Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ І ПОШИРЕННЯ НАРКОМАНІЇ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
205.82 Кб
Скачать

1.2 Первинна профілактика залежності від психоактивних речовин, її цілі і завдання

Первинна профілактика наркоманії спирається в своїй основі на довгострокову загальнодержавну політику, спрямовану на формування в суспільстві непримиренного ставлення до вживання наркотиків. Така політика дозволяє сподіватися, що протистояння наркоманії стане дійсно загальнонаціональною справою і включить у себе зусилля, як на урядовому рівні, так і по лінії неурядових структур і рухів.

При розробці нової цілісної системи первинної профілактики нашій країні слід виходити з таких основних умов:

  • соціально-економічне і правове забезпечення державної системи первинної профілактики;

  • етапність формування державної системи первинної профілактики з чітким визначенням стратегічних і тактичних цілей кожного етапу;

  • підтримка наукових досліджень у галузі профілактики наркоманії;

  • реалізація довгострокової антинаркотичної пропагандистсько-інформаційної компанії, насамперед орієнтованої на дітей і молодь, освітнє середовище і сім'ю;

  • цілеспрямоване і широке підключення до антинаркотичної діяльності громадських рухів, організацій і громадян;

  • стимулювання комерційних та фінансових структур, зацікавлених у здійсненні заходів з профілактики наркоманії;

  • обов'язкове включення в програму первинної профілактики системи моніторингу не тільки поширеності вживання, але і ефективності функціонування системи первинної профілактики на кожному етапі її становлення та функціонування.

Цілі первинної профілактики

Цілями первинної профілактичної діяльності на даному етапі становлення державної системи профілактики зловживання ПАР та наркоманії в освітньому середовищі є:

  • зміна ціннісного ставлення дітей та молоді до наркотиків, формування особистої відповідальності за свою поведінку, що зумовлюють зниження попиту на психоактивні речовини в дитячо-молодіжної популяції;

  • стримування залучення дітей і молоді в прийом наркотичних засобів за рахунок пропаганди здорового способу життя, формування антинаркотичних установок та профілактичної роботи, що здійснюється співробітниками освітніх установ.

Стратегія первинної профілактики

Сучасна концепція первинного, раннього попередження вживання наркотиків і зростання наркоманії серед дітей і підлітків заснована на тому, що в центрі її повинні перебувати особистість неповнолітнього і три основні сфери, в яких реалізується його життєдіяльність, - сім'я, навчальний заклад і дозвілля, включаючи пов'язане з ними мікро соціальне оточення.

Стратегія первинної профілактики передбачає активність профілактичних заходів, спрямованих на:

  • формування особистісних ресурсів, що забезпечують розвиток у дітей і молоді соціально-нормативного життєвого стилю з домінуванням цінностей здорового способу життя, дієвої установки на відмову від прийому психоактивних речовин;

  • формування ресурсів сім'ї, допомагають вихованню у дітей та підлітків законослухняного, успішного і відповідальної поведінки, а також ресурсів сім'ї, що забезпечують підтримку дитині, що почав вживати наркотики, що стримують його розрив з родиною і допомагають йому на стадії соціально-медичної реабілітації при припиненні прийому наркотиків;

  • впровадження в освітній середовищі інноваційних педагогічних та психологічних технологій, що забезпечують розвиток цінностей здорового способу життя і мотивів відмови від «проби» і прийому наркотиків, а також технологій раннього виявлення випадків вживання наркотиків учнями;

  • розвиток соціально-підтримуючої інфраструктури, що включає сім'ю в мікро соціальне оточення дитини «групи ризику наркотизації» та дитини, який захворів на наркоманію.

Стратегічним пріоритетом первинної профілактики слід розглядати створення системи позитивної профілактики, яка орієнтується не на патологію, не на проблему і її наслідки, а на що захищає від виникнення проблем потенціал здоров'я - освоєння та розкриття ресурсів психіки і особистості, підтримку молодої людини і допомога йому в самореалізації власного життєвого призначення. Очевидна мета позитивно спрямованої первинної профілактики полягає у вихованні психічно здорового, особистісно розвиненої людини, здатного самостійно справлятися з власними психологічними труднощами і життєвими проблемами, що не потребує прийомі ПАР.

Антинаркотична профілактика - це цілісна, організована в рамках єдиної державної програми система заходів, яка має свій зміст, етапність і динаміку розвитку, певний кінцевий результат і реалізується державними та громадськими структурами.

Таке розуміння профілактики як системи діяльності дозволяє в загальнодержавній системі профілактики вживання і обігу наркотичних засобів виділити підсистему профілактичної діяльності в освітньому середовищі, що має специфічні цілі, завдання, засоби та знаходиться в компетенції насамперед Міністерства освіти Російської Федерації, Міністерства охорони здоров'я Російської Федерації, органів управління освітою та органів управління охороною здоров'я суб'єктів Російської Федерації.

Вітчизняний і зарубіжний досвід свідчать, що в плані профілактики найбільш переважними є програми, спрямовані на пропаганду здорового способу життя і орієнтовані на застосування соціально-психологічного тренінгу. Базовою основою всіх профілактичних заходів визнається інформаційно-когнітивне (освітній) напрям. Виходячи з об'єктивних умов стану наркологічних проблем в країні і стратегії стримування наркоманії, розроблена Концепція комплексної активної профілактики та реабілітації (Капрі), яка пропонує як кардинального вирішення проблеми профілактики наркоманії об'єднання в єдиний комплекс освітніх, соціальних і медичних заходів у рамках первинної, вторинної та третинної профілактики, що забезпечують досягнення загальної мети. Такий методологічний підхід дозволяє максимально спертися на вже наявні ресурси і можливості загальноосвітніх установ, установ початкової, середньої, вищої професійної освіти та інших освітніх установ, а також використовувати останні досягнення сучасних освітніх, психологічних і медико-соціальних технологій у сфері профілактики наркоманії. Отже, КАПРІ дозволяє вирішувати задачі не тільки первинної, а й обов'язково вторинної та третинної профілактики, тобто вчасно, на максимально ранніх етапах забезпечити виявлення наркозалежних і перейти до лікування та реабілітації з подальшою профілактикою зривів і рецидивів захворювання. При такому підході забезпечується вирішення питань контролювання груп дітей та підлітків, що пройшли первинне лікування або реабілітацію з приводу наркоманії і повернулися в ту чи інший навчальний заклад.

Профілактична діяльність в освітньому середовищі згідно Концепції КАПРІ включає наступні основні принципи: