Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ET.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
9.17 Mб
Скачать

Контрольні запитання

1. Пояснити принцип роботи УВТЗ1-М.

2. Яким чином здійснюється самоконтроль пристрою при виникненні пошкодження в колі датчиків - позисторів?

3. Пояснити призначення стабілітронів VD5 і VD8.

4. Які елементи схеми здійснюють обмеження споживаного струму від живильної мережі, чому?

5. Чому при обриві одного з виводів діода VD8 тиристор не вимикається за відсутності сигналу керування на керуючому електроді тиристора?

6. Чи є різниця, до якої вхідної клеми 1 або 4 під'єднати фазний провід мережі живлення, чому?

7. Пояснити, чому вимикається тиристор VS при закритті транзистора VT1 (при поясненні користуватись знятими осцилограмами).

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №3

ДОСЛІДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОННОГО ОБМЕЖУВАЧА НАПРУГИ ЕОН-1

МЕТА РОБОТИ

1. Ознайомитись з будовою і принципом дії ЕОН-1.

2. Вивчити принципову електричну схему ЕОН-1. Визначити розміщення деталей обмежувача напруги.

3. Дослідити режими роботи обмежувача напруги. Розглянути питання про форму вихідної напруги і її регулювання.

Теоретичні відомості

Обмежувач напруги електронний ЕОН-1 призначений для обмежування напруги в сільськогосподарських освітлювальних установках з лампами розжарювання при живленні від трансформаторної підстанції тільки виробничого призначення з регулярним перевищенням напруги відносно номінальної.

Основна технічна характеристика. Напруга живлення, в 220

Електричне виконання обмежувача однофазне

Максимальний струм навантаження 15 а

Ефективне значення напруги на навантаженні при підвищенні напруги живильної мережі до 25% відносно номінальної, В

Ефективне значення напруги на навантаженні при зниженні напруги живильної мережі відносно 215 В до 25% відрізняється від напруги мережі живлення не більше, як на 10 В.

Коефіцієнт корисної дії - не менше 0,98.

Вірогідність безвідмовної роботи обмежувача за час 4000 год. не нижче 0,9.

Будова та принцип дії

Оболонка обмежувача виконана з електроізоляційного матеріалу. Всі елементи та вузли обмежувача змонтовані на загальній основі.

На передній панелі розміщені кришка клемника, ковпак, що закриває запобіжник, ковпак світлового індикатора.

На задній панелі основи є плата керування і елементи захисту від радіоперешкод, закриті задньою кришкою з металевими скобами для кріплення обмежувача.

В основу роботи обмежувача покладено принцип фазо-імпульсного керування, тобто зміна тривалості проходження струму по навантаженню в кожний півперіод напруги джерела живлення залежно від величини останнього.

Робота обмежувача пояснюється за допомогою принципової електричної схеми, рис.1.

Напругу на навантажені комутують силові елементи – тиристори VD11, VD12, вмикання яких здійснює схема керування через трансформатор ТV1.

Схема працює таким чином. На початку кожного півперіоду тиристори закриті, напруга живлення прикладена до них. Ця напруга випрямляється діодним містком VD1-VD4 і через обмежувальні резистори R1-R4 подається на стабілітрони VD5, VD6, які формують імпульси опорної напруги. Конденсатор С3 через резистор R5 починає заряджатися, внаслідок чого на емітері одноперехідного транзистора VТ1 напруга плавно збільшується від нуля до напруги відпирання VТ1, величина якої визначається міжбазовою напругою VТ1, що формується колом зворотнього зв'язку.

Коло зворотнього зв'язку складається з розділяючого трансформатора ТV2, підключеного паралельно навантаженню, місткового випрямляча на діодах VD13-VD16, згладжуючого фільтра R14, С5 і подільника напруги на резисторах R11, R12, з виходу якого на VТ1 подається міжбазова напруга.

Для покращення стабілізуючих властивостей схеми на вхід подільника через діод VD7 і резистор R6 додатково подається напруга, пропорційна напрузі живильної мережі.

Рис.1

При відпиранні транзистора VТ1 конденсатор С3 розряджається на первинну обмотку трансформатора ТV1, в результаті чого в його вторинних обмотках виникають імпульси, що подаються на керуючі електроди тиристорів VD11, VD12. Відкривається той тиристор, до якого прикладена пряма напруга.

Стабілізація напруги на навантаженні відбувається таким чином. При перевищенні напруги на навантаженні установленої (за допомогою резистора R11) відповідно збільшується міжбазова напруга VТ1, що приводить до збільшення часу зарядки конденсатора С3 до напруги відкривання VТ1 і зміщенню моменту виникнення імпульсів керування в бік зменшення інтервалу включеного стану тиристора. При цьому величина діючого значення напруги на навантаженні відновлюється.

Діод VD8 автоматично вмикає схему при подачі напруги живлення. Ланцюг з R10, С4, включений паралельно тиристорам, обмежує комутаційні перенапруги. Лампа НL сигналізує про наявність напруги на навантаженні. Фільтр, що складається з конденсаторів С1, С2 і дроселя L1, обмежує радіоперешкоди.