Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 РАЗДЕЛ.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
87.97 Кб
Скачать

2.2 Аналіз конкурентів

Починаючи туристичний бізнес, потрібно чітко уявляти ринок туризму, щоб зрозуміти, які послуги буде надавати майбутня турфірма.

Розглянемо таблицю переваги і недоліки туристичних послуг, пропонованих фірмою ТОВ " Smart Voyage". Щоб грамотно проаналізувати стан справ у галузі необхідно провести оцінку конкурентів. Як було зазначено вище, прямий конкурент у ТОВ " Smart Voyage" тільки один - турагентство "Галопом по Європах". Два інших конкурента для порівняння були взяті виходячи з подібної цінової політики (що пропонують економічні тури). Предметом найбільш жорсткої конкуренції в туристичній сфері діяльності є – ціна, авторитет фірми, якість.

Таблиця конкурентоспроможності приведена в таблиці Б.2

Проаналізувавши таблицю, можно помітити явні переваги ТОВ " Smart Voyage" порівняно з конкурентами. Це досягається завдяки:

- високого ступеня надійності;

- високої якості послуг;

- помірних цін;

- швидкого обслуговування за рахунок висококваліфікованого персоналу;

- широкого кола проблем, що охоплюються;

- зручного графіка роботи;

Далі проаналізуємо підприємства-конкуренти щодо їх положення на ринку туристичних послуг у таблиці Б.3

Переваги нашої фірми " Smart Voyage" вище, ніж аналогічні переваги конкурента "MORE ТУРІВ" і "Mix Tour". Ці конкуренти не дуже небезпечні наше становище на ринку щодо них стійке. Проте нашій фірмі слід звернути особливу увагу на конкурента "Галопом по Європах", який за деякими показниками випереджають нашу фірму.

2.3 Сегментування ринку туристичних послуг

Сегментація ринку - це поділ сукупного ринку фірми дрібні частини (сегменти).

Концепція фірми не передбачає сегментування за ознакою статі, віку, національності, соціального статусу і рівня доходу. Вона розрахована на задоволення потреб більшості клієнтів.

  • Географічний, згідно з яким проводиться розбивка ринку на різні географічні одиниці: держави, штати, регіони, області, району, міста, громади. Фірма може прийняти рішення діяти або в одному або декількох географічних районах, або у всіх районах, але з урахуванням різниці в потребах і перевагах, які визначаються географією.

  • Демографічний, що означає розбивку ринку на групи, в основі яких лежать такі демографічні ознаки, як стать, вік, розмір сім'ї, рівень доходів, рід занять, освіта, раса, національність і ін.

  • Психологічний - поділ покупців за ознаками належності до громадського класу, образу і стилю життя, структурі особистості.

  • Поведінковий - поділ на групи залежно від знань, відносин покупців, характеру використання товару і реакції на цей товар.

Соціальні критерії (інша назва "социолого-демографічні критерії") пов'язані з характеристикою туриста: вік, стать, професія, тип сім'ї, національність, релігійні переконання, дохід і ін.

Психологічні критерії дають характеристику поведінки туриста, тому їх ще називають "психолого-поведінкові критерії". До них відносяться:

  • мотив поїздки, сезонність, організація і тривалість поїздки та ін.

  • туризм по країнам світу, туризм по окремих регіонах світу, туризм по окремих регіонах країни проживання туриста.

Концепція турагенства не передбачає сегментування ринку послуг за віковим критерієм, за національністю, соціальною приналежністю, рівню доходу, тобто націлена на широкі верстви населення, пропонуючи різноманітні тури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]