Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
story.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

56)Внесок укр. Народу в перемогу над фашизмом.

Великий вклад в розгром фашизму, в збереженні нашої Батьківщини, світової цивілізації, зробив український народ. Україна була центральною ділянкою європейського театру воєнних дій. Стримували фашистську навалу понад 7 млн. громадян України (а це становило 23% особового складу Збройних сил СРСР). Кожен третій із них загинув на фронті, кожен другий із тих, хто залишився в живих став інвалідом.Серед військового керівництва СРСР було немало українців. Найбільш відомі із них – А.Єременко, С. Тимошенко, Р.Малиновський, А Гречко, І. Черняховський, П. Рибалко, К. Москаленко та інші.Для того, щоб створити могутній військово-промисловий потенціал на сході СРСР, підпорядкувати “все для фронту, все для перемоги” з України було вивезено 550 промислових підприємств, майно і худобу тисяч колгоспів, радгоспів, МТС, десятки наукових і навчальних закладів, осередків культури, історичні цінності, виїхало майже 3,5 млн. жителів республіки – кваліфікованих робітників і спеціалістів, науковців, творчої інтелігенції, які віддали свої трудові і інтелектуальні зусилля у розвиток воєнного і економічного потенціалу СРСР.Збройну боротьбу з фашистами вели 60 з’єднань і біля 2 – х тис. партизанських загонів. У пам’яті народній закарбувалися подвиги партизанів зі з’єднань С.Ковпака, О. Федорова, М. Маликова, О. Сабурова і підпільників організацій “Молода гвардія”, “Партизанська іскра”, “Патріот Батьківщини”. За їх героїчну боротьбу 63,5 тис. партизан і підпільників відзначені урядовими нагородами 95 удостоєнні звання Героя Радянського Союзу.Першим, хто підняв Прапор Перемоги над Рейхстагом був українець із Сумщини О.П. Берест. Понад 10 млн. людських життів приніс український народ на вівтар визволення і незалежності. За участь у Великій Вітчизняній війні близько 2,5 млн. українців нагороджено орденами і медалями, за виняткову мужність понад 2 тис. патріотів удостоєнні звання Героя Радянського Союзу. Тричі Героєм Радянського Союзу став І. Кожедуб, двічі Героями – 32 патріоти.

63)а)імена князів з якими повязують розквіт гал-волинс князівства:Роман мстиславович,Данило галицький

б) повстання під проводом устима кармелюка відбулося у1822-1835

22)причини та наслідки Берестейської унії 1596р

причини укладення:прагнення католицької церкви розширити свій вплив і підпорядковувати православних папі римському, річ посполита вважала єдину віру чинником що укріплює державу, і розцінювала унію як перехід до католицизму,православне дохувенство і знать намагалися позбавитися нерівноправності з католиками,посилити свої позиції,досягти зближення із західноєвропейською культурою. Наслідки:утворилася укр. Греко-католицька церква,почалася боротьба між православними і греко-католиками,в укр.суспільстві загострилися релігійні суперечності,не відбулося обіцяне зрівняння у правах уніатів із католиками.

58)Політика радянської влади у зах.Областях укр.У1945-1955рр

Процес відбудови проходив набагато складніше ніж на сході республіки.це було зумовлено причинами:значними руйнаціями завданими фашистами,слабкістю економічного потенціалу,особливостями менталітету,опором значної частини населення. Суть перетворень у зах.областях полягала в тому щоб продовжити і завершити соціальну перебудову. Процес індустріалізації на цих землях мав свої особливості: значно вищі ніж усіх регіонах темпи промислового розвитку,суттєві якісні зміни в традиційних галузях західноукр.областей,поява нових галузей промисловості:машинобудівної,взуттєвої,трикотажної,рибопереробної, відкриття значних родовищ корисних копалин,було завершено найпотужнішого в ті часи газопроводу Дашава-Київ. Помітний прорив супроводжувався і негативними чинниками: диспортаційний розвиток,домінування кількісних показників над якісними,залежність від союзного центру. Відновлення влади в зах.областях супроводжувалося посиленням репресивного тиску на місцеве населення. Основною метою репресій було створення сприятливих умов для радянізації краю,експлуатації його демографічного та природного потенціалу,насильне залучення людей до радянської системи господарювання,руйнація національних структур самозахисту(УГКЦ),максимальне звуження соціалістичної бази збройного опору очолюваного ОУН-УПА,остаточне утвердження на місцях органів радянської влади

66) а)битва під Берестечком відбулася у1651р

б)укр. Гельсінську спілку утворено у 1988р

23)гетьманування Петра конаш-сагайдачного.

У кінці XVI – на початку XVII сторіччя Сагайдачний очолює Запорізьку Січ та стає кошовим отаманом. Він очолював відважні морські походи козаків на Стамбул, Трапезунд та Синоп. Мало того, він розробив і вдосконалив козацьку тактику морського бою на "чайках" – швидкохідних човнах. Саме Сагайдачний зробив із запорізьких козаків армію (!!). Він ввів армійську дисципліну і розробив тактику бою, властиву саме козакам, що дало йому можливість воювати з переважаючою кількістю турецької армії. Нормалізує відносини з Польщею,для цього йому потрібно іти на деякі поступки:скорочення реєстру,заборона походів на Туреччину без дозволу короля. Під час польсько російської війни у1617-1618р сагайд.звійськом дістався Москви,а Польща отримала смоленську і сіверську землі. За його підтримки було висвячено київського митрополита Іова борецького і таким чином збережено київську митрополію. Загинув сагацдачний у хотинській війні у 1621р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]