Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Часть 1.ТЕОРЕТИЧЕСКАЯ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
10.08.2019
Размер:
449.54 Кб
Скачать

1.9. Контрольно-вимірювальні прилади

Насосні станції повинні мати програмний пуск основного устаткування від команди оператора. Контрольна апаратура призначена для спостережень за умовами роботи і параметрами працездатності устаткування НС. Контрольна апаратура входить в систему діагностики і аварійного захисту НС. Апаратура подає сигнал про дефект при виході параметра працездатності за контрольні межі, а у разі несправності устаткування формує сигнал на його відключення.

Контролюються наступні параметри:

• Рівень води у джерелі води і в дренажних колодязях;

• Температура підшипників насосів подачею більше 0,5 м3/г і електродвигунів потужністю більше 320 кВт;

• Вібрації підшипників або фундаментної плити насосних агрегатів;

•Тиск на вході і на виході насосів;

• Наявність течії рідини в трубопроводах та ін.

Вимірювальна апаратура призначена для виміру кількості води відкачування, / витратоміри /, і електроенергії, використаною НС /ватметри /.Добре зарекомендували себе індукційні (ІР - 51) і ультразвукові витратоміри (УЗР-В), вживані на трубопроводах діаметрами менше 2,6 м. Відмітимо, що на НС використовується також непрямий метод визначення витрати по вимірах потужності, споживаної електродвигуном насосного агрегату. Цей метод заснований на однозначному зв'язку потужності насоса з подачею

/характеристика потужності насоса /.

Для виміру витрати води на каналізаційних насосних станціях установлюють витратоміри:

а) труби Вентурі - для малих і середніх діаметрів до 500 мм;

б) коліна – водоміри;

г) індукційні та ультразвукові витратоміри . Труби Вентурі і коліна-водоміри повинні встановлюватися на прямих ділянках без місцевих опорів, довжиною 5-8 діаметрів до витратоміра й 3-5Ду діаметрів після витратоміра; звичайно ці витратоміри розташовують у камерах на водоводах поблизу насосної станції. Завдання студента при курсовому проектуванні - визначити перелік контрольованих параметрів і вибрати відповідну апаратуру. Індукційний витратомір можна встановлювати усередині насосної станції поблизу від будь-яких фасонних частин.

1.10. Визначення місткості приймального резервуару

Приймальний резервуар є регулюючою місткістю, яка дозволяє забезпечити тривалу рівномірну роботу насосів в найбільш економічному режимі при нерівномірному припливі стічних вод. Робоча місткість приймального резервуару - Wр - це об'єм, що знаходиться між максимальним і мінімальним рівнями води в резервуарі. Для прямокутної в плані підземної частини станції Wр визначають за формулою:

Wр = Вр·Lр·hр, м (25)

де Вр та Lр - відповідно внутрішній розмір ширини та довжини приймального резервуару;

hр – робоча глибина приймального резервуару, яку приймають в межах 1,5-2,5м.

Для круглої в плані підземної частини станції робочу місткість можна визначити за формулою:

Wр = (π·Dнс 2/8) · hр, м3 (26)

де Dнс - внутрішній діаметр підземної частини будівлі, для насосів СМ приймають 12-14м залежно від кількості насосів, для вертикальних насосів типу СДВ - 24м.

Величина Wр має бути більше мінімальної місткості - Wмін, яка на вимогу СНиП, має бути не менш п'ятихвилинної максимальної витрати одного насоса при роботі на два водовода (Витрату одного насоса Q1 приймають по графіку паралельної роботи, м3/год), що відповідає включенням насоса не більше трьох раз на годину :

Wмин= Q1·5/60, (м3) (27)

Мінімальну місткість приймального резервуару - Wмін, можна

визначити і методом порівняльного аналізу графіку припливу і відкачування стічної рідини по годиннику доби. Проте в КП це питання не розглядається. Дно приймального резервуару має ухил i = 0.1 до приямку, в якому розташовані воронки всмоктувальних трубопроводів. У приямку у всмоктувальних труб непрацюючих насосів можливе випадання осаду. Для підтримки усіх насосів в постійній готовності до запуску, до всмоктувальної труби кожного насоса підводять трубопроводи для каламучення осаду. Вода подається в систему каламучення від напірних трубопроводів основних насосів. Подання води на каламучення осаду регулюється засувкою з ручним приводом. Для змиву осаду із стін і днища резервуару передбачений поливальний кран, обладнаний гумовим шлангом з брандспойтом. Питна вода, подається в якості технічної, насосом ВК 2/26 з бака розриву струменя.