Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Finansy pidpriemstvSlavyuk(ukr).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
6.34 Mб
Скачать

9.1. Джерела формування оборотних засобів

Оборотні засоби (оборотний капітал) — це частина капіталу підприємства, вкладеного в його поточні активи, сукупність обо­ротних виробничих фондів, фондів обігу, авансованих для забезпе­чення поточної діяльності.

У сфері виробництва — це:

  • виробничі запаси;

  • паливо;

  • тара;

малоцінні і швидкозношувані предмети;

- тварини на вирощуванні і відгодівлі; витрати майбутніх періодів;

  • незавершене виробництво. У сфері обігу:

  • товарна продукція;

  • кошти в розрахунках та в цінних паперах;

  • грошові кошти в касі, банку.

У практиці планування, обліку та аналізу оборотний капітал групується за такими ознаками залежно від:

функціональної ролі в процесі виробництва — оборотні фонди і фонди обігу;

  • практики контролю, планування і управління — нормовані і ненормовані оборотні засоби;

  • джерел формування оборотного капіталу — власний обо­ ротний капітал і позичений оборотний капітал;

  • ліквідності — абсолютно ліквідні засоби, швидкореалізову- вані оборотні засоби, важкореалізовувані оборотні засоби; ступеня ризику від вкладення капіталу — оборотний капітал з мінімальним, малим, середнім, високим ризиком вкладення;

  • стандартів обліку і відображення в балансі підприємства — оборотні засоби в запасах, грошові кошти, розрахунки та інші активи;

матеріально-речового змісту — предмети праці, готова продукція, грошові кошти і кошти в розрахунках. На основі такого поділу джерела формування оборотних за­собів є:

197

Р.А. Слав'юк \

а ) власні; :

б) позичені; :

в) залучені (тимчасове використання частини коштів інших ; підприємств). До них належать: \

  • кредиторська заборгованість постачальникам, строк опла­ ти яких не настав;

  • заборгованість робітникам і службовцям;

  • заборгованість фінансовим органам.

В окремих випадках для формування оборотних засобів вико­ристовують позапланові ресурси:

  • тимчасово вільні кошти фондів економічного стимулюван­ ня і спеціального призначення на поточному рахунку;

  • перерозподілений прибуток;

  • прострочені і пролонговані (відстрочені) кредити банку;

  • прострочена кредиторська заборгованість постачальникам і іншим організаціям.

Виділяють ще стійкі пасиви як джерела формування оборотних засобів, що мають особливе призначення. Ними розпоряджаються ін­ші організації. До стійких пасивів також належать фонди підприємст­ва, які спеціально не призначені для формування оборотних засобів.

До них належать:

  • заборгованість із зарплати;

  • відрахування на соціальне страхування;

  • резерв на покриття майбутніх видатків і платежів;

  • частина фондів економічного стимулювання, яка постійно використовується в обороті;

засоби ремонтного фонду для формування залишків ма­теріалів на ремонт.

9.2. Політика формування власних фінансових ресурсів

Основу управління власним капіталом підприємства в процесі його розвитку складає управління формуванням його власних фі­нансових ресурсів. З метою забезпечення ефективного управління цим процесом на підприємстві розробляється, звичайно, спеціаль­на фінансова політика, спрямована на залучення власних фінансо­вих ресурсів з різних джерел відповідно до потреб його розвитку в майбутньому періоді.

Розробка політики формування власних фінансових ресурсів підприємства здійснюється за такими основними етапами:

198

Фінанси підприємств

1 . Аналіз формування власних фінансових ресурсів під­ приємства в попередньому періоді. Метою такого аналізу є виявлен­ ня потенціалу формування власних фінансових ресурсів і його відповідності темпам розвитку підприємства.

  • На першому етапі аналізу вивчаються загальний обсяг фор­ мування власних фінансових ресурсів, відповідність темпів приросту власного капіталу темпам приросту активів і об­ сягу реалізованої продукції підприємства, динаміку пито­ мої ваги власних ресурсів у загальному обсязі формування фінансових ресурсів.

  • На другому етапі аналізу розглядаються джерела форму­ вання власних фінансових ресурсів. У першу чергу вив­ чається співвідношення зовнішніх і внутрішніх джерел фор­ мування власних фінансових ресурсів, а також вартість за­ лучення власного капіталу за рахунок різних джерел.

  • На третьому етапі аналізу оцінюється достатність власних фінансових ресурсів, сформованих на підприємстві. Кри­ терієм такої оцінки виступає показник «коефіцієнт са­ мофінансування розвитку підприємства». Його динаміка відображає тенденцію забезпеченості розвитку підприєм­ ства власними фінансовими ресурсами.

  1. Визначення загальної потреби у власних фінансових ресур­ сах. Розрахована загальна потреба охоплює необхідну суму влас­ них фінансових ресурсів, сформованих за рахунок як внутрішніх, так і зовнішніх джерел.

  2. Оцінка вартості залучення власного капіталу з різних джерел. Така оцінка проводиться в розрізі основних елементів власного капіталу, сформованого за рахунок внутрішніх і зовнішніх джерел. Результати оцінки є основою розробки управлінських рішень щодо вибору альтернативних джерел формування власних фінансових ресурсів, що забезпечують приріст власного капіталу підприєм­ ства.

  3. Забезпечення максимального обсягу залучення власних фінансових ресурсів за рахунок внутрішніх джерел. До того, як звертатися до зовнішніх джерел формування власних фінансових ресурсів, повинні бути реалізовані всі можливості їхнього форму­ вання за рахунок внутрішніх джерел, тому що основними планова­ ними внутрішніми джерелами формування власних фінансових ре­ сурсів підприємства є сума чистого прибутку й амортизаційних відрахувань.

199

Р.А. Слав'юк

5 . Забезпечення необхідного обсягу залучення власних фінансо­ вих ресурсів із зовнішніх джерел. Обсяг залучення власних фінансо­ вих ресурсів із зовнішніх джерел покликаний забезпечити ту їхню частину, що не вдалося сформувати за рахунок внутрішніх джерел фінансування. Яісщо сума залучених за рахунок внутрішніх джерел власних фінансових ресурсів цілком забезпечує загальну потребу в них у плановому періоді, то в залученні цих ресурсів за рахунок зовнішніх джерел немає необхідності.

Забезпечення задоволення потреби у власних фінансових ресур­сах за рахунок зовнішніх джерел планується за рахунок залучення додаткового пайового капіталу, додаткової емісії акцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]