Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Особистісні елементи конфликта.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.07.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Акцентуація характеру

Особливо важливий особовий елемент конфлікту — надмірна вираженість окремих рис характеру індивіда. Для їх позначення К. Леонгард запровадив поняття „акцентуація характеру”, тобто певний напрям характеру. Акцентуїровані особи зазнають додаткові труднощі у взаємодіях з іншими. А окремі надмірно виражені риси характеру прямо завдають конфліктну спрямованість1.

Виділені Леонгардом типи акцентуїрованих осіб розділені на дві групи:

1) акцентуація характеру (демонстративний, недактичний, що застряє, збудливий) і

2) акцентуація темпераменту (гіпертимічний, дистимічний, тривожно - боязливий, ціклотимічний, емотивний, афектний - екзальтований).

Наведемо типи характеру акцентуїрованих осіб:

  1. Демонстративність (демонстративний тип) високі оцінки за цією шкалою говорять про підвищену здібність до демонстративності поведінки, жвавості, рухливості, легкості.

  2. Педантичність (педантичний тип) — високі оцінки свідчать про ригідність, інертність психічних процесів, важкості на підйом, тривалому переживанні травмуючих подій. У конфлікти вступає рідко, але сильно реагують на будь-які порушення порядку. На роботі поводиться як бюрократ, пред'являючи таким, що оточує багато формальних вимог.

  3. Застрявання (застряваючий тип) — основна риса цього типу — схильність до афектів (правдолюбність, образливість, підозрілість, ревнощі), часто виступає ініціатором конфліктів, в яких жорстко відстоює свої інтереси, характеризується великою завзятістю в досягненні своїх цілей.

4) Гипертімность (гипертимічний тип) — високі оцінки говорять про постійний підвищений фон настрою у поєднанні із спрагою діяльності, високою активністю, заповзятливістю, але разом із тим насилу переносять умови жорсткої дисципліни, монотонну діяльність, самоту.

гСм.: Леонгард До. Акцентуїрованниє особи|особистість|.— Ростов-на-Дону: Фенікс, 2000.

5) Дістімность (дістимічний тип) — характеризується серйозністю, повільністю, слабкістю вольових зусиль, пригніченістю настрою, низькою контактністю, мовчазністю, схильністю фіксуватися на тіньових сторонах життя, загостреним почуттям справедливості.

6) Тривожність (тривожно-боязливий тип) основна риса - схильність до страхів, підвищена боязкість і лякливість, низька контактність, невпевненість у собі. Рідко вступають у конфлікти, володіють самокритичністю, дружелюбністю, старанністю.

7) Екзальтованість (афектно-екзальтований тип) — особам цього типу властивий великий діапазон емоційних станів, вони легко приходять в захват від радісних подій і в повний відчай від сумних, їм властива висока контактність, балакучість, вони часто сперечаються, але не доводять справу до відкритого конфлікту.

8) Емотивність (емотивний тип) це чутливі та вразливі люди, відрізняються глибиною переживань в області тонких емоцій в духовному житті, гуманністю, чуйністю, загостреним почуттям боргу, старанністю.

9) Циклотимність (циклотимічний тип) характеризується періодичною зміною настрою, залежністю від зовнішніх подій. Радісні події викликають жадання діяльності, балакучість; хмурність — пригніченість, сповільненість реакцій і мислення; також часто міняється їх манера спілкування з оточуючими людьми.