Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
blyzkyj i ser shid.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
07.08.2019
Размер:
107.52 Кб
Скачать

Проблема демократизації у близькосхідному врегулюванні.

Ізраїль залишається чужим арабській цивілізації світом. На арабському сході історично склалася традиція авторитарного управління з ключовою роллю армії та відсутністю чіткої процедури зміни влади та недостатньому рівні розвитку владних інститутів. Ізраїль же будував свою державу в основному на цінностях демократичних. З 70-х рр. ХХ ст. в арабських країнах почався процес економічної лібералізації та демократизації суспільного життя. Який є дуже складним та суперечливим.

Демократизація і лібералізація в арбських країнах тісно пов’язана з арабо-ізраїльським конфліктом. Неврегульованість конфлікту, соціальні та економічні наслідки напруженості в регіоні породжують невдоволеність населення, посилюють екстремістські настрої, підривають процес демократизації. В рамках створюваних демократичних за формою інститутів на перший план висуваються прихильники силової боротьби з Ізраїлем. В той же час функціонування демократичних інститутів і правильне їх використання здатне вплинути на зглажування радикальних поглядів у арабському суспільстві. Наприклад, в Туреччині та Кувейті участь представнимків ісламських рухів у роботі демократичних політичних інститутів, їх боротьба за виборця призводять до зниження ступеня їх радикалізму і екстремізму. Якщо говорити конкретно про демократизацію палестинського суспільства, то на перший план виходять проблеми створення судової системи, яка б заслуговувала довір’я, припинення корупції і створення надійної системи державних органів.

Основою для молодої держави повинна стати палестинська адміністрація. На муніципальних виборах у сектрі Гази, проведених на початку жовтня 2005 р. було відмічено високу явку виборців (84 %). 54% голсів отрмала правляча партія ФАТХ, на чолі з лідером палестинської автономії Махмудом Аббасом. Рейтинг угруповування ХАМАС (13 %), яке традиційно відіграє важливу роль у житті Гази, виявився неочікувано низьким. Ці дані не підтвердили побоювань, що демократичні інститути на близькому Сході неодмінно приведуть до влади радикально налаштовані сили. Хоч ФАТХ теж має глибокі традиції військової діяльності, проте були всі підстави сподіватися, що він перейде до демократичних процедур будівництва палестинської держави. В будь-якому випадку, високий рейтинг ФАТХ символізував: на твердження хАМАС про те, що вихід Ізраїлю із сектора Гази – це його заслуга, рядові палестинці, які втомились від війни, відповіли підтримкою діяльності уряду палестинської автономії.

Однак. Вибри в Палестинську законодавчу раду у січні 2006р. віддали «пальму першості» ХАМАС, яка здобула можливість формувати уряд автономії. Результати парламентських виборів дуже ускладнили відносини автономії з Ізраїлем та західними державами, які розглядають ХАМАС як терористичну організацію. Вони відмовились вести будь-які переговори з цією організацією до того часу, поки вона не відмовиться від своєї головної цілі – ліквідації єврейської держави в Палестині. В той час ситуація на близькому Сході знову наблизилась до критичної точки, за чим слідуав черговий раун насильства з обох сторін.

Сьогодні дипломатичні переговори по вирішенню близькосхідних проблем продовжуються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]