Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
1.42 Mб
Скачать

Збереження документів

— частина організації роботи з документами, сукупність засобів обліку та систематизації докумен­тів з метою їх пошуку і використан­ня у поточній діяльності установи.

ЗБІРНИК — нормативний акт, що встановлює відповідні норми (час на роботи та послуги), і вида­ється з метою нормативно-мето­дичного забезпечення діяльності суб'єктів управління, надавачів послуг населенню (напр., Збірник норм часу на роботи та послуги, що виконуються бюро технічної інвентаризації України).

ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН

будь-які викладені в письмовій (надіслані поштою або передані громадянином до відповідного органу особисто чи через уповнова­жену ним особу) або усній (викла­дені громадянином і записані поса­довою особою на особистому при­йомі) формі пропозиції (зауважен­ня), заяви (клопотання) і скарги громадян до органів влади та їх посадових осіб. Звернення може

бути подано як окремою особою (індивідуальне), так і групою осіб (колективне). З метою законодав­чого врегулювання цієї конститу­ційної норми 2 жовтня 1996 р. був прийнятий Закон України "Про звернення громадян". Він регулює питання практичної реалізації конституційного права: вносити в органи державної влади, об'єднан­ня громадян (відповідно до їх ста­туту) пропозиції щодо поліпшення їхньої діяльності; викривати недо­ліки в роботі; оскаржувати дії посадових осіб, державних і гро­мадських органів.

ЗВОРОТНИЙ УПРАВЛІНСЬКИЙ ЗВ'ЯЗОК

зв'язок від об'єкта до суб'єкта управління, який надає інформа­цію про стан об'єкта, його діяль­ність щодо виконання рішень і є базою формування відповідних впливів на об'єкт управління. З.у.з. дає можливість знаходити найбільш оптимальні шляхи і засоби організації процесу регулю­вання діяльності об'єкта управлін­ня. Він синтезує дії внутрішнього та зовнішнього середовищ (стосов­но певного об'єкта управління), що відображають численні причинно-наслідкові зв'язки.

Зв'язки з громадськістю

(від англ. public relations — відно­сини з публікою, зв'язок з гро­мадськістю) — функція управлін­ня, яка сприяє встановленню та

підтриманню спілкування, вза­єморозуміння та співробітництва між організацією та громадські­стю. Вона включає в себе вирішен­ня різних проблем: забезпечення керівництва інформацією про гро­мадську думку та надання допомо­ги у розробці відповідних заходів; забезпечення їх діяльності в інте­ресах громадськості; підтримання управлінців у стані готовності до різних змін шляхом своєчасного передбачення тенденцій; викори­стання досліджень та відкритого спілкування як основних засобів діяльності.

ЗЛОВЖИВАННЯ ВЛАДОЮ

(службовим становищем) — умис­не, з корисливих мотивів, іншої особистої заінтересованості або в інтересах третіх осіб використання службовою особою влади чи служ­бового становища всупереч інтере­сам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду державним чи гро­мадським інтересам або правам, що охороняються законом, та інте­ресам окремих фізичних чи юри­дичних осіб. За вчинення цього діяння передбачена кримінальна відповідальність (ст. 364 Кримі­нального кодексу України) (див. Кримінальна відповідальність).

ЗЛОЧИНИ У СФЕРІ СЛУЖБОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

суспільно небезпечні протиправні діяння, що посягають на авторитет і правомірну діяльність органів

державної влади та органів місце­вого самоврядування, підпри­ємств, установ чи організацій незалежно від форми власності.

ЗМІНА АКТІВ — внесення до управлінських актів певних нових доповнень, поправок змісту, виключення та включення статей, пунктів, абзаців та інших змін, які здійснюються в міру необхідності. Зміни та доповнення до акта вно­сить орган, який видав цей акт.

ЗМІСТОВНІ ТЕОРІЇ МОТИВАЦІЇ — мотивації, що ґрунтуються на внутрішніх спону­каннях (потребах), які змушують людину діяти саме так, а не інакше, визначають структуру потреб людини і виявляють серед них такі, що мають пріоритетне значення. Цей вид методів пропонує способи аналізу індивідуальних потреб і їхнього задоволення. Класичними З.т.м. вважаються такі: теорія потреб Маслоу; теорія ЖВЗ Алдер-фера; теорія двох факторів Герцбер-га; теорія потреб МакКлеланда.