Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВКЛАДКА.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

47

ВСТУП

Дана курсова робота написана на тему «Фінансовий облік власного капіталу».

Мета курсової роботи – систематизація, закріплення та розширення теоретичних і практичних навичок із навчальної дисципліни «Фінансовий облік» розвиток навичок самостійної науково – пошукової діяльності; опанування методики дослідження й аналізу; вивчення та осмислення основних проблем розвитку.

Процес підготовки та виконання курсової роботи складається з наступних етапів:

  • вибір теми курсової роботи;

  • вивчення літературних джерел;

  • складання плану курсової роботи, його узгодження та затвердження керівником;

  • підготовка теоретичної частини курсової роботи за літературними джерелами;

  • підбір додаткових інформаційних матеріалів, обробка та аналіз узагальнених даних;

  • робота над текстом курсової роботи;

  • заключна доробка курсової роботи, підготовка до захисту.

Структура курсової роботи: дана робота складається з двох розділів. Розділ 1. Організація обліку на підприємстві. Розділ 2. Фінансовий облік власного капіталу: Визначення власного капіталу та його склад і функції; Облік статутного пайового, додаткового капіталу; Формування та облік резервного капіталу; Облік вилученого капіталу та неоплаченого капіталу; Облік нерозподілених прибутків (непокритих збитків).

Розділ 1. Організація обліку на підприємстві

    1. Організація та ведення бухгалтерського обліку на підприємстві

Бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Процес реєстрації, накопичення, узагальнення та збереження інформації про діяльність підприємства ведеться безперервно від створення юридичної особи і до дати припинення юридичної особи.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Саме власник підприємства як особа, найбільш зацікавлена в результатах діяльності підприємства та їх визначенні, має пріоритетне право у вирішенні питання організації бухгалтерського обліку.

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства.

Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Керівник підприємства (власник підприємства або уповноважений ним орган) несе відповідальність як за організацію бухгалтерського обліку, так і за збереження відповідної документації протягом встановлених законодавством строків.

Терміни зберігання документів бухгалтерського обліку та звітності наведено у таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Терміни зберігання документів бухгалтерського обліку та звітності

Документи бухгалтерського обліку та звітності

Термін зберігання

Річні бухгалтерські звіти, примітки до звітності, спеціалізовані форми

до ліквідації підприємства

Первинні документи, які фіксують факт виконання господарської операції, що є підставою для запису в регістрах бухгалтерського обліку та податкових записів

3 роки (за умови завершення перевірки податковими органами з питань додержання податкового законодавства)

Облікові регістри (головна книга, журнали тощо)

Форма бухгалтерського обліку - певна система регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених, та з урахуванням особливостей діяльності і технології обробки облікових даних. В Україні найбільше розповсюджені такі форми бухгалтерського обліку: меморіально-ордерна, журнально-ордерна, журнальна, автоматизована, спрощена, проста.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації:

– введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

– користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

– ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою;

– самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися.

Керівник підприємства має право обрати одну з дозволених форм організації ведення бухгалтерського обліку. Незалежно від обраної форми ведення бухгалтерського обліку, відповідальність за його організацію, ведення і зберігання документації залишається на керівнику підприємства. Керівник підприємства (власник чи уповноважений орган) несе відповідальність за те, що бухгалтерський облік повинен забезпечити складання фінансової звітності, в якій вся інформація є вільною від упередженості, повною з усіх суттєвих аспектів та доречною для потреб користувачів.

Не дозволяється ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності самими власниками чи керівниками установ та організацій незалежно від форми власності та виду діяльності, звітність яких офіційно оприлюднюється: комерційних банків; відкритих акціонерних товариств; підприємств – емітентів облігацій; інвестиційних фондів; довірчих товариств; валютних та фондових бірж; інвестиційних компаній; кредитних спілок; недержавних пенсійних фондів; страхових компаній та інших фінансових установ.

Підприємство самостійно:

– визначає облікову політику підприємства;

– обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних;

– розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контро­лю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів;

– затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку;

– може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов’язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства.

Перелічені правила оформляються наказом керівника підприємства про організацію бухгалтерського обліку та облікову політику підприємства, додатками до якого можуть бути:

– списки осіб, які мають право підписувати бухгалтерські документи та надавати дозвіл на здійснення господарських операцій, які пов’язані з перерахуванням (виплатою) грошових коштів, витратами товарно-матеріальних цінностей та іншого майна;

– правила документообороту, регламент та графіки проходження документів;

– наказ про організацію відокремлених підрозділів та затвердження положень про них;

– затвердження посадових інструкцій.

При визначенні облікової політики в наказі підприємства також розкривається інформація шляхом описання принципів, які застосовуються для обчислення оцінки статей балансу, в тому числі визнання активів, а також застосування методів і процедур обліку за окремими статтями звітності, зокрема застосування методів амортизації необоротних активів, установлюються пороги суттєвості облікової інформації (Таблиця 1.2).

Таблиця 1.2

Поріг суттєвості для різних об’єктів обліку

Об’єкти обліку

Поріг суттєвості

– окремі об’єкти обліку активів, зобов’язань і власного капіталу

5% відповідно всіх активів, зобов’язань і власного капіталу

– окремі види доходів і витрат

2% чистого прибутку (збитку)

З метою відображення переоцінки або зменшення корисності об’єктів обліку

1% чистого прибутку (збитку) або 10% відхилення залишкової вартості об’єктів обліку від їх справедливої вартості

для інших господарських операцій та об’єктів обліку

1-10%% з урахуванням обсягів діяльності підприємства*

* Лист Міністерства фінансів України від 29.07.2003 р. №04230-04108 «Щодо застосування критеріїв суттєвості у бухгалтерському обліку» .

Керівник підприємства зобов’язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Для забезпечення виконання цього пункту закону, як правило, і розробляються регламенти та графіки документообороту, виписки з яких повинні розміщуватися на робочих місцях осіб, які мають безпосереднє відношення до обігу первинних документів.

Головний бухгалтер або особа, на яку покладено ведення бухгалтерського обліку підприємства (далі – бухгалтер):

– забезпечує дотримання на підприємстві встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності;

– організує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій;

– бере участь в оформленні матеріалів, пов’язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства;

– забезпечує перевірку стану бухгалтерського обліку у філіях, представництвах, відділеннях та інших відокремлених підрозділах підприємства.

Обов’язки бухгалтера суб’єкта підприємницької діяльності – юридичної особи може виконувати бухгалтер (з дипломом фахівця) з достатнім досвідом самостійного ведення робіт, тобто бухгалтер (з дипломом фахівця) 1 категорії, а виконувати обов’язки бухгалтера фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність, може бухгалтер 1 або 2 категорії.

Відповідальність за бухгалтерський облік господарських операцій, пов’язаних з ліквідацією підприємства, включаючи оцінку майна і зобов’язань підприємства та складання ліквідаційного балансу і фінансової звітності, покладається на ліквідаційну комісію, яка утворюється відповідно до законодавства.

Ліквідація суб’єкта господарювання здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником (власниками) майна суб’єкта господарювання чи його (їх) представниками (органами) або іншим органом, визначеним законом, якщо інший порядок її утворення не передбачено цим Кодексом. Ліквідацію суб’єкта господарювання може бути також покладено на орган управління суб’єкта, що ліквідується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]