Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вроді Панашій.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
212.02 Кб
Скачать

Виробники rom bios

Практично усі сучасні виробники BIOS надають її код виробникам системних плат і готових комп'ютерів. У цьому розділі йдеться про існуючі версії BIOS.

На розробці PC -совместимых програм ROM BIOS спеціалізуються такі компанії, як American Megatrends, Inc. (AMI)Phoenix Software і Award Software(нині належить компанії Phoenix Software). Виготівники системних плат отримують від них ліцензії на установку ROM BIOS, після чого можуть працювати над апаратною частиною, не займаючись програмним забезпеченням. Для того, щоб встановити на плату мікросхему пам'яті ROM записаною програмою BIOS, розробникові доводиться вирішувати безліч завдань, пов'язаних з облаштуванням комп'ютера. Добитися сумісності ROM BIOS і системної плати — завдання непроста. Універсальних мікросхем ROM BIOS не існує. Компанії AMI, Award Microid Research і Phoenix поставляють різним виготівникам варіанти BIOS, виконані для конкретних комп'ютерів.

За останні декілька років індустрія BIOS пережила серйозні пертурбації. Компанія

Intel — видатний замовник мікросхем bios — перейшла від облаштувань Phoenix до ami, потім

знову до Phoenix і знову до AMI. До 1995 року в системних платах Intel встановлювалася BIOS

компанії Phoenix. У свою чергу, до 1997 року пріоритет змістився до BIOS AMI і потім

знову до Phoenix. Нарешті, в 1999 році Intel у черговий раз перейшла на використання продукції AMI. У будь-якому випадку Intel брала за основу ядро BIOS того або іншого виробника

після чого модифікувала його для власних потреб. Intel є найбільшим виробником системних плат, тому використовувана в них BIOS має велике значення для усієї комп'ютерній індустрії. Одним словом, у багатьох комп'ютерах, що продаються нині, встановлені системні плати з BIOS AMI.

В середині 1998 року Phoenix перекупила компанію Award, і тепер розроблені нею нові програми продаватимуться під егідою Phoenix. Таким чином, залишилося дві самі великі компанії — Phoenix і AMI. Більшість неамериканських виготівників системних плат все ще використовують BIOS AMI, проте провідною компанією в області розробки BIOS являється Phoenix. Нею не лише розробляються нові BIOS для комп'ютерів останніх поколінь, але і впроваджуються нові стандарти. Мікросхеми BIOS, грунтовані на серії Phoenix BIOS 4.0, відомі як FirstBIOS Pro, тоді як моделі Phoenix BIOS на базі Award BIOS дістали назву FirstBIOS.

Ще одна сучасна тенденція характеризується створенням окремих моделей BIOS для настільних і мобільних систем, 32 - і 64-розрядних серверів, а також для вбудованих пристроїв. Усі мікросхеми BIOS в тому або іншому ступені виконують однакові функції.

Проте BIOS, оптимізовані для мобільних систем, підтримують стикувальні модулі і розширене управління енергоживленням, тоді як серверні BIOS надають функції моніторингу апаратного забезпечення і 64-розрядних слотів PCI. Створення спеціальних версій BIOS для різних комп'ютерів дозволяє реалізовувати ті або інші функції, а також забезпечувати стабільну і ефективну роботу усієї системи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]