Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекции до модуля 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
1.05 Mб
Скачать
  1. Попит на продукцію конкурентної фірми

В умовах досконалої конкуренції ні одна з фірм не може впливати на ринкову ціну товару, бо кожна з них згідно з умовами формування ринку досконалої конкуренції має дуже незначну ринкову частку продажу. Тому таку фірму можна охарактеризувати як фірму, що приймає ціну як дану величину.

Рисунок 8.1. Ринковий попит та попит на продукцію окремої фірми в умовах досконалої конкуренції

Крива попиту досконало конкурентної фірми - це крива, яка відображає попит на продукцію окремої фірми, обсяг продажу якої ніяк не впливає на зміну ринкової ціни. Попит конкурентної фірми досконало еластичний.

Те, що є вірним для групи фірм (спадна, менш еластична, ніж абсолютно еластична крива попиту), невірно для окремої (абсолютно еластична крива попиту) фірми.

  1. Основні підходи до визначення обсягу виробництва продукції

Мета фірми - це максимізація прибутку.

Максимізація прибутку - це максимізація різниці між валовим доходом і валовими витратами: TR-TC.

Оскільки окрема фірма в умовах досконалої конкуренції не в змозі впливати на ціну, вона може вплинути на величину валового доходу тільки змінюючи обсяг продажу. Фірма враховує зміни величини витрат у процесі випуску продукції і вибирає той обсяг, який дасть максимум прибутку, що і буде відповідати максимальній різниці (TR-TC).

Основні підходи до визначення обсягу виробництва продукції:

а) Сукупний аналіз базується на порівнянні сукупних витрат та сукупного доходу фірми;

б) Граничний аналіз базується на порівнянні граничних витрат та граничного доходу.

Сукупний аналіз

Максимізація прибутку досягається, коли відстань між TR і ТС найбільша.

Коли підприємство бере кредит у банку, то його цікавить і обсяг продукції, при якому всі витрати воно зможе повернути, тобто точка беззбитковості.

Мета діяльності фірми як в короткостроковому так і в довгостроковому періодах - максимізація прибутку (TR-TC = max прибутку).

Рисунок 8.2 Ситуація максимізації прибутку фірмою.

Точки С і D (рис. 8.2) - точки критичного обсягу випуску продукції (точки беззбитковості), коли TC=TR, тоді фірма отримує тільки нормальний прибуток. Обсяг продукції точки беззбитковості визначається рівнянням:

Q = TFC / (P – AVC).

Коли обсяги виробництва менші, ніж Q1, або більші ніж Q , виробництво стає збитковим (TC>TR). При обсязі Q0 фірма максимізує прибуток. Умовою максимізації прибутку є TR>TC.

Рисунок 8.3 Ситуація мінімізації збитку фірмою.

Умовою мінімізації збитків є ТVС<TR<ТС

Рисунок 8.4 Ситуація закриття фірми.

Фірма повинна закритися, якщо TR ≤ ТVС.

Граничний аналіз

Обсяг виробництва, який максимізує прибуток, визначається при умові рівності граничних витрат (МС) і граничного доходу (MR) MR=MC

На ринку досконалої конкуренції фірма максимізує прибуток, коли Р = MR = МС і Р > ATC . Фірма мінімізує збитки, коли випускає продукцію при Р = MR = МС і ринкова ціна (Р) нижча за мінімально можливі середні витрати (АТС) при обсязі випуску продукції (Q1) (P<ATC), але перевищує мінімум середніх змінних витрат (AVC), тобто AVC<P<ATC. Мінімізуючи збитки, фірма коригує обсяг випуску продукції таким чином, щоб він був встановлений відповідно до точки, де Р=МС, що забезпечить їй покриття змінних витрат (VC) і частково постійних витрат (FC). Фірма припинить виробництво, якщо ціна буде дорівнювати мінімальним середнім змінним витратам, або буде менше них:

Р ≤ min AVC.

Рисунок 8.5 Ситуація максимізації прибутку конкурентної фірми

Рисунок 8.6 Ситуація мінімізації збитків конкурентної фірма

Рисунок 8.6 Ситуація закриття конкурентної фірми