Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
story.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
354.82 Кб
Скачать

42)Наслідки суспільно-політичних реформ д.П19ст в Рос.Імперії для укр. Земель.

Криза феодально-кріпосницьких відносин,посилення повстання селян,загальмований розвиток економіки, необхідність посилити оборону Росії ,спричинило олександра2 прийняти низку реформ. 19 лютого 1861р було проголошено скасування кріпацтва, була проведена земська,реформа судова освітня військова фінансова реформи реформа цензури. Результати та наслідки: заклали підґрунтя для переходу від феодально-станового устрою рос.імперії до буржуазно-представницького,сприяло економічному і політичному розвитку держави. Законодавчо визначали і закріпили громадянські права населення.відбелася певна демократизація суспільства.

18)а)автори козацьких літописів: роман романський,Граб’янка ,с.величко

б) просвіту було засновано у 1868р.

6) київська Русь за Володимира Великого

Правління Володимира великого(980-1015). Своїх синів і дружинників посадив для контролю у містах над місцевою знаттю,на зміну родоплемінному поділу суспільства прийшов територіальний.завершив формування території київської русі приєднавши племена білих хорватів,дулібів в’ятичів.побудував на кордонах застави із військовими гарнізонами,здійснив військову реформу,Прові релігійну реформу,охрестив Русь,сприяв розвитку освіти,розбудував київ як столицю держави,першим почав карбувати золоті та срібні монети,шляхом династичних шлюбів зміцнював дипломатичні зв’язки з Польщею,Угорщиною,Норвегією,Швецією.(завершив формування русі,укріпив князівську владу,утворив сильну централізовану державу,охрестивши Русь зрівняв її з іншими провідними європейськими державами).

41) Суспільно-політичний рух в україні в період 1св війни.

З початком війни серед українських політиків стався розкол. Більшість західноукраїнців вирішили взяти бік Австро-Угорщини. В серпні 1914 р. у Львові було засновано Головну Українську Раду - міжпартійний блок за участю радикальної, соціал-демократичної та національно-демократичної партій. Раду очолив К. Левицький. Розпочалося формування українських військових підрозділів. 2,5 тис. добровольців склали Український легіон січових стрільців. Він брав участь у воєнних діях в районі Стрия та на інших ділянках фронту. Більшість учасників українських військових формувань були членами організацій «Січ», «Сокіл», «Пласт». Одночасно зі створенням ГУР з ініціативи Д. Донцова, В. Дорошенка, О. Скоропис-Йолтуховського, М. Меленевського та інших у Львові постав Союз визволення України (СВУ). 1 вересня 1914 р. «Вісник СВУ» надрукував політичну програму, яка передбачала створення самостійної Української держави з конституційною монархією, демократичним устроєм, свободою для всіх національностей, самостійною українською церквою. Для досягнення цієї мети Союз вважав за доцільне співробітництво з Німеччиною та Австро-Угорщиною. Що ж стосується Наддніпрянської України, то газета «Рада», що виражала лінію Товариства українських поступовців, закликала українців до захисту Російської держави. На цих же позиціях тоді стояв і С. Петлюра.З метою підтримки російської армії був створений Комітет Південно-Західного фронту Всеросійського союзу земств і міст, у складі якого працювали відомі діячі українського руху А. Ніковський, Д. Дорошенко та ін. У 1916 р. С. Петлюру було призначено помічником уповноваженого цього Союзу на Західному фронті. У1916р Головна Українська Рада на чолі з К. Левицьким самоліквідувалась, а кермо політики перейшло до Є. Петрушевича, який повів курс «орієнтації на власні сили». 30 травня 1917 р. він зробив в австрійському парламенті заяву, що землі колишнього Галицько-Волинського князівства є українськими землями, а відтак ніяким чином не можуть стати частиною Польської держави. Продовжував діяльність Союз визволення України, який розгорнув активну роботу в таборах для військовополонених. Із набраних там солдатів та офіцерів були створені українські військові з'єднання - Сірожупанна та Синьожупанна дивізії.

21) а) битва під Крутами відбулася 16(29) січня 1918р

б)ОУН-революційну очолював Бандера

8) феодальна роздробленість Русі.

XII—XIII століття на Русі увійшли в історію як період феодальної роздробленості. По смерті великого князя київського Мстислава, сина Володимира Мономаха, Київська Русь розпадається на багато князівств і земель. . Роздрібленість була закріплена Любецьким з’їздом 1097р»хай кожен держить отчину свою»Поза сумнівом, основною причиною розколу великої централізованої держави була відсутність у місцевих князів і бояр зацікавленості у сильній владі великого київського князя. Розвиток відокремленого землеволодіння, можливість передання землі у спадок робило їх повновладними господарями, не залежними від Києва.Серйозними причинами роздробленості можна назвати й великі розміри держави та пов'язані з цим труднощі управління, відсутність чіткої системи престолоспадкування і княжі усобиці. упроцесі децентралізації виділяються Київське, Чернігово-Сіверське, Переяславське, Волинське, Галицьке, Володимиро-Суздальське, Полоцьке та інші князівства.

43)діяльність центральної ради.

Запровадження нового стилю в літочисленні(з юліанського на григоріанський),ведення в обіг національної валюти-гривні,затвердження державного герба-тризуба,впровадження закону про громадянство,скасування приватної власності на землю,підтвердження курсу і соціально-економічної політики проголошених у3 та4 універсалах,ухвалення демократичної конституціїУНР, та обрання президентом укр. Грушевського.,створення Генерального секретаріату(1універ),

24) а)роки гетьманування І Виговського 1657-1659рр

б) в укр. Було запроваджено НЕП у

9)київська Русь за ярослава мудрого

1019 Ярослав Мудрий став київським Великим князем. На півночі 1030 Ярослав зайняв землі між Чудським озером і Балтикою і там заснував м. Юріїв, а у 1030 — 1031 війська Ярослава і Мстислава відвоювали Червенські міста. Тоді ж Ярослав здобув від Польщі смугу землі між р. Сяном і Бугом; там збудовано м. Ярослав і Белз. 1036 р. Ярослав об'єднав під своєю владою лівобережні землі, ставши єдиним володарем могутньої Київської держави. 1038 — 1042 вів походи проти литовських племен — ятвягів, проти Мазовії, проти прибалтицько-фінських племен ямь і чудь. 1036 розгромив біля Києва печенігів і на місці перемоги над ними почав будувати у 1037 р.Софійський собор. Під час правління Ярослава Київська Русь перетворилася на могутню європейську державу. Було значно розширено межі її столиці — Києва, насипано нові оборонні вали (за одним з них прокладено сучасну вулицю Ярославів Вал), збудовано Золоті ворота, Лядську браму, Жидівські ворота, Георгіївський та Ірининський собори, Софійський собор. Ярослав Мудрий створив бібліотеку Софійського собору. За часів його правління було засновано міста Юр'єв (нині - Тарту), Корсунь, Гюргів (нині - Біла Церква), розбудовано Чернігів, Переяслав, Володимир Волинський, Турів, встановлено династичні зв'язки з королівськими дворами Швеції, Норвегії та Франції. За князювання Ярослава було укладено збірник законів, так звану Правду Ярослава, що становить найдавнішу частину законів руського права — Руської Правди. За Ярослава Мудрого поширилося і зміцніло християнство в Київській Русі, а також оформилася організаційна структура й церковна ієрархія. Київська Русь за Ярослава Мудрого була великою і могутньою державою Європи, досягнувши на той час найвищого розвитку.

46)внутрішня та зовнішня політика гетьманату

П. Скоропадський сконцентрував у своїх руках практично всю повноту влади, розпустив Центральну Раду й ліквідував Українську Народну Республіку: країна стала називатися „Українська Держава”. Гетьман оприлюднив два програмних документи – „Грамоту до всього українського народу” і „Закони про тимчасовий державний устрій України”. Демократична, республіканська форма правління (УНР) була замінена монархічною (Гетьманат), авторитарною. ЦР, Генеральний Секретаріат та їх органи на місцях ліквідовувалися. Заборонялася діяльність політичних партій лівого спрямування, припинялося видання демократичних газет, заборонялися вуличні демонстрації, мітинги і страйки. Поновлювалась приватна власність на фабрики, заводи, шахти, які передавалися колишнім володарям, поміщицьке землеволодіння. Разом з тим були зміцнені державний бюджет, українська валюта. Відновилося міське й земське самоуправління. Одним з найвизначніших досягнень гетьманату П. Скоропадського було енергійне національно-культурне будівництво. За дуже короткий час і в дуже складних умовах було відкрито майже 150 україномовних гімназій. У Києві та Кам’янці-Подільському постали українські університети. Почали працювати Українська Академія наук, національний архів, національна бібліотека. За безпосередньої участі академіка А. Кримського в Києві діяв Близькосхідний інститут. У жовтні 1918 р. засновано Київський інститут удосконалення лікарів як лікувально-навчальний заклад професійної спілки лікарів міста. Багато зробив гетьманський уряд і в царині зовнішній. Відносини з державами Центрального блоку залишалися головним пріоритетом зовнішньої політики. Разом із тим на відміну від Центральної Ради, Українська Держава прагнула до розбудови взаємин з радянською Росією, іншими новими державами, що виникли на теренах імперії Романових. Здійснювалися кроки, спрямовані на встановлення дружніх відносин із державами Антанти та нейтральними європейськими країнами. 14 червня 1918 р. був прийнятий закон „Про посольства і місії Української Держави”. Новий закон від 6 листопада 1918 р. поширив дислокацію українських консульських установ на 22 країни та окремі регіони. Що ж до дипломатичних зносин, то вони існували з 12 країнами Європи.

27)а) Львівське братство виникло у 1439р

б)Кревська унія була підписана між Литвою і Польщою у 1385р.

11) становище земель південно-зах. Русі в умовах монгольського іга

У 1238 році монголо-татарські орди почали завойовувати Південно-Західну Русь. Наслідки панування:

Великі людські та матеріальні втрати,розорені міста,занепад ремесла,демографічні втрати,втрата військової та релігійної верхівки негативно позначилася на розвитку суспільства,було законсервовано роздробленість русі,запроваджено систему підданства,втрачено державну незалежність русі,послаблення русі чим і скористалися зах.держави.відставання русі в своєму розвитку.

46)внутрішня та зовнішня політика директорії

зовнішньополітичне становище Директорії виявилося вкрай несприятливим, що значно ускладнило її  діяльність, бо вже скоро визначилася внутрішня слабкість режиму Директорії. Сприяла цьому в значній мірі відсутність єдності в самій Директорії, серед членів якої визначалося два спрямування: одне представлене Винниченком, який виступав за радикальні соціальні перетворення, за встановлення в Україні радянської влади, але в національній формі, та досягнення угоди з більшовиками. Друге представляв Петлюра, який виступав за створення міцної армії і державного апарату, проти радикальних соціальних експериментів та за встановлення союзу з країнами Антанти. Така ситуація визначила непослідовність, нерішучість і половинчатість Директорії в проведенні внутрішньої політики, особливо в соціальних перетвореннях, чого чекали трудящі маси. Спроби вирішення Директорією аграрного та інших соціальних питань не задовольняли селян і робітників, і вона не змогла забезпечити собі їхньої підтримки. Тим більше, що на місцях виявила себе „отаманщина», стихійна діяльність отаманів – командирів військових частин Директорії, яка не спроможна була їх контролювати. „Отаманщина» по суті стала організаційною формою, в якій виявилася політична активність селянства.У сфері державного будівництва Директорія закликала до створення трудових рад – представницьких  органів трудового селянства, інтелігенції та робітників, тобто тих, хто власною працею здобував собі засоби до існування. Наприкінці січня 1919 р. у Києві Директорією було скликано Трудовий Конгрес, як вищий представницький орган трудових мас українського народу. Закінчити роботу він не зміг з-за наступу на Київ радянських військ, але уповноважив Директорію бути вищим органом влади українського народу.

30)а)в галичині кріпосне право було ліквідовано у квітні 1848р

б)роки життя Хмельницького 1595-1657рр

10)галицьке і волинське князівства у 12ст.

Після розпаду староруської держави в 12 столітті на окремі регіональні формування, Галицько-Волинське князівство перебрало на себе державотворчі традиції Русі. Незважаючи на руйнівні війни, які не обійшли й князівство, на його територіях в 12 столітті спостерігалась стабілізація економічного та політичного розвитку. На галицьких та волинських землях спостерігалося зростання населення та економічного потенціалу, а також формувалося регулювання економічних відносин. В 1199 р. князівства з аналогічними економічними та культурними умовами, політичними та економічними відносинами об’єдналися в Галицько-Волинську державу під керівництвом галицького князя Романа, нащадка Володимира Мономаха. Князь Роман першим в історії давньоруської держави увів такі звернення до правителя, як „Великий Князь” та „Правитель всієї Русі”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]