Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
story.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

61)Розгортання національно-демократичного руху в урср в умовах перебудови.

Уже в червні 1989р в укр.діяло більш як 47тис.неформальних обєднань. Найактивнішими були суспільно-політичні,культурно-історичні та екологічні громадські об’єднання. Найпомітнішими з них були Товариство укр.мови ім.т.г.шевченка.(ТУМ), культурно-історичне овариство’’меморіал’’, екологічне громадське об’єднання ‘’зелений світ’’. Зовсім іншими була тактика і стратегія неформальних об’єднань.які чітко визначили своє політичне обличчя.провідні позиції серед них посідали укр.культорологічний клуб’’товариство лева’’ українознавчий клуб ‘’спадщина’’ студент. об’єднання ‘’громада’’. Чільне місце належало укр.гельсинській спілці. Яка взяла на себе роль інтелектуального центру та лідера народної опозиції. Наприкінці 1990р чітко визначилася розтановка нових політичних партій :на правому фланзі:УХДП, УНДП,УРП,ПЗУ. На лівому СТУ та інші.

81)а)право автономії православних братств називалося

б)роки голодоморів: 1921-1923; 1932-1933;1846-1947рр

27)причини та наслідки переяславської угоди 1654р

У середині XVII ст. Україна, знекровлена і виснажена тривалою боротьбою з Польщею, оточена з усіх боків економічно та військово потужнішими ворогами, змушена була шукати союзників. Влітку 1653 p. Польща утворила антиукраїнську коаліцію з Валахією, Молдавією і Трансильванією. Союз України з татарами вичерпав себе. З впливових сусідів лишилася лише Московська держава. Б. Хмельницький зрозумів, що Україна опинилася у пастці: якби їй навіть вдалося дати відсіч Польщі, ситуацією негайно скористалася б Порта чи те ж саме Московське царство*. Україна була б ними загарбана. В цій ситуації було вирішено спробувати домовитися з Москвою про спільні дії проти Польщі, а відтак й інших вороже налаштованих сусідів. З цією метою й було укладено угоду 1654 року, умови якої містилися в "Березневих Статтях" та трьох "Жалуваних грамотах" того ж року. Укладаючи союз з Росією, Б. Хмельницький насамперед розраховував об'єднаними зусиллями нейтралізувати Польщу і в такий спосіб (через досягнення принципово нового "розкладу сил" в регіоні) отримати можливість подальшого військово-політичного та дипломатичного маневру і на цій основі зміцнити міжнародно-правовий статус Війська Запорізького. У результаті Переяславської Ради та наступних переговорів між гетьманським та царським урядами було укладено воєнно-політичний союз двох держав — України та Московії. Необхідність виходу з-під польської залежності спонукала Б.Хмельницького піти на визнання протекторату московського царя над Україною. Одночасно було дано царську гарантію щодо збереження державних прав України, яку згодом неодноразово порушували.звільнила від релігійних утисків православну церкву.

63)Основні напрямки соціально-економічної політики укр.У 90х роках

в перші роки соціально-економічна політика була незадовільною:вплив негативних чинників:монополізм,відсутність різних форм власності,високий рівень мілітаризації та ін., економічна криза.причина цих невдач було:відсутність чіткої економічної програми,повільність у проведені реформ,політична нестабільність,відсутність правової бази.

У 1994р була оприлюднена антикризова програми(стабілізація фінанси-грошової системи,зменшення податкового тиску,розширення приватного сектору економіки,децентралізація управління,розв’язання питань земельної власності,реформування соціальної сфери. Також прийняття програми»стратегія економічного та соціального розвитку»у 2000р та розробка програми Ющенка»реформи заради добробуту». Відповідно відбулися позитивні зрушення в економіці:стабілізація економіки,зниження рівня інфляції,подолання кризи неплатежів,запровадження гривні,роздержавлення землі,проведення приватизації,становлення фондового,товарного та валютних ринків. Але все-таки залишилися інегативні тенденції:корупція,тінізація економіки,вивезення капіталу за кордон,недостатній рівень іноземних інвестицій,штучне зниження вартості робочої сили.

81)а)право автономії православних братств називалося

б)роки голодоморів: 1921-1923; 1932-1933;1846-1947рр

28)гетьманування І.Виговського

На корсунській раді 1657р гетьманом було обрано Виговського. Після обрання гетьманом у 1657 році Виговський зробив спробу повернути Гетьманат до складу Речі Посполитої на правах «третього народу» (поряд із польським та литовським) із максимально широкою автономією. Проект федерації, втілений у Гадяцькому договорі (1658 рік), став вершиною політичної діяльності гетьмана Виговського.Його політика:зберігав союзницькі відносини з московською державою,активізував зв’язки з кримом швецією,домовився про мир із Польщею,укріплював становище козацької старшини і православної шляхти,боровся з антигетьманською опозицією, підписання гадяцького договору спричинило рос-укр війну, у1659р у битві під Конотопом Виговський розбив 100тис рос армію,але не зумів скористатися результатами перемоги, не зумів приборкати промосковськи налаштовану старшину і тому 1659р Москва за допомоги заколотників захопила лівобережну укр.. Виговський зрікся булави і передав її ю.хмельницькому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]