Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ET.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
9.17 Mб
Скачать

Основні правила техніки безпеки при роботі в лабораторії

Лабораторія електронних пристроїв в системах керування за ступенем небезпеки ураження людей електричним струмом належить до категорії "Приміщення без підвищеної небезпеки". За умов, що в лабораторії використовують електроустановки напругою 220 В, що перевищує напругу, безпечну для дорослої людини (42 В), небезпека враження людей електричним струмом існує. Тому до роботи в лабораторії допускаються студенти, які прослухали і засвоїли основні правила техніки безпеки. Згідно з цими правилами під час роботи в лабораторії необхідно виконувати таке.

1. Знаходитись на вказаному викладачем робочому місці і не торкатись електрообладнання, яке не має відношення до виконуваної лабораторної роботи.

2. Перед початком складання електричної схеми лабораторної установки впевнитись, що автоматичний вимикач, розміщений на вертикальній частині робочого столу, вимкнутий, про що свідчать сигнальні лампочки над вимикачем (не світяться).

3. Забороняється користуватись несправними апаратами та приладами.

4. Перед вмиканням автоматичного вимикача необхідно оглянути горизонтальну частину стола, прибрати невикористані з’єднувальні проводи і сторонні предмети. Упевнитись в тому, що ніхто з бригади не доторкається до оголених струмопровідних елементів електричного кола чи до обертових частин електричних машин.

5. Подавати напругу на складену електричну схему на початку занять, а також після деяких змін у схемі можна тільки з дозво­лу викладача, який перевірив правильність складеної схеми, по­передивши при цьому всіх учасників бригади.

6. Категорично забороняється вносити будь-які зміни в електричну схему, що знаходиться під напругою. При необхідності внесення змін у схему треба обов'язково вимкнути автоматичний вимикач, яким було подано напругу.

7. Забороняється опиратися руками чи ліктями рук на досліджувану установку і елементи електричного кола, переступати чи наступати ногами на струмоведучі проводи.

8. Якщо лабораторна установка перестала працювати внаслідок зникнення напруги, необхідно вимкнути автоматичний вимикач робочого столу і сповістити про це викладача.

9. Виконання лабораторної роботи одним студентом не рекомендується.

10. Не дозволяється залишати без нагляду лабораторну установку, що знаходиться під напругою. Якщо всі члени бригади бажають відійти від робочого місця, з дослідної установки необхідно зняти напругу вимкнути автоматичний вимикач.

11. Розбирати складену електричну схему можна тільки при відсутності напруги, тобто вимкнутому положенні автоматичного вимикача і обов’язково після перевірки викладачем одержаних результатів.

НЕОБХІДНО НЕГАЙНО ВИМКНУТИ ВИМИКАЧ У ВИПАДКАХ :

1. Потрапляння людини під дію напруги.

2. Появи диму чи вогню в обладнанні або приладах.

3. Відхилення стрілки електровимірювального приладу за максимальну позначку шкали.

4. Відхилення від нормальної роботи установки.

5. Пошкодження ізоляції з’єднувальних проводів.

Після засвоєння основних правил техніки безпеки при роботі в діючих електроустановках всі студенти розписуються в журналі первинного інструктажу. Цей документ підписує також викладач, що провів інструктаж. Підписом студенти стверджують знання основних правил техніки безпеки в лабораторії і обов'язок по їх дотриманню.

За навмисне чи ненавмисне пошкодження лабораторного обладнання, робочих столів, за недотримання правил техніки безпеки студенти несуть відповідальність.

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА N1

ОСОБЛИВОСТІ ВИМІРЮВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВЕЛИЧИН В

ЕЛЕКТРОННИХ ПРИСТРОЯХ ЗА ДОПОМОГОЮ ОСЦИЛОГРАФА