Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 РАЗДЕЛ.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
87.97 Кб
Скачать

20

3 Бізнес-план проекту з вирощування та реалізації органічних овочів

3.1 Резюме

Метою роботи є розробка бізнес-плану - створення нової туристичної фірми ТОВ "Smart Voyage". Передбачається співпраця з декількома найбільшими туроператорами, що спеціалізуються на різнобюджетных напрямках.

Бізнес-план розробляється на основі аналізу ринку туристичних послуг, оцінки споживчих характеристик туризму. Ресурсами для створення такої фірми будуть служити власні і позикові (кредит у банку) кошти підприємця.

Необхідні інвестиції для проекту становлять 95 000 грн.: власні кошти – 50 000 грн., позиковий капітал (кредит у банку) – 45 000 грн. Кредит береться на чотири роки під 18% річних.

Чиста поточна вартість (NPV) усього вкладеного капіталу – 1027183, 87 грн. Це означає, що за вкладені в проект кошти інвестори отримають винагороду в розмірі 1027183, 87 грн.

Індекс прибутковості (PI) дорівнює , він вказує на те, що на 1 гривню вкладеного капіталу буде отриманий прибутокгрн.

Внутрішня норма доходності – 15,71%. Цей показник свідчить про те, що реалізація даного проекту гарантовано принесе інвесторам прибуток, більший ніж альтернативна вартість їх вкладень в інші проекти.

Дисконтований термін окупності – .

Всі показники свідчать про те, що проект являється економічно вигідним і його слід прийняти.

3.2. План маркетингу

3.2.1 Опис товару

Туризм належить до високоліквідної галузі, тобто галузі з швидкою віддачею.

Туризм став одним з найважливіших чинників економіки, на сферу туризму доводиться близько 6% світового валового національного продукту, 7% світових інвестицій, кожне 16-те робоче місце, 11% світових споживчих витрат. Таким чином, в наші дні не можна не відмітити того величезного впливу, який надає індустрія туризму на світову економіку. Класифікація туризму як окремої галузі сфери послуг описана на рисунку Б.1.

Для економіки України з її найбільш розвиненими туристсько-рекреаційними центрами: Чорноморським узбережжям, Карпатами, Слов’яногір’ям, Азовським узбережжям і унікальними містами, які поєднують прикмети старовини і сучасності, значення міжнародного туризму полягає в тому, що, по-перше, це сфера швидкого обігу капіталу, при відносно невеликих капіталовкладеннях; по-друге, це ефективний засіб модернізації інфраструктури і, по-третє, можливість створення нових робочих місць як у державній, так і в регіональній економіці. Тому є актуальним використання ефективних механізмів управління туристично-рекреаційним потенціалом нашої країни, управління розвитком потенціалу туристичних фірм, що і обумовило актуальність теми даної дипломної роботи.

Туристичний ринок – це сфера задоволення потреб населення в послугах, пов'язаних із відпочинком та змістовним проведенням дозвілля в подорожі. В основі виокремлення туристичного ринку лежить специфіка туристичної послуги.

Туристична послуга має такі ознаки як невідчутність, нерозривність процесу виробництва/споживання, неможливість накопичення та неоднорідність якості. Туристичною послугою може вважатися тільки комплекс послуг з задоволення різноманітних потреб туриста: у відпочинку, харчуванні, переміщенні та інших, які сприяють забезпеченню мети подорожі.

Туристичні послуги за значенням в процесі подорожування поділяються на основні, без яких неможливе подорожування (послуги розміщення, харчування, транспортного та екскурсійного забезпечення тощо), додаткові, що сприяють комфортності подорожування (побутові, торгівельні, комунікативні, інформаційні, банківсько-фінансові, медичні, спортивно-оздоровчі, культурні тощо) та супутні, які підвищують ефективність та сприяють повній реалізації мети подорожі (виробництво та реалізація сувенірів і туристичного спорядження, облаштування пляжів, оглядових майданчиків, реставрація пам'яток тощо).

Комплекс туристичних послуг, благ та товарів, що забезпечують реалізацію мети подорожі, є туристичним продуктом (турпродуктом). Турпродукт в формі тура виступає товаром на туристичному ринку. Таким чином, ринок туристичних послуг можна розглядати як сферу реалізації туристичного продукту та товарів туристського призначення. Характерною ознакою туристичного ринку є переважання реалізації туристичних послуг над товарами (в приблизному співвідношенні 75-80% до 25-15%).

Класифікація туристичних підприємств дозволяє освідомити своє місце на ринку, показана на рисунку Б.2.

На сьогоднішній день у м. Харкові існує значна кількість незалежних і різних за профілем і спеціалізацією турпідприємств (туроператор, турагентство, готель, ресторан, турбюро) з різними цілями. Туристична діяльність в Україні існує в двох формах: туроператорська і турагенська діяльність.

Туроператори – це юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на тур операторську діяльність.

Турагенти – це юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб'єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на турагентську діяльність.

Структура туристського ринку показана на рисунку Б.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]