

6 Приклад розрахунку ливниково-живильної системи

виливка «КРИШКА» при литті у кокіль…………………..15

7 Приклад розрахунку ливниково-живильної системи

виливка «ОСНОВА» при литті під тиском………………..20

8 Приклад розрахунку ливниково-живильної системи

виливка «ПОВОДОК» при литті за витоплюваними

моделями……………………………………………………..34

9 Перелік посилань……………………………………………38

Тенденція переходу від традиційних способів лиття у піщані форми до спеціальних способів лиття пояснюється тим, що спеціальні способи лиття сприяють значному зниженню трудовитрат та металоємкості отримуваних виливків, досягненню високих фізико-механічних характеристик й експлуатаційних властивостей.

Впровадження точних методів лиття дозволяє вирішити такі важливі задачі, як максимально знизити, а у ряді випадків усунути припуски на механічну обробку деталей та зменшити їх масу. Це забезпечує зменшення витрат металу, верстатного обладнання та виробничих площ, інструменту та пристроїв.

До спеціальних методів лиття належать: кокільне, під тиском, за витоплюваними моделями, оболонкове лиття, відцентрове, електрошлакове й інші.

Ступінь ефективності використання вказаних технологій при плануванні нового виробничого процесу, враховуючи реальні матеріально-технічні та фінансові можливості, визначається насамперед характеристиками ливарних машин та технологій, а також економічними показниками виробництва виливків в умовах того чи іншого способу лиття. Розробляючи технологію виготовлення виливка, ливарник повинен вирішувати загальну задачу технології: забезпечити виробництво виливків заданої кількості й потрібної якості за мінімальних витрат праці, матеріалів, енергії та мінімальному шкідливому впливу на навколишнє середовище.

Велике значення у підготовці інженерів за фахами 8.090 205 «Обладнання ливарного виробництва», 8.090 403 «Ливарне виробництво чирних та кольорових металів» має виконання курсової роботи з дисциплін «Спеціальні види лиття» та «Спеціальні методи лиття», яка передбачена навчальними планами цих спеціальностей, як самостійна робота. Теоретичною основою для виконання курсової роботи є спеціальні дисципліни–«Теоретичні основи ливарних процесів», «Виробництво виливків з кольорових металів», «Технологічні основи ливарного виробництва», «Ливарні сплави і плавка», наслідки технологічної практики, а також інженерні спеціальності.

Дані методичні вказівки мають передбачення для розробки технологічного процесу отримання виливків литтям у кокіль, під тиском та за витоплюваними моделями.

1 Мета курсової роботи

У результаті виконання курсової роботи студент повинен вміти:

- аналізувати креслення деталі з метою визначення нетехнологічних елементів конструкції, які можуть бути причиною браку, або причиною трудомісткості виробництва литва;

- розробляти креслення виливка з виконанням вимог до ливарної технології та оформляти його у відповідності з діючими стандартами;

- вибирати та розраховувати ливниково-живильну систему;

- виконувати конструкторські розробки по проектуванню оснастки;

- вибирати оптимальний модельний склад та розробляти технологічний процес виготовлення моделей при литті за витоплюваними моделями;

- вибирати оптимальний склад ливарних фарб при литті у кокіль;

- вибирати найбільш ефективне обладнання для виготовлення моделей та виливків;

- оформляти нормативно-технічну документацію технологічного процесу одержання литва.