Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_shrift.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
417.28 Кб
Скачать
  1. Структура уроку формування та вдосконалення умінь та навичок.

Урок формування та вдосконалення вмінь та навичок Мета: закріплення й усвідомлення раніше засвоєного матеріалу(знань, умінь, навичок) і формування нових навичок та вмінь. Структура: Організаційний момент. Актуалізація опорних знань та їх коригування. Повідомлення теми та мети. Мотивація навчальної діяльності. Вступні вправи(використання вивченого в стандартних умовах). Пробні та тренувальні вправи(використання вивченого в стандартних умовах). Творчі вправи. Підсумки уроку. Домашнє завдання.

Білет №28

  1. Принципи професійної освіти, принцип зв’язку навчального заняття.

Принцип науковості. Полягає в доборі матеріалу, який відповідав би структурі певної галузі знань і навчального предмета, специфіці його розділів і тем. Учителя зобо­в'язує викладати предмет на підставі перевірених науко­вих даних, розкривати причинно-наслідкові зв'язки явищ, процесів, подій, новітні досягнення науки, зв'язок з ін­шими науками.Принцип систематичності та послідовності. Певною мі­рою він є похідним від принципу науковості, оскільки кожна наука має свою систему і послідовність викладан­ня в навчальному процесі. Принцип доступності, дохідливості викладання. Ви­являється в компенсуванні складнощів змісту навчально­го матеріалу майстерним його викладанням учителем або вдалою подачею автором підручника. Чим складнішим є матеріал, тим простіше, дохідливіше слід його подавати. Принцип зв'язку навчання з життям. Полягає у вико­ристанні на уроках життєвого досвіду учнів, розкритті практичної значимості знань, застосуванні їх у практич­ній діяльності; в участі школярів у громадському житті. Відповідно до нього, наукові положення в навчально-виховному процесі повинні підтверджуватися конкретною педагогічною практикою. Принцип свідомості й активності учнів. Принцип наочності. Передбачає навчання на основі жи­вого сприймання конкретних предметів і явищ дійсності або їх зображень. Принцип міцності знань, умінь і навичок. Принцип індивідуального підходу до учнів. Принцип емоційності навчання. Принцип демократизації. Принцип виховання здорової дитини. Принцип диференціації навчального процесу. Перед­бачає дозування навчального матеріалу для учнів з ураху­ванням їх загального розвитку. Принцип оптимізації навчально-виховного процесу. Принцип нетрадиційності системи навчання. Полягає у використанні в класно-урочній системі нових форм на­вчання, які сприяють засвоєнню учнями знань на основі колоквіумів, заліків, рефератів, наукових повідомлень, участі в олімпіадах, конкурсах тощо.

  1. Вимоги до вступного інструктажу.

ознайомлення учнів зі змістом майбутньої роботи і тих засобів, за допомогою яких її можна виконати (устаткування, інструменти, пристосування і т.д.);

ознайомлення з технічною документацією і вимогою до кінцевого результату (продукту) праці; пояснення правил у послідовності виконання роботи в цілому й окремих її частинах (прийомів, операцій і т.д.)

попередження учнів про можливі утруднення, помилки; при необхідності показ способів самоконтролю за виконанням операцій. Основу вступного інструктажу при вивченні операцій складають: пояснення і показ прийомів і способів виконання досліджуваної операції; широке застосування документів письмового інструктування, насамперед інструкційних карт; забезпечення міцного первісного засвоєння досліджуваних прийомів і способів всіма учнями навчальної групи; сполучення інструктування з виконанням вправ - при вивченні на уроці значної кількості різнорідних прийомів і способів виконання операції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]