Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_shrift.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
417.28 Кб
Скачать

Білет №1

  1. Планування роботи майстра виробничого навчання

Виховання кваліфікованих робітників в значній мірі залежить від підготовки майстра до занять.

Для ефективного проведення та якісної підготовки кваліфікованих робітників, майстер виробничого навчання повинен здійснювати наступну підготовку. Підготовка проводиться поетапно і включає: особисту підготовку майстра; підготовку матеріально-технічного оснащення; плануюча підготовка. Особиста підготовка: вивчення методичної та технічної літератури, матеріалів по передовому досліду роботи; підготовка до показу трудових прийомів і способів виконання. Підготовка матеріально-технічного оснащення:підготовка і перевірка матеріалів та оснащення для проведення уроків; підготовка наочних посібників, навчально-технічної документації, технічні засоби навчання; перевірка роботи обладнання. Плануюча підготовка: аналіз підсумків попередніх занять, уточнення змісту, теми, навчально-виховної мети уроку; визначення структури уроку і час на кожний його елемент; визначення методів і методичних прийомів проведення, вступного інструктажу; визначення змісту самостійних робіт та методів поточного інструктажу; визначення конкретно домашнього завдання.

2. Методика аналізу навчальної літератури

Робота з підручником — організація самостійної робо­ти учнів з друкованим текстом, що дає їм змогу глибоко осмислити навчальний матеріал, закріпити його, виявити самостійність у навчанні. Існують різні види самостійної роботи з підручником. Найпоширеніший — читання тексту підручника з ме­тою закріплення знань, здобутих на уроці. Прочитавши текст, учень повинен подумки відтворити основні положення теми. Інша форма самостійної роботи з підручником — відповіді на запитання, подані в підручниках після тексту. Це привчає учнів до уважного читання тексту, видокрем­лення в ньому головного, допомагає встановлювати причинно-наслідкові зв'язки, виявляти й запам'ятовувати найістотніше. Учень може вивчати певний матеріал за підручником і самостійно. Ще один вид самостійної роботи з підручником — за­учування текстів (правил, законів, віршів та ін.). Його слід починати з уважного читання матеріалу, відтак необ­хідно продумати прочитане й у довільній формі відтворити його зміст.

Окремим видом самостійної роботи є розгляд і аналіз учнями таблиць, малюнків та інших ілюстрацій, вміще­них у підручнику. Щоб така самостійна робота мала ос­мислений характер, учням пропонують пов'язувати роз­гляд і аналіз із текстом підручника та знаннями, здобути­ми на уроках.

3. Методи використання тренажерів на уроках теоретичного навчання

У машинобудівній галузі верстати з числовим програмним управлінням у найближчому майбутньому займуть пріоритетне становище у верстатному парку. Одним з найбільш ефективних методів інтенсивного навчання є використання комп’ютерних засобів або комп’ютерні навчаючі програми, а також комп’ютерні тренажери або комп’ютерні тренажери-імітатори роботи верстатів. Комп’ютерний тренажер надає можливість повністю замінити верстат на етапі вивчення роботи верстата в різних режимах та на етапі вивчення програмування з перевіркою самостійно складеної програми. А також дозволяє відпрацювати основні прийоми наладки верстатів. Навчання на тренажерах проводиться у кабінеті навчального закладу під наглядом викладача, тому воно позбавлене недоліків, притаманних навчанню в умовах цеху.

Функції тренажерів: 1)моделюють будову та функції технічних об’єктів; 2) сприяють орієнтуванню учнів при переході від вивчення теорії до практики; 3) створюють можливість наблизити учнів до реальної виробничої обстановки; 4) дозволяють учням відпрацювати необхідні режими роботи, імітувати складні умови праці та аварійні ситуації; 5) допомагають формувати прийоми самоконтролю

Застосування: Відпрацювання трудових вмінь та навичок обслуговування складного виробничого обладнання в навчальних умовах.

Білет №2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]