Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
story.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

64)Основні напрямки зовнішньої політики укр. У 90х роках.

ершою своєрідною програмою зовнішньополітичної діяльності незалежної України став виступ Голови її Верховної Ради Л. Кравчука на 46-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 2 вересня 1991 р. З високої трибуни ООН, насамперед, було проголошено вірність України принципам Статуту цієї організації, Гельсинк-ського Заключного акта та Паризької хартії і підтверджено намір стати безпосереднім учасником загальноєвропейського процесу членом європейських структур. Зазначалось також, що Україна не має територіальних претензій до жодного із сусідів і виступає проти будь-яких територіальних зазіхань. Україна виявила бажання стати безпосереднім учасником переговорного процесу про роззброєння. На особливу увагу, безумовно, заслуговує проблема ліквідації ядерної зброї. Взявши на себе 1990 р. зобов'язання дотримуватись трьох неядерних принципів (не приймати, не виготовляти і не набувати ядерної зброї), Україна висловила намір приєднатися до Договору про її нерозповсюджец-ня як неядерна держава. Основні принципи української зовнішньої політики дістали підтвердження у прийнятому Верховною Радою республіки 5 грудня 1991р. Зверненні "До парламентів і народів світу". В ньому зазначалось: Україна "спрямовуватиме свою зовнішню політику на зміцнення миру і безпеки у світі, на активізацію міжнародного співробітництва у вирішенні екологічних, енергетичних, продовольчих та інших глобальних проблем. Зовнішня політика України буде базуватись на загальновизнаних принципах міжнародного права". У зовнішній політиці Україна бере за основу фундаментальні загальнолюдські цінності і засуджує практику подвійних стандартів у міждержавних стосунках.Вона виступає проти присутності Збройних Сил інших держав на українській території, а також проти розміщення іноземних військ на територіях інших держав без чітко висловленої згоди цих держав, окрім випадків застосування міжнародних санкцій відповідно до Статуту ООН. Пріоритетними напрямами двосторонніх відносин України є активний розвиток відносин із такими групами держав: прикордонні держави, західні держави - члени ЄС та НАТО, географічно близькі держави, країни Азії, Азійсько-Тихоокеанського регіону Африки, Латинської Америки. Україна виступає за розвиток найширших торговельно-економічних та інших зв'язків між країнами СНД на засадах суверенного партнерства, рівноправності та взаємовигоди

87)а)перша видрукована книжка в укр. 1574р «апостол» і.федоров. б)офіційна назва укр.в період гетьманату:»укр. держава»

88)суспільно-політичний розвиток гетьманщини у 17ст в складі Росії.

67) виникнення та діяльність основних політичних партій та організацій в сучасній україні.

В сучасній Україні ідеї політичного плюралізму і багатопартійна політична система дістала своє закріплення на конституційному рівні, який виражається в признанні права громадян на об’єднання в політичні партії і громадські організації, організації суспільного життя на принципах політичного, економічного і ідеологічного бага. Політичні партії в Україні сприяють формуванню і вираженню політичної свободи громадян, приймають участь у виборах. Крім Конституції статус політичних партій в Україні закріплено в Законі України “Про об’єднання громадян”, в виборчому законодавстві. Партії, як правило, не однорідні і мають усередині групи - фракції, які висувають програми, трохи відмінні від загальнопартійної. Існування в партії різних фракцій робить її політику більш гнучкою, оскільки допомагає їй зберігати свій вплив серед різних груп населення. Політика партії розробляється в ході внутрішньопартійної політичної боротьби між різними фракціями і течіями. Керівні органи багатьох партій складаються на основі представництва від різних фракцій. Нині в політичному житті України умовно можна виділити п’ять головних напрямків диференціації діяльності політичних об’єднань, виходячи з їх ставлення до: ідеї державної незалежності;історичного періоду перебування України в складі Росії та СРСР;самої нинішньої Росії та СНД;форми державного устрою, організації влади і політичного режиму;цілей, форм і методів проведення ринкових реформ. класифікуючи таким чином сучасні політичні партії України, можна назвати чотири основні напрямки: націонал-радикальний, націонал-демократичний, ліберально-центристський та соціал-комуністичний.

90)а)роки правління лева даниловича 1264-1310рр

б)вихід в світ кобзаря 1840р

31)гетьманування мазепи

Уклав з Росією у1687р коломацькі статті з Росією.,всіляко підтримував Росію ,наділяв землями та привілеями козацьку старшину,формуючи верхівку укр. Суспільства,створив систему найманих військ для особистої охорони та охорони маєтків,надав пільги організаторам промисловості,розвивав торгівлю,як внутрішню так і зовнішню,запровадив панщину в два дні на тиждень,силою придушував селянські повстання та виступи опозиції,реєстрував 20 та заснува12 храмів,розбудува столицю Батурин,домігся наданню статусу академії києво-могил колегії,видав на власні кошти євангеліє арабською мовою,сприяв розвитку літератури. Незважаючи на заборону підтримував відносини з багатьма європейськими державами,установив таємні контакти з Польським та швецьким королями, у1708р уклав таємний укр.-швецький союз проти Росії ,який у 1709р трансформувався в договір про створення незалежної укр.держави в союзі зі Швецією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]