Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вроді Панашій.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.07.2019
Размер:
212.02 Кб
Скачать

Відновлення параметрів cmos bios

Модернізація BIOS системної плати зазвичай призводить до видалення параметрів BIOS Setup в ПЗП(далі ROM) мікросхеми CMOS. Таким чином, ці параметри, особливо що відносяться до конфігурації жорсткого диска, слід записати і надалі належно зберігати. Це дозволяють реалізувати такі програмні пакети, як Norton Utilities, але, до жалю, вони частенько виявляються даремними при оновленні BIOS. Річ у тому, що параметри BIOS замінюються їх оновленими версіями або ж змінюється місце розташування даних в CMOS RAM, тому повноцінне відновлення параметрів неможливе. Існує лише декілька програм, що резервують і поновлюючих дані CMOS RAM, та і ті призначені для окремих систем.

Найкращий вихід — ручний запис параметрів BIOS Setup або підключення принтера і використання комбінації клавіш <Shift+Prtsc> для роздруку утримуваного певного екрану. Включіть принтер, завантажте звичайним способом комп'ютер і перезавантажите його (але не вимикайте) для ініціалізації принтера, після чого спробуйте роздрукувати параметри CMOS. Деякі програми дозволяють роздруковувати, зберігати і відновлювати конфігурацію BIOS, що зберігається в CMOS RAM, проте розраховані на окремі версії BIOS і несумісні з іншими системами. Більшість подібних програм були популярні в епоху комп'ютерів 286/386, але комп'ютери з підтримкою технології Plug and Play зробили утиліти такого роду безнадійно застарілими.

Мікросхеми контроллера клавіатури

Комп'ютери ранніх версій класу АТ(починаючи з 2865го) включають, окрім основної системної

пам'яті, також контроллер клавіатури(чи ПЗП(ROM) клавіатури), мікропроцесор, що є, зі вбудованою пам'яттю. Контроллер клавіатури зазвичай входить до складу мікросхем Super I/O або

South Bridge сучасніших системних плат. Раніше в цій якості використовувався 40-контактний мікроконтроллер Intel 8042, мікропроцесор, що включає, ПЗП, вбудовану пам'ять і порти введення-виведення. Крім того, мікроконтроллер містив повідомлення про авторські права з кодом використовуваної BIOS. У сучасних системних платах усі ці функції інтегровані в набір мікросхем, зокрема Super I/O або South Bridge, тому, ймовірно, застаріла мікросхема 8042 назавжди канула в Лету. Контроллер клавіатури використовується для управління скиданням і рядками A20, а також для дешифрування коду опитування клавіатури. Рядок A20 використовується в розширеній пам'яті і при виконанні операцій в захищеному режимі. У багатьох системах для вибору тактової частоти процесора використовується один з вільних портів. Прив'язка контроллера клавіатури і робота комп'ютера в захищеному режимі привели до безлічі проблем, які стали очевидніші при переході від DOS до Windows 95/98 /NT/2000.

Проблеми, пов'язані з контроллером клавіатури, були вирішені у більшості систем на початку 1990-х

років, тому з ними можна зіткнутися тільки в системах більше ранніх версій. Слід зауважити, що частенько оновлена версія системної BIOS включає також і новий контроллер клавіатури.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]