Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_shrift.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
04.08.2019
Размер:
417.28 Кб
Скачать
  1. Форми та методи навчання.

Метод (буквально шлях до чогось) означає спосіб досягнення мети, певним чином упорядковану діяльність. Методом навчання називають спосіб упорядкованої взаємозв’язаної діяльності викладача, направленої на рішення завдань виховання і розвитку учнів в процесі навчання. Методи навчання є одним з найважливіших компонентів навчального процесу. Без відповідних методів діяльності неможливо реалізувати мету і завдання навчання, досягнути засвоєння учнями певного змісту навчального матеріалу.Основні групи методів Три основні групи методів навчання: методи організації і здійснення навчально-пізнавальної діяльності; методи стимулювання і мотивації навчальної діяльності; методи контролю і самоконтролю за ефективністю навчально-пізнавальної діяльності. Класифікація методів навчання є відносно цілісною тому, що вона враховує всі основні структурні елементи діяльності (її організацію, стимулювання і контроль). Словесні методи навчання (відносяться оповідання, лекція, бесіда і ін.); Наочні методи навчання (є візуальним сприймання дійсності.); Практичні методи навчання (застосовуються прийоми: постановка завдання, планування його виконання, оперативного стимулювання, регулювання і контролю, аналізу підсумків практичної роботи, виявлення причин недоліків, корегування навчання для повного досягнення мети.); Індуктивні і дедуктивні методи навчання (означає вибір певної логіки розкриття змісту теми, яка вивчається: від приватного до загального і від загального до приватного); Репродуктивні і проблемно-пошукові методи навчання (програмоване навчання. ) Форма організації навчання (організаційна форми) – це зовнішній вияв узгодженої діяльності учителя та учнів, яка здійснюється в певному порядку і режимі. Форми організації навчання класифікуються за різними критеріями: за кількістю учнів – індивідуальні форми навчання, мікрогрупові, групові, колективні, масові форми навчання; за місцем навчання – шкільні форми: урок, робота в майстерні, на пришкільній дослідній ділянці, в лабораторії тощо; позашкільні форми: екскурсія, домашня самостійна робота, заняття на підприємстві; за часом навчання – урочні і позаурочні: факультативні, предметні гуртки, вікторини, конкурси, олімпіади, предметні вечори та інші; за дидактичною метою – форми теоретичного навчання (лекція, факультатив, гурток, конференція ), комбінованого, або змішаного навчання(урок, семінар, домашня робота, консультація), практичного (практикуми) і трудового навчання (праця в майстернях, у спеціальних класах, на пришкільних ділянках тощо); за тривалістю часу навчання – класичний урок (45 хв.), спарені заняття (90 хв.), спарені скорочені заняття (70 хв.), а також уроки «без дзвінків».

  1. Методика конструктування навчальної програми.

Навчальна програма – це документ, який визначає основні педагогічні та освітні напрями; зміст роботи і характер цілеспрямованого розвитку діяльності підрозділу (колективу), а також шляхи і форми реалізації змісту. Навчальні програми визначають обсяг знань, умінь та навичок, що набуваються при засвоєнні кожного предмету що і в якій послідовності повинні вивчати. Кожна навчальна програма складається з трьох компонентів: пояснювальної записки, зведено-тематичного плану і тексту окремих тем.

Пояснювальна записка вказує мету вивчення навчальної дисципліни, взаємозв'язок їє з іншими. В пояснювальній записці також повідомляється, що і в якому напрямку викладач може змінювати у змісті програми і у якому обсязі. Зведено-тематичний план визначає послідовність розглядання окремих тем і кількість відведених на них годин. Зміст програми більшості навчальних предметів складається з таких основних груп: т е х н і к а: теоретичні основи і робота обладнання, засоби виробництва (верстати, преси, інші машини і механізми), а також знаряддя праці (інструменти, пристосування і інше); т е х н о л ог і я: теоретичні основи технологічних процесів і загальноїтехнології, техніка безпеки, гігієна і виробнича санітарія, протипожежна техніка; с и р о в и н а і м а т е р і а л и: фізичні, механічні, хімічні і інші властивості сировини і матеріалу; організація і економі ка виробництва. Формування знань про технологічні процеси протікає у такій послідовності: функціональне призначення; морфологічна структура; обєкти, що підлягають обробці; кількісні і якісні характеристики; схема виконання процесу; сфера використання; соціально-екологічне супроводження; перспективи удосконалення. Під час розробки структури програми важливе значення має блочно-модульна її побудова. Уся навчальна дисципліна розподіляється на логічно завершальні і відносно самостійні елементи – навчальні блоки. Перший рівень викладання навчального матеріалу – це відношення між окремими блоками без проникнення у суть кожного з них. Далі відбувається розвиток (розкриття) змісту кожного блоку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]