Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
392630.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
56.11 Mб
Скачать

1.2 Бухгалтерський облік та звітність дку про касове виконання державного бюджету України за доходами

Бухгалтерський облік та звітність про виконання бюджетів в Державному казначействі України здійснюються згідно «Положення про організацію бухгалтерського обліку і звітності виконання державного та місцевих бюджетів в органах Державного казначейства України» [11], затвердженого наказом ДКУ від 28.11.2000 N 119 (Із змінами та доповненнями, внесеними згідно з наказами Державного казначейства України станом від 28 вересня 2010 року N 349)

Система обліку включає: бухгалтерський, бюджетний, управлінський облік, які ґрунтуються на єдиній теоретичній та інформаційній базі, відрізняючись формою та періодичністю розрахунку даних.

Бухгалтерський облік в органах Державного казначейства - це складова системи обліку, що включає сукупність правил, методик та процедур обліку для виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та обміну інформацією про операції в органах Державного казначейства та передачі її зовнішнім користувачам, а також внутрішнім користувачам для прийняття управлінських рішень. На основі даних бухгалтерського обліку складається фінансова звітність про виконання бюджетів.

Бухгалтерський облік виконання бюджетів є основою інформаційної системи органів Державного казначейства, за допомогою якого здійснені операції відображаються за відповідними рахунками в автоматизованому режимі.

Користувачами економічної інформації бухгалтерського обліку є:

- внутрішні (органи Державного казначейства та їх структурні підрозділи) з метою планування, оцінки та контролю за щоденними операціями органів Державного казначейства, а також для управління бюджетними коштами;

- зовнішні (Міністерство фінансів України та його органи, інші органи законодавчої і виконавчої влади - з метою оцінки минулих та майбутніх результатів виконання державного та місцевих бюджетів).

Основою бухгалтерського обліку операцій ДКУ є « План рахунків по виконанню державного та місцевих бюджетів» [12] - систематизований перелік рахунків бухгалтерського обліку, що використовується для реєстрації відповідних операцій та відображення бухгалтерської інформації, забезпечує складання фінансової звітності.

При побудові Плану рахунків враховано особливості виконання державного та місцевих бюджетів, функціонування Єдиного казначейського рахунку, виконання місцевих бюджетів через органи Державного казначейства, з дотриманням загальних принципів і вимог щодо здійснення бухгалтерського обліку та звітності. Будова Плану рахунків базується на класифікації рахунків за економічним змістом з метою отримання інформації про виконання бюджетів та здійснення контролю за цим процесом.

План рахунків бухгалтерського обліку виконання державного та місцевих бюджетів забезпечує відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних з виконанням функцій, які покладаються на органи Державного казначейства та фінансові органи, тобто касове виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та видатками тощо.

“Порядок казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету” [26] , розроблений відповідно до статей 43, 45 Бюджетного кодексу України [1] та Положення про Державне казначейство України [15], визначає процедури казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету, а саме: надходжень від повернення бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, в тому числі залучених державою або під державні гарантії.

«Порядок» [26] складається з наступних основних розділів по касовому обслуговуванню доходів Державного бюджету:

- Операції за надходженнями до загального фонду державного бюджету;

- Операції за надходженнями від повернення до загального фонду державного бюджету бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, у тому числі залучених державою або під державні гарантії;

- Операції за надходженнями до спеціального фонду державного бюджету;

- Операції за надходженнями від повернення до спеціального фонду державного бюджету бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, в тому числі залучених державою або під державні гарантії ;

- Операції за платежами, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами державного бюджету;

- Операції за платежами до бюджету, які розподіляються між державним та місцевими бюджетами.

1. Операції за надходженнями до загального фонду державного бюджету складаються з наступних процедур:

1.1. Платежі, які відповідно до Бюджетного кодексу України та закону України про Державний бюджет України на відповідний рік є доходами загального фонду державного бюджету, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті в головних управліннях Державного казначейства України за балансовим рахунком 3111 "Надходження до загального фонду державного бюджету" (далі - рахунок 3111) Плану рахунків у розрізі кодів класифікації доходів бюджету та територій [12].

Одночасно інформація щодо надходження та повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів і відшкодування податку на додану вартість відображається на аналітичних рахунках, відкритих за рахунком бюджетного обліку 6111 "Доходи загального фонду державного бюджету" (далі - рахунок 6111) [12].

Для щоденного акумулювання коштів загального фонду державного бюджету в головних управліннях Державного казначейства України відкриваються два рахунки за балансовим рахунком 3112 "Загальний фонд державного бюджету" (далі - рахунок 3112), а саме:

  • перший - для акумулювання доходів, за рахунок яких здійснюється перерахування дотації вирівнювання місцевим бюджетам;

  • другий - для акумулювання доходів та інших бюджетних коштів, за рахунок яких не здійснюється перерахування дотації вирівнювання місцевим бюджетам, у тому числі коштів від повернення бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів.

1.2. Для акумулювання коштів загального фонду державного бюджету в Державному казначействі України (центральний апарат) відкриваються відповідні рахунки за балансовим рахунком 3112, а саме:

- рахунки в розрізі територій для зарахування коштів, що перераховуються з обласного рівня на центральний;

- рахунки для подальшого акумулювання коштів загального фонду державного бюджету.

1.3. Кошти, які надійшли за день (з урахуванням повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів та відшкодування податку на додану вартість) на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3111, у регламентований час засобами програмного забезпечення шляхом формування меморіальних документів перераховуються (списуються) за призначенням на відповідні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3112.

1.4. З першого рахунку, відкритого за балансовим рахунком 3112, головні управління Державного казначейства України у регламентований час здійснюють перерахування дотації вирівнювання на рахунки місцевих бюджетів згідно з нормативами, встановленими законом України про Державний бюджет України на відповідний рік.

Одночасно інформація щодо перерахованих сум дотації вирівнювання місцевим бюджетам відображається на аналітичному рахунку, відкритому за рахунком управлінського обліку 8311 "Кошти, передані органами Державного казначейства з загального фонду державного бюджету місцевим бюджетам АР Крим, областей, мм. Києва та Севастополя" (далі - рахунок 8311).

Дебетовий залишок за аналітичним рахунком 8311 відображає інформацію про перераховану з початку року суму дотації вирівнювання місцевим бюджетам.

1.5. Після перерахування дотації вирівнювання місцевим бюджетам залишки коштів з першого рахунку, відкритого за балансовим рахунком 3112, перераховуються на другий рахунок, відкритий за балансовим рахунком 3112.

Залишки коштів з другого рахунку, відкритого за балансовим рахунком 3112, після завершення операцій з відшкодування податку на додану вартість головні управління Державного казначейства України у регламентований час перераховують на відповідні аналітичні рахунки, відкриті у Державному казначействі України (центральний апарат) за балансовим рахунком 3112.

Одночасно інформація щодо перерахування коштів (з урахуванням коштів від повернення бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів) Державному казначейству України (центральний апарат) відображається на аналітичних рахунках, відкритих за рахунком управлінського обліку 8211 "Кошти загального фонду державного бюджету, передані" (далі - рахунок 8211).

Дебетовий залишок на аналітичному рахунку 8211 відображає інформацію про кошти загального фонду державного бюджету, перераховані на рахунки Державного казначейства України (центральний апарат) з початку року.

2. Операції за надходженнями від повернення до загального фонду державного бюджету бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, у тому числі залучених державою або під державні гарантії складаються з наступних процедур:

2.1. Кошти від повернення до загального фонду державного бюджету бюджетних позичок, фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, та кредитів, у тому числі залучених державою або під державні гарантії, зараховуються на аналітичні рахунки, відкриті в головних управліннях Державного казначейства України та Державному казначействі України (центральний апарат) за балансовим рахунком 3113 "Рахунок для зарахування повернення бюджетних кредитів, наданих за рахунок загального фонду державного бюджету" (далі - рахунок 3113) Плану рахунків в розрізі кодів бюджетної класифікації та територій.

Одночасно інформація щодо надходження та повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів відображається на аналітичних рахунках, відкритих за рахунком бюджетного обліку 7131 "Кредитування загального фонду державного бюджету за вирахуванням погашення" (далі - рахунок 7131).

Кредитовий залишок за кожним аналітичним рахунком 7131 відображає інформацію про надходження до загального фонду державного бюджету (з урахуванням повернення помилково або надміру зарахованих платежів до бюджету) кожного виду платежу наростаючим підсумком з початку року.

2.2. Кошти, які надійшли за день (з урахуванням повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету платежів) на аналітичні рахунки, відкриті за балансовим рахунком 3113, у регламентований час засобами програмного забезпечення шляхом формування меморіальних документів перераховуються (списуються) на відповідний рахунок, відкритий за балансовим рахунком 3112, з якого не здійснюється перерахування дотації вирівнювання місцевим бюджетам.