Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПДО 11.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.07.2019
Размер:
162.63 Кб
Скачать

34.Окрема ухвала (постанова) суду першої інстанції підстави, порядок винесення і оскарження

Стаття 23-2. Окрема ухвала (постанова) суду

Суд при наявності на те підстав виносить окрему ухвалу (постанову), якою звертає увагу державних органів, громадських організацій або посадових осіб на встановлені по справі факти порушення закону, причини і умови, що сприяли вчиненню злочину і вимагають вжиття відповідних заходів.Окрему ухвалу (постанову) може бути також винесено при виявленні судом порушень прав громадян та інших порушень закону, допущених при провадженні дізнання, досудового слідства або при розгляді справи нижчестоящим судом. Суд може окремою ухвалою (постановою) довести до відома відповідного підприємства, установи або організації про виявлені громадянином високу свідомість, мужність при виконанні громадського обов'язку, які сприяли причиненню чи розкриттю злочину.Окрема ухвала (постанова) суду також виноситься, коли у засудженого до позбавлення волі є неповнолітні діти, які залишилися без нагляду і потребують влаштування або встановлення над ними опіки чи піклування.Суд за матеріалами судового розгляду вправі винести окрему ухвалу (постанову) і в інших випадках, якщо визнає це за необхідне.

Не пізніш як у місячний строк по окремій ухвалі (постанові) має бути вжито необхідних заходів і про результати повідомлено суд, що виніс окрему ухвалу (постанову).У разі залишення посадовою особою окремої ухвали (постанови) суду без розгляду повинно бути вжито заходів, передбачених статтями 254-257 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

33.Об’єкти і суб’єкти апеляційного оскарження у кримінальному судочинстві.

Об’єкти і суб’єкти апеляційного оскарження у кримінальному судочинстві.

Апеляційне:

Об'єкти апеляційного провадження – це рішення судів першої інстанції, які можуть бути оскаржені до апеляційних судів у порядку, визначеному законом.

Види судових рішень, на які можуть бути внесені апеляції, передбачені ст. 347 КПК, зокрема:

  1. вироки місцевих судів, які не набрали законної сили

  2. постанови про застосування чи незастосування примусових заходів виховного та медичного характеру

  3. ухвали (постанови) про закриття справи або направлення на додаткове розслідування

  4. окремі ухвали

  5. інші постанови у випадках, передбачених КПК (винесені у процесі дізнання та досудового слідства, виконання вироків)

Суб'єкти апеляційного оскарження – всі учасники кримінального процесу, захист інтересів яких пов'язаний з рішеннями, що приймаються місцевими судами. Їх перелік надано у ст. 348 КПК. Відповідно до п. 8 цієї норми, право на оскарження судових рішень мають:

• прокурор, який брав участь у розгляді справи місцевим судом,

• прокурор, який затвердив обвинувальний висновок, - у межах обвинувачення, що підтримував прокурор, який брав участь у розгляді справи судом

34.Строки і порядок внесення апеляцій на судові рішення у кримінальних справах

Строки і порядок внесення апеляцій на судові рішення у кримінальних справах.

Порядок та строки апеляційного оскарження судових рішень регламентовано ст. 349 КПК, яка передбачає, що апеляції на судові рішення подаються через суд, який постановив рішення за винятком окремих випадків, передбачених ст.ст. 52-5, 165-2, 165-3, 177, 205 КПК, коли вони можуть подаватися безпосередньо до апеляційного суду. Закон передбачає три види строків внесення апеляції, зокрема:

• три доби – про відмову дізнавача, слідчого в застосуванні заходів безпеки, щодо обрання або відмови відобрання взяття під варту,щодо продовження або відмови у продовженні строків тримання під вартою, про відмову у проведенні обшуку житла, виїмки з житла

•сім діб- постанова про відмову в порушенні кримінальної справи чи відмову в порушенні, постанов про закриття справи.

• п'ятнадцять діб - вироки судів, постанови про застосування чи не застосування примусових заходів виховного чи медичного характеру