Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ І ПОШИРЕННЯ НАРКОМАНІЇ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

1.3 Що необхідно знати педагогам, батькам і отруднікам правоохоронних органів при проведенні профілактичної роботи з попередження розповсюдження наркотиків і зловживання ними в молодіжному середовищі.

Як це не здасться парадоксальним, але навіть сьогодні, в епоху гласності, коли не залишилося ні однієї проблеми, жодного питання, які б не піддавалися ретельному препарування в ЗМІ, далеко не всі мають чітке уявлення про проблему наркоманії. А вона майже всюди в світі перетворилася на грізну небезпеку для громадян і державних інститутів. Інформація з більшості країн світу свідчить, що зловживання наркотиками поширилося у всіх соціальних верствах і вікових групах і особливо серед молоді. Діти і підлітки в даний час долучаються до наркотиків в більш ранньому віці, ніж у недалекому минулому.

Тому нерідко єдиною і реальної рятівної перепоною на шляху молодої людини в той ілюзорний і страшний світ, з якого мало кому вдалося повернутися до повноцінного і здорового життя, на сьогодні поряд з батьками залишається вчитель. Саме він, як ніхто інший, знає про непоодинокі проблеми і підводні камені, які загрожують юним і недосвідченим душам на шляху пізнання життя і становлення особистості.

Вже давно відомо, що тільки одиницям наркоманів з мільйонів вдається вирватися із страшних пут. Хвороба через роки і навіть десятиліття може повернутися. Як вважають фахівці, наркотик - це найсильніша з пасток, він чіпко тримає свої жертви і забути його майже неможливо. На жаль, наркотик здатний робити людину залежною настільки, що воля та інтелект молодих людей виявляються нездатними протистояти йому.

Тому найбільш реальним справою в боротьбі з наркоманією є її профілактика, а не лікування (хоча останнє теж важливо). А щоб вчасно попереджати наркоманію, вчителям необхідно постійно виявляти увагу до своїх учнів.

Якщо Ви вирішили обговорити проблему наркоманії в тій чи іншій аудиторії, настійно радимо:

  • як можна краще вивчити специфіку проблем, пов'язаних з наркотиками (соціальних, медичних, психологічних, юридичних);

  • попередньо продумати найбільш раціональну форму обговорення питань (тобто таку форму, яка найбільш підходить для конкретної аудиторії в сенсі сприйняття та активного залучення всіх присутніх в обговорення);

  • з урахуванням вікових особливостей аудиторії чітко визначити тему, коло і рамки питань, що підлягають обговоренню, з тим, щоб воно не вилилося в спробу охопити неосяжне;

  • подбати про наочних посібниках (фільми, слайди, аудіозаписи, плакати тощо), які несуть додаткову інформацію.

Необхідно пам'ятати, що молоді люди потребують того, щоб їм більш грунтовно і дохідливо розтлумачували, що ж являє собою наркотик в реальному людському житті і як він може вплинути на стан організму і долі людини. І немає нічого поганого в тому, що, почавши розмову, Ви торкнетеся азів обговорюваної тематики.

Які причини і умови сприяють залученню підлітка до наркотиків?

Таких причин і умов досить багато і знання хоча б основних з них має допомогти в цілеспрямованій профілактичній роботі. Адже, як відомо, щоб перемогти ворога, його потрібно знати

Глобальні причини

Загальне падіння моралі, низька духовність і культура у значної частини населення.

Сформована наркотична субкультура і "мода" на наркотики серед молоді.

Складна соціально-економічна ситуація в країні (економічна нестабільність, зубожіння населення, безробіття та ін).

Відносна доступність наркотиків "на чорному ринку" (порівняно невисока ціна, велика кількість наркоторговців).

Активна діяльність наркоторговців і їх спільнот, спрямована на стимулювання попиту на наркотики.

Ліберальний прикордонний режим або його відсутність (відкритість кордонів).

Недосконалість антинаркотичного законодавства.

Наявність значної власної сировинної бази, хімічних препаратів, обладнання, а також фахівців для незаконного виробництва наркотиків.

Надвисока прибутковість наркобізнесу.

Приватні причини

Недостатня виховна робота серед дітей та молоді, обмежені можливості у молоді для культурного дозвілля.

Скорочення мережі державних спеціальних лікувальних установ для наркоманів.

Відсутність ефективних методик лікування наркоманів.

Агресивна пропаганда наркотиків в деяких ЗМІ і виступах музичних колективів (наприклад реггі-і рок-груп) і слабка безсистемна антинаркотична пропаганда.

Діяльність різних сект, громадських організацій, виступаючих за легалізацію наркотиків, декриміналізацію відповідальності за незаконні дії з ними.

Перешкоджання з боку певних сил прийняттю нового більш досконалого антинаркотичного законодавства.

Недостатнє фінансування програм, спрямованих на протидію незаконному обігу наркотиків та зловживанню ними.

Недостатній контроль над переміщенням і перебуванням на території Російської Федерації іноземних громадян, деякі з яких займаються торгівлею наркотиками.

Звикання до наркотиків людей, які брали участь у різних збройних конфліктах в останні роки.

Корумпованість частини чиновників державних органів.

Невдала спроба введення в 1985 році подоби "сухого закону", внаслідок чого певна кількість людей переключилася на вживання наркотиків.

Нерідко розповсюджувачі наркотиків спеціально втягують у свої ряди молодь. Для цієї молодої людини можуть навіть насильно "посадити на голку". Досвідчені злочинці добре знають, що людина, що потрапила в залежність від наркотику, - слухняне знаряддя в їх руках і готовий зробити за їх вказівкою будь-яке правопорушення.

Важливу роль у стійкості або схильності дітей до наркотиків грає така особливість у поведінці батьків, як прагнення самим приймати рішення за дітей всупереч їх бажанням, вдаючись часто-густо до насильства над їх волею (так звана "гіперопіка"). Діти з таких сімей прагнуть звільнитися від жорсткої залежності, що тиснуть на психіку відносин і помилково бачать у неформальних угрупованнях молоді, в тому числі наркоманів, свого роду віддушину, можливість знайти взаєморозуміння з однолітками. Компанії наркоманів в силу психологічних особливостей їх членів завжди прагнуть розширити своє коло. У таких компаніях, підкоряючись неписаним правилом "бути, як всі", молоді люди починають пробувати наркотики і втягуються в їх вживання.

Як уберегти дітей від наркотиків?

Перш за все, задаємося питанням: "Чи можуть педагоги та батьки попередити поширення наркоманії серед дітей?"

Ми вважаємо можливим відповісти на це питання ствердно. Саме вони найкращим чином можуть захистити своїх дітей від прилучення до наркотиків.

Але для того, щоб ефективно протистояти цьому злу, потрібно віддавати собі звіт в тому, що немедичне вживання наркотиків не тільки небезпечно для здоров'я і життя, воно протиправно і веде людину вниз по соціальних сходах до злочинів. Відомо, що наркоману для задоволення своєї згубної пристрасті необхідні гроші і не малі. Де ж їх взяти молодій людині? Він бере ці гроші у батьків або видобуває злочинним шляхом: краде і здійснює інші злочини. Третього, як кажуть, не дано.

Якщо дитина вийшла з того віку, коли на багато його питання можна було відповісти: "Почекай, ось підростеш ...", то перед ним відкриваються двері у доросле життя і колишні форми спілкування з ним вже не годяться. Однак крок з дитинства у доросле життя пов'язаний з подоланням очевидних і прихованих перешкод. Природно, їх легше подолати, спираючись на підтримку близької людини.

Головне - у міру дорослішання дітей не віддалятися від них, цікавитися їх проблемами, вникати в їхні інтереси і, звичайно, уважно ставитися до будь-якого виникає у них питання.

Батькам слід враховувати, що поступове дорослішання дітей проходить через два основні етапи.

На першому етапі - у віці 12 - 15 років молоді люди починають знаходити міцні зв'язки в своєму середовищі, менше бувають вдома і рідше звертаються до батьків. Вони починають стикатися з реаліями дійсності, намагаються знайти життєві основні орієнтири.

На другому - в віці 15-18 років наступають перші ознаки дорослішання. Це період самоствердження і набуття впевненості, але і в цьому віці молоді люди потребують в батьках, в їх підтримки, допомоги, розумінні.

Пам'ятайте, що ставлення дітей до проблеми наркотиків у чималому ступені залежить від Ваших з ними взаємин. У кінцевому рахунку, рішення, яке ухвалили щодо наркотиків безпосередньо пов'язано з характером Ваших повсякденних взаємин і багато в чому визначається ступенем поваги до Вас. Навіть у маленької дитини бувають свої дитячі проблеми, а взрослеющего людини тим паче. Постарайтеся зрозуміти ці проблеми і допомогти у їх вирішенні.

Допоможіть дитині подивитися на його проблеми конструктивно. Адже вживання наркотиків не допоможе втекти від них, а тільки додасть нові труднощі.

Молоді люди потребують того, щоб їм грунтовно і дохідливо пояснили, що представляють собою наркотики насправді і як вони можуть вплинути на стан людського організму.

Починайте обговорювати тему наркотиків, не чекаючи перших ознак неблагополучного стану або виникнення такої проблеми, тому що може виявитися, що вже занадто пізно.

Ось перелік деяких питань, які слід обговорити в колі сім'ї:

1.Чому деякі люди приймають наркотики.

2.Чи існує безпечний спосіб прийому наркотиків.

3.Причини зловживання наркотиками серед молоді.

4.Медичні та соціально-правові наслідки вживання наркотиків.

5.Що необхідно зробити, щоб уникнути втягування в процес вживання наркотиків.

6.Як чемно, але рішуче відмовитися від вживання наркотику.

Допоможіть Вашим дітям розібратися в інформації про наркотики та наркоманії. Підберіть відповідну літературу, ознайомтеся з доступною інформацією і постарайтеся довести її до свідомості дитини у невимушеній бесіді, при перегляді телепередач або під час спільного читання газет, журналів, книг. Завжди прагніть вислухати дитину, стимулюйте його прагнення ставити питання. Відповідайте на питання зацікавлено, міркуйте вголос, не побоюючись визнати своїх сумнівів і навіть нерозуміння тих чи інших моментів. Навчайте дітей вести діалог, бо саме він допоможе Вам підтримати з ними контакт протягом усього періоду дорослішання.

Показуйте свою повагу до думки дітей, їх баченню світу. Якщо Ви не згодні з ними, намагайтеся пояснити своє розуміння проблеми ненав'язливо, але аргументовано і твердо. Похваліть, покажіть своє задоволення і гордість за їх правильні і гарні вчинки. Не захоплюйтеся критикою даремно. Переглядайте свою тактику і характер спілкування з дітьми в міру їх дорослішання.

Як би хороші і численні не були поради та рекомендації, не існує універсального судження, і найкращий захист від наркотиків - це віра в себе, здоровий глузд, власний незалежний погляд на життя самого юнака чи дівчини. Роль батьків у даному випадку полягає у підтримці своїх дітей на шляху до дорослого життя. Будьте уважні до своїх дітей. Це допоможе Вам вчасно звернути увагу на перші ознаки біди.

Висновок

Профілактика споживання наркотиків серед підлітків досить непростий в психологічному, правовому і організаційному відношенні процес. Її необхідно будувати не тільки на основі виховного процесу, психотерапевтичного чи медичного втручання. При її організаційній побудові важливо пам'ятати про законодавчої і правової регламентації антинаркотичної діяльності. Тут слід використовувати положення адміністративного, кримінального, іншого законодавства Російської Федерації, а також норми міжнародного права і рекомендації світового співтовариства.

Нам би хотілося звернути увагу педагогів на те, що вся профілактична робота з дітьми повинна бути ретельно продуманою, обережною, максимально тактовної.

Інформація про наркотики та наркозлочинності, подана без урахування підліткової психології, може порушити нездоровий інтерес у слухачів і навіть спонукати їх до вживання наркотичних засобів.

Таким чином, антинаркотична профілактична робота у підлітковому середовищі вимагає від педагога відповідального, вдумливого і професійного підходу, наявності певних знань, формування яких певною мірою і покликана допомогти ця лекція.