Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_shrift.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
417.28 Кб
Скачать
  1. Методика складання плану навчального заняття

План навчального заняття складається для конкретної професії і дисципліни. В першу чергу при складані плану визначається тема і мета заняття, обладнання уроку – це книжки, плакати, схеми тощо; визначення типу уроку (комбіновані (змішані) уроки; урок засвоєння нових знань; урок формування навичок і вмінь; урок узагальнення і систематизації знань; урок практичного застосування знань, навичок і умінь; урок контролю і корекції знань, навичок і вмінь); методи проведення уроку(найбільш поширені словесні методи: розповідь, бесіда, лекція, пояснення); між предметні зв’язки (встановити чи є зв’язки з іншими дисциплінами); опис ходу роботи, сюди входить організаційні моменти, актуалізація опорних знань, активізація нового матеріалу, план вивчення нового матеріалу, самостійна робота на уроці, закріплення нового матеріалу, домашнє завдання, підсумок урок.

  1. Взаємозв’язок теоретичного та виробничого навчання

Професійно-технічна освіта поєднує теоретичне і виробниче навчання, відбувається параллельно. Теоретичне навчання спрямоване на засвоєння учнями системи знань у галузі гуманітарних, загальнотехнічних і спеціальних дисциплін, необхідних для свідомого і ефективного виконання робіт, передбачених для певної професії і кваліфікації. Виробниче навчання на основі теоретичних знань формує у людини трудові навички і вміння, необхідні для виконання роботи з конкретної робітничої професії на рівні відповідної кваліфікації з належною продуктивністю праці. Оволодіти робітничою професією — значить навчитися виконувати всі типові для неї роботи з необхідною точністю та у встановлені норми часу.

При виробничому навчані, як і при теоретичному, використовуються такі ж самі методи: словесні, наочно-демонстраційні і практичні

  1. Сутність лекцій як виду заняття

Ле́кція — основна форма проведення навчальних занять, призначених для засвоєння теоретичного матеріалу. Лекція є основною формою навчального процесу у вищій школі. Мета лекції – розкрити основні положення теми, досягнення науки , з’ясувати невирішені проблеми, узагальнити досвід роботи, дати рекомендації щодо використання основних висновків за темами на практичних заняттях. Вузівська лекція має структуру набуття нових знань і містить такі елементи: 1.вступ, де дається мотивація навчання, чітке формулювання теми лекції та постановка завдання; 2.викладення в логічній послідовності окремих частин лекції; 3. висновки , що дають можливість осмислити лекцію в цілому і виділити основну ідею; 4. конкретне завдання на самостійну роботу; 5.відповіді на запитання. Основні вимоги до лекції: високий теоретичний рівень інформації, посилання на законодавчі та нормативні акти, на нові досягнення науки; розкриття наукових засад курсу; зв’язок теорії з практикою, зосередження уваги студентів на питаннях, які вирішуються у світлі сучасних вимог; рекомендації до поглибленого самостійного вивчення тем, необхідних для практичної роботи. Види лекцій: вступна, тематична, оглядова, інформаційна, підсумкова (заключна), комплексна. Залежно від методів викладу навчального матеріалу лекції поділяються на монологічні, інформаційно-проблемні, проблемні, лекції-бесіди тощо. В ході лекції використовуються прийоми усного викладення інформації, як в розповіді, підтримання уваги протягом тривалого часу, активізації мислення слухачів, прийоми забезпечення логічного запам’ятовування, переконання, аргументації, доказів, класифікації, систематизації і узагальнення. Найкращім прикладом може бути лекція-діалог.

Білет №19

  1. Суть та завдання технологічного підходу до навчання

    Зміст навчання охоплює не тільки навчальний матеріал, що підлягає засвоєнню, а й те, що і на якому рівні, яким чином, засвоєно, тобто включає в себе технології і форми організації навчальної діяльності, методи навчання і діагностику його результатів - в тій мірі, в якій все це впливає на навченість, освіченість, розвиток особистості. Під технологією навчання розуміють всю сукупність проблем, пов'язаних з цілями, змістом, організацією і проведенням навчального процесу , принципи і засоби його оптимізації та керованості, підвищення ефективності, систему методичних, дидактичних, психологічних та педагогічних процедур, які здійснюють необхідні зміни в діяльності учнів; особливі комбінації методів і прийомів навчання, що гарантують досягнення планованих результатів; системний метод створення, застосування та визначення всього процесу викладання і засвоєння знань з урахуванням технічних і людських ресурсів та їх взаємодії, що ставить своїм завданням оптимізацію форм освіти. У сучасному розумінні технологія навчання повинна бути спрямована на розвиток особистості і творчих здібностей, для чого в неї слід включати систему різнорівневих творчих завдань, дослідницьких проектів . Вже на молодших курсах педагогічна технологія евристичного типу, що базується на мотивації навчально-пізнавальної діяльності через спілкування та співробітництво, впливає на інтелектуальний та поведінковий статус учнів . Потреба у спілкуванні виникає там, де потрібно не відтворення, не виконання, а робота думки, спонукувана нестандартної ситуацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]