Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Часть 1.ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

1.13. Екологічні заходи при проектуванні і

БУДІВНИЦТВІ НАСОСНОЇ СТАНЦІЇ

При проектуванні насосної станції слід реалізувати заходи, які спрямовані на захист довкілля. Самі по собі насоси і електродвигуни є екологічно чистими машинами. Перерахуємо основні екологічні заходи, які необхідно виконувати при проектуванні і будівництві насосної станції :

1. Насосна станція будується на землях непридатних для сільськогосподарського виробництва.

2. Не допускається будівництво НС в зоні активного карсту, зсувів, селевих потоків, снігової лавини, зосереджених потоків (талих вод) і вод напірних споруд, що прорвалися, в першій зоні санітарної охорони джерел водопостачання, поряд з курортами, на територіях зелених зон міста, лісопарків, заповідників, в охоронних зонах геологічних і культурних пам'ятників поблизу кладовищ і скотомогильників. Слід максимально зберігати ліса.

3. Конструкції рибозахістних споруд і пристроїв для НС першого підйому слід погоджувати з органами водоохорону (для водопровідних НС).

4. Напірний трубопровід слід розміщувати по межах полів сівозміни, уздовж доріг і існуючих ЛЭП.

5. При компонуванні споруд потрібне:

- розглядати доцільність поєднань окремих споруд з будівлею НС;

- скорочувати протяжність доріг і інженерних мереж (ЛЭП, НТ, каналізація і так далі);

- забезпечити проїзд пожежних машин уздовж будівель: з одного боку при ширині їх до 18 м і з двох - при ширині більше 18 м;

- у разі аварії, споруди і обладнання мають бути відновлені в терміни, які відповідні до категорії надійності НС;

- захищати територію від ерозії, заболочування і засолення. Для відведення талих, зливових і дренажних вод слід передбачати кювети і дренажні пристрої;

- облаштовувати і озеленювати територію навкруги НС;

- виконувати підлоги перших поверхів будівель на 0,15 - 0,25 м вище за відмітку пристанційної площадки;

- відвали грунту необхідно розрівняти і покрити рослинним грунтом і підготовлені до нормального сільськогосподарського використання.

6. Стічні води дрібних і середніх НС скидаються в спеціальний резервуар, а з нього вивозяться машинами. Стічні води великих і унікальних НС необхідно направляти на очисні споруди.

7. Слід вибирати насоси високої економічності. Це окрім зниження витрат на електроенергію дозволяє, уникнути введення в експлуатацію нових електростанцій. Природно, що будівництво і експлуатація електростанцій супроводжуються неприємними екологічними наслідками.

8. Необхідно віддавати перевагу насосам з меншим допустимим запасом кавітації, якщо насосі розташовані не під затокою. Це дозволяє будувати будівлі НС з меншим заглибленням, що окрім економії коштів, сприяє зниженню при будівництві негативної дії на довкілля.

9. Вибір економічного діаметру напірного трубопроводу комплексно вирішує питання зменшення грошових коштів на його будівництво і експлуатацію і зниження дії на довкілля при його прокладенні.

10. При зміні кількості працюючих насосів з метою регулювання подачі НС слід витримувати подачу кожного насоса в робочому діапазоні. Вихід за робочий діапазон окрім зниження ККД супроводжується збільшенням шуму і вібрацій насосів, що разом з негативною дією на насосну установку і будівлю насосної станції несприятливо впливає на обслуговуючий персонал, погіршуючи умови роботи.

29