Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
story.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

66)Реформування політичної системи україни у зв’язку з проголошенням незалежності.

Пріорітетним напрямом державотворчого процесу є формування трьох гілок влади: виконавчої,законодавчої і судової. Вищий законодавчий орган в укр.верховна рада.її було обрано ще на весні 1990р і аж до 1994р депутати визначали перебіг законодавчого процесу. Суттєвоо вплинуло на політичний розвиток те що в структурі виконавчої влади в укр.виник новий важливий елемент. У кризових умовах з метою забезпечення виконавчої влади якаб стала гарантом послідовності перебудовчих процесів,політичної єдності вцентрі та на місцях верховна рада законом від 5липня 1991р запровадила Інститут Президентства. Судова влада здійснювалася судовими органами,які у своїй сукупності становили судову систему укр. Складовими цієї системи є Верховний суд,загальні,арбітражні та військові суди.нагляд за точним виконанням законів по всій території покликана була здійснювати генеральна прокуратура.на перший погляд почалася розбудова досить зваженої системи управління проте з самого початку свого існування вона почала давати збої. Механізм влади або пробуксовував при прийняті рішень або гальмував практику реформування або не забезпечував належного захисту населення.внаслідок цього в країні виникло двовладдя ,а згодом три центри влади:президент,верховна рада та уряд. Криза влади в україні значною мірою була зумовлена кризою існуючого державного ладу та його несистемним характером.в основі державного устрою лежало механічне поєднання елементів парламентської республіки,президентського правління і радянської влади,що зумовлювало чимало внутрішніх протиріч.

102)а)грамота на право князювання що видавалася монголо-татарами назив ярлик

б)переяславська рада 1654р

30)чорна рада. Укр. Лівобережжя у кінці 17ст.

Чорна рада –козацька рада за участі незаможних козаків. На чорній раді у1663р було обрано гетьмана лівоб.укр І.Брюховецького.він орієнтувався на Москву.у1663р підписав батуринські статті за умовами яких Україна фактично підпорядковувалася московським воєводам. Після нього гетьманом у 1669 р став демян многогрішний,виконував обов’язки наказного гетьмана підписав із Москвою глухівськв статті .у 1672р гетьманом став і. Самойлович,також орієнтувався на Москву підписав конотопські статті,внаслідок чого укр.остаточно була поділена на 2 частини. Особливості адмін. Політичного устрою:формально гетьманщина беребувала під владою московського царства,ділилася на 10 полків,гетьмана обирала старшинська рада що затверджувалася царем,гетьман займався кадровими призначеннями,із кожним гетьманом цар підписував новий договір-статті,старшинська рада замінила загальновійськову,у містах існувало магдебурзьке право,до генеральної старшини входили:обозний,суддя,осавул,бунчужний,хорунжий,підскарбій.

69)Вибори президента укр.2004р результати і перспективи

Перший тур 31 жовтня 2004 /10 листопада 2004 — Центрвиборчком оголосив остаточні результати виборів:Віктор Ющенко набрав 11 125 395 голосів, (39,87 %).Віктор Янукович набрав 10 969 579 голосів, (39,32 %).Олександр Мороз набрав 5,81 %Петро Симоненко — 4,97 %.Цей день був останнім терміном, передбаченим законодавством для оголошення остаточних результатів виборів. Існує думка, що ЦВК спеціально зволікала, намагаючися якимось чином знівелювати той успішний для опозиції факт, що Ющенко опинився на першому місці. Другий тур 21 листопада 2004Національний екзит-пол (Проводився консорціумом: КМІС, Центр Разумкова, Фонд «Демократичні ініціативи» методом анонімного анкетування): Віктор Ющенко набрав 54 % голосів, Віктор Янукович набрав 43 % голосів.24 листопада — ЦВК оголосив результати виборів: Віктор Ющенко — 46,69 % голосів; Віктор Янукович — 49,42 % голосів. Значна частина народу України, уряди Канади, США та багатьох країн Європи не визнали ці результати. Натомість керівництво Росії заявило про своє визнання таких результатів.11 грудня австрійська клініка «Рудольфінерхауз», куди лідер української опозиції Віктор Ющенко був госпіталізований, офіційно заявила, що політик був отруєний діоксинами. «В останні 24 години ми завершили роботу над аналізами крові й у нас не залишилося жодних сумнівів. Безперечно, мова йде про спробу отруєння діоксинами», — повідомив директор клініки Міхаель Цимпфер. Держдепартамент Сполучених Штатів зробив заяву, в якій висловив серйозну стурбованість у зв'язку з інформацією про те, що версія про отруєння Віктора Ющенка знайшла лікарське підтвердження.11 грудня 2004 року Генеральна прокуратура України скасувала власну постанову про закриття кримінальної справи у зв'язку з отруєнням лідера української опозиції Віктора Ющенка.

105)а)софіївський собор збудовано ярославом мудрим 1017 або 1037рр

б)лідери громадівського руху 19ст П. Гулак-Артемовський Г. Квітка-Основ'яненко М. Костомаров

15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]