Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ET.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
9.17 Mб
Скачать

Порядок виконання лабораторних робіт

На першому занятті викладач знайомить студентів з планом проведення лабораторних робіт, порядком їх виконання, організацією робочого часу, складанням звіту за виконану роботу, умовними позначеннями елементів електричних схем. Особливу увагу він звертає на пояснення специфічних умов роботи в лабораторії електронних пристроїв у системах керування. Закінчується перше заняття проведенням інструктажу з техніки безпеки при роботі в діючій електроустановці напругою до 1000 В.

Для високої ефективності проведення лабораторних занять академічну групу розбивають на бригади в складі 2-3 студентів, кожній бригаді присвоюють номер. Знаючи номер бригади, кожен студент завчасно самостійно готується до майбутнього заняття в лабораторії. Ця підготовка складається із знайомства з відпо­відним розділом лекційного курсу і рекомендованої літератури, засвоєння методичних вказівок до лабораторної роботи цього практикуму, занесення в робочий зошит мети, програми виконання роботи, викреслювання електричної схеми лабораторної установки, таблиці дослідних і розрахункових даних.

Перед початком лабораторних занять викладач перевіряє готовність студента до роботи за записами у робочому зошиті, а коли виконуються наступні лабораторні роботи також наявність матеріалів, що характеризують повну реалізацію програми виконаних робіт. Студенти, які попередньо не підготувались до виконання поточної лабораторної роботи, до роботи в лабораторії не допускаються.

Дослідна частина робіт виконується бригадами студентів відповідно до методичних вказівок під керівництвом і контролем викладача з додержанням правил техніки безпеки.

При складанні електричної схеми (складати схему дозволяється за відсутності напруги на робочому столі) спочатку виконуються з’єднання головного електричного кола, а потім - допоміжних елементів електричного кола. Після завершення складання схеми всі невикористані лабораторні провідники необхідно прибрати зі столу.

Складена схема повинна бути перевірена студентами бригади і обов'язково викладачем. Категорично забороняється подавати напругу на складену схему без дозволу викладача.

Після закінчення дослідів, не демонтуючи схеми, результати досліджень необхідно показати викладачу. Якщо результати будуть визнані незадовільними, досліди потрібно повторити і знову пред'явити для перевірки. При задовільних результатах викладач дає дозвіл на демонтаж (розбирання) електричної схеми. Цю операцію потрібно виконувати, знявши напругу з лабораторної установки. Після розбирання схеми з’єднувальні провідники сховати під кришку стола, на столі навести порядок.

Обробка результатів досліджень виконується частково в лабораторії, а в повному обсязі вдома.

Звіт по виконаній роботі повинен включати:

номер, назву, мету і програму роботи;

електричну схему (схеми) експериментальної установки;

таблиці дослідних і розрахункових даних;

основні формули, що застосовувались при розрахунках;

графіки (якщо вони необхідні).

Усі електричні схеми, графіки, форми таблиць бажано виконувати акуратно олівцем з використанням креслярських інструментів з урахуванням вимог Державних стандартів на умовні графічні позначення елементів електричних схем).

Захист звітів за виконану і оформлену лабораторну роботу здійснюється студентами бригади індивідуально під час виконання наступних лабораторних робіт чи поза розкладом занять в узгоджений з викладачем час.