Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет_вказ(ітог)ГФ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.3 Mб
Скачать

3.2.2 Оформлення частини документа, що залишилася

Після оформленої шапки додайте 3 порожніх абзаци. У них задайте відступ ліворуч рівним 0 см (це значення за замовчуванням).

Наберіть й відформатуйте частину документа, що залишилася. При оформленні пояснень до полів і підборі довжини підкреслення застосовуйте ті ж способи, що й при оформленні шапки заяви.

Зверніть увагу на наступні особливості документу:

а) назва заяви оформлена напівжирним шрифтом й відцентрована;

б) до частини “Додаток:” всі абзаци - однорядкові, а в додатку окремими абзацами є пронумеровані пункти;

в) в усьому документі інтервал полуторний, а в рядках, оформлених верхнім індексом, інтервал одинарний;

г) у випадку, коли пояснення полів не треба центрувати, а потрібно тільки відсунути, користуйтеся лінійкою для настроювання абзацного відступу.

Після оформлення документу порівняйте його зі зразком у режимі попереднього перегляду. Знайдені розходження усуньте. Збережіть документ.

3.3 Завдання

Підготувати бланк “Заяви”. Тематику бланка вибрати самостійно.

3.4 Контрольні запитання

3.4.1 З яких частин складається бланк “Заяви”?

3.4.2 Як оформлюються підрядкові написи, їхнє призначення?

3.4.3 Навіщо створюються рядки з підкресленням й як забезпечується необхідна довжина рядка?

3.4.4 Як створюється шапка заяви?

3.4.5 Як встановити міжрядкові інтервали?

3.4.6 Як вибираються розміри шрифту?

4 Лабораторна робота № 4 Документ “Рекламний лист”

4.1 Мета роботи

У цій роботі описується створення документа зі складним оформленням - рекламного листа (див. додаток Б.5). Основний текст документа розбитий на два стовпчики. Текст у верхній і нижній частині сторінки оформлений в один стовпчик. У документі є 4 зображення й 2 графічних об'єкти (написи).

4.2 Загальні відомості

4.2.1 Оформлення тексту

При оформленні рекламного листа зручніше спочатку відформатувати текст, а потім перейти до додавання малюнків.

1. Використання файлу-заготівки.

Створіть новий документ (команда ФайлСтворити). У порожній документ додайте текст із додатка Б.4 і займіться оформленням документа. Нижче описано, які команди форматування й у якому порядку зручніше застосовувати для оформлення рекламного листа.

Установіть поля по 1,5 см з кожної сторони (команда ФайлПараметри сторінки).

Усуньте орфографічні помилки. Якщо назва TeachPro позначається як помилкове слово (виходить, слова немає в словнику Word), то виключіть його з перевірки.

2. Оформлення шапки й заключної частини документу.

Відокремте шапку документу від основного тексту, що буде оформлений у два стовпчики, двома порожніми рядками. Аналогічно, двома порожніми рядками відокремте від основного тексту весь текст у нижній частині документу, починаючи від абзацу Пропозиції по співробітництву”.

Оформіть шапку, підібравши потрібні шрифти й вирівнювання (заголовок - напівжирний, розмір - 18 пт, вирівнювання - по центру; підзаголовок - курсив, 11 пт, по центру). Перелік продуктів відформатуйте як нумерований список (шрифт - напівжирний, 11 пт).

У нижній частині документу використайте курсивний шрифт, 11 пт. Для адрес і телефонів - напівжирний шрифт, 10 пт.

3. Оформлення основного тексту.

Основний текст треба розбити на два стовпчики. Виділить його й виберіть команду ФорматСтовпчики. У діалоговому вікні виберіть варіант два стовпчики” і задайте проміжок між колонками 1,0 см.

Установіть в основному тексті шрифт Times New Roman, розмір 8 пт.

Вирівняйте абзаци основного тексту по ширині. Включіть в документі перенос слів (команда СервісМоваРозміщення переносів).

Зауваження: перевірте, чим відрізняються режими відображення ВидЗвичайний і ВидРозмітка сторінки. У режимі Розмітка сторінки документ у вікні Word більше схожий на друковану копію, хоча відображається повільніше, ніж у режимі Звичайний. Для подальшої роботи встановите режим Розмітка сторінки й задайте масштаб По ширині сторінки.

Для заголовків в основному тексті (наприклад, Методика навчання” й “Режими проведення занять”) використайте напівжирний курсив, 11 пт. У цих заголовків командою ФорматАбзац задайте Інтервал перед рівним 3 пт.

Підзаголовки пунктів (наприклад, “Безперервний” й “Покроковий”) оформіть шрифтом 10 пт, курсив, підкреслений.

Якщо підзаголовок “Контрольний” перейшов у перший стовпчик, то треба спеціально зафіксувати його як початковий рядок другого стовпчика. Для цього перед абзацом треба вставити розрив стовпчика наступним чином:

а) поставте курсор перед буквою “ДО” у підзаголовку “Контрольний”;

б) виберіть команду ВставкаРозрив і варіант Почати новий стовпчик.

4. Контроль поточного стану документу.

Перегляньте документ у режимі попереднього перегляду (команда ФайлПопередній перегляд). По висоті в нижній частині аркуша повинно залишатися 15-20% порожнього простору, щоб можна було вставити малюнки й додати написи в рамках.