Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_вказ(ітог)ГФ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

Додаток а Зразок титульної сторінки лабораторної роботи

Запорізький національний технічний університет

Кафедра обчислювальної математики

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА № *

з курсу “Основи інформатики”

Тема: __________________

Роботу виконав

Студент групи _____________________

Роботу перевірив _____________________

Запоріжжя 200_ р.

Додаток б Приклади оформлення документів б.1 Зразок документу “Запрошення” до лабораторної роботи №1

П ану

Ульріху Леонарду

Квіткова вулиця, 34

444147 Дортмунд

1 січня 2008 р.

3Имовий відпочинок в 2008 р.

Шановний пан Ульріх,

Ви вже вирішили, де провести зимові канікули? Для Вас ми робимо спеціальну недорогу пропозицію. Подорожуйте з фірмою Sunrise Ltd. в Австрію й користуйтеся привабливими умовами відпочинку.

Готель “Сніжна долина”, Бергштадт, Австрія.

Готель “Сніжна долина” - це туристичний комплекс, що займає значну площу. Готель пристосований для відпочинку з дітьми. Лижний підйомник, лижна школа й тенісний зал розташовані поруч. У готелі є ресторан, басейн, сауна й гімнастичний зал. Крім того, в готелі є:

  • Дитячий садок, у якому вихователі піклуються про дітей, влаштовують свята, перегляд дитячих фільмів або читання казок.

  • Апартаменти з кольоровим телевізором, телефоном і балконом, лоджією або терасою. Тип 1 - житлова площа близько 27 м2, тип 2 - близько 34 м2.

  • Буфет для сніданків з великим вибором блюд.

От наші ціни:

Тривалість перебування

Тип1

Тип 2

10 днів

676.00

794.00

20 днів

875.00

945.00

30 днів

990.00

1099.00

Подзвоніть нам, якщо у Вас виникнуть питання.

Із дружнім привітом.

Б.2 Зразок текстового фрагменту до лабораторної роботи №2

Розділ 3. Комп'ютеризація правових задач.

3.4. Документи і їхня роль у правовій інформатиці

3.4.1. Поняття документа. Види документів

і їхня інформаційна значимість

Виникнувши від латинського слова documentum (доказ), цей термін у Росії (починаючи з епохи Петра I) – трактувалося як письмове свідчення, важливі ділові папери1 . Іншими словами, як носій документальної інформації визнавалися лише письмові акти. Це було характерно не тільки для побутової лексики, але й для юридичної діяльності аж до початку 50-х років XX століття.

Так, у Великій радянській енциклопедії 1952 року терміном "документ" (у праві) позначався "убраний у письмову форму акт, що засвідчує наявність фактів юридичного значення"2 .

Із впровадженням у сферу юридичної діяльності технічних засобів фіксації, зберігання й передачі правової інформації до її джерел і носіїв стали відносити фото-, кіно- і інші зображення, а також звукозапис, що породило (і узаконило) такі поняття, як фото-,

кіно-, відео-, фоно- і інші документи. З початком же комп'ютеризації юридичної діяльності цей ряд поповнився новим видом документів,

Розділ 3. Комп'ютеризація правових задач.

що одержали найменування машинні документи, що містить у собі такі види джерел і носіїв інформації, як перфокарти, перфострічки, магнітні стрічки й диски, оптичні диски й ін.

У зв'язку із цим стало загальновизнаним поняття документа як матеріального об'єкта, що містить “у зафіксованому виді інформацію, оформлену встановленим порядком і має у відповідності із чинним законодавством правове значення”3 .

Хоча це поняття не є специфічно правовим, у ньому правильно відбиті основні характеристики документів, використовуваних у сфері юридичної діяльності. Як й у будь-якій іншій сфері людської діяльності, документ – це завжди матеріальний об'єкт, причому фізична природа його матеріальної основи може бути кожний, як кожним може бути й спосіб фіксації інформації.

Зовсім очевидно, що інформаційні властивості (форма, інформаційна ємність й ін.) у названих й інших документів різні, що визначає не тільки їхнє пізнавальне значення, але й впливає на процедуру додання їм статусу правових документів, а точніше, умов, що забезпечують можливість їхнього використання для рішення правових завдань.

Розділ 3. Комп'ютеризація правових задач.