Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ET.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
9.17 Mб
Скачать

Коротка технічна характеристика увтз-1м Номінальна напруга, в 220 Установка опору спрацювання 2100 Ом

Тип застосованого позистора СТ14-А

Р озглянемо роботу УВТЗ-1М. (рис.2) Пристрій складається з блока живлення,, підсилювача і вихідного реле КV;. блок живлення - з діодного містка VD1 ... VD4, обмежуючих опорів R1, R2, R4, конденсатора С1 і стабілітронів VD5 і VD8. Підсилювач виконаний на транзисторах VT1...VT4 і тиристорі VS.

Схема УВТЗ-1М працює таким чином. На клеми 1, 4 подається напруга живлення 220 В, а до клем 5, 6 під'єднуються позистори, вмонтовані в статорні обмотки електродвигуна. Якщо температура обмоток електродвигуна нижча гранично допустимої, то опір позисторів малий і напруга, що надходить на базу транзистора VT4, матиме більше значення, ніж напруга порогу включення підсилювального каскаду VT3, VT4, яка визначається дільниками R6, R7, R8. В цьому випадку транзистор VТ4 буде відкритий, транзистор VT1 і тиристор VS - закриті, а реле КV - вимкнуте. При перевищені температури обмоток електродвигуна граничного значення опір позисторів різко збільшується, і напруга, яка поступає на базу транзистора VT4, зменшується. Тоді транзистор VT4 закривається, а VT1 відкривається. На керуючий електрод тиристора подається напруга через опір R5 і відкритий транзистор VT1, тиристор VS відкривається і вихідне реле КV вмикається, контакти реле KV розмикають коло живлення котушки магнітного пускача, який вимикає електродвигун від мережі живлення.

УВТЗ-1М здійснює також самоконтроль – відключає електродвигун при виникненні пошкодження в колі датчиків - позисторів. Цей режим роботи забезпечується включенням в колекторне коло транзистора VT4 діода VD4, який виконує функцію нелінійного опору. Завдяки включенню цього діода досягається самоконтроль пристрою при короткому замиканні або обриві кола, в яке включені позистори. В обох випадках спрацьовує реле KV і своїми контактами блокує включення електродвигуна.

Виконання роботи

1. Скласти схему для виконання роботи (рис.3).

2. Подати на пристрій напругу живлення.

3. Змінний опір, що імітує позистори, вивести в нульове положення. Зняти осцилограми напруг у контрольних точках 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 відносно контрольної точки 1, в контрольній точці 4 відносно контрольної точки 2.

4. Поступово збільшувати опір Rр до моменту вимкнення реле KV. Зняти осцилограми напруг у контрольних точках 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 відносно контрольної точки 1, в контрольній точці 4 відносно контрольної точки 2.

5. Поступово збільшувати опір Rр до моменту вмикання реле KV. Виміряти значення опору Rр в момент вмикання реле KV. Дані вимірів порівняти з технічною характеристикою УВТЗ-1М.

6. Не змінюючи положення опору Rр, зняти осцилограми напруг в контрольних точках 2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 відносно контрольної точки 1. В контрольній точці 4 відносно контрольної точки 2 при включеному реле KV.

ЗМІСТ ЗВІТУ

Звіт повинен містити: назву і мету роботи; основні теоретичні передумови; схему виконання роботи; осцилограми сигналів з підрахунками амплітуд напруг і тривалості часу імпульсів.