Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика 2011.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
818.69 Кб
Скачать

5. Управління розвитком персоналу підприємства

У сучасних умовах великого значення набуває конкурентоспроможність персоналу, що являє собою вміння кожного з працівників та всіх разом як єдиного організму швидко й ефективно сприймати та реалізувати різні нововведення на кожній стадії життєвого циклу продукції.

Конкурентоспроможність кадрів досягається лише за умов постійного поглиблення знань, умінь, навичок, сприятливого соціально-психологічного клімату, відповідних умов праці. Конкурентоспроможність персоналу можна визначити як результат його розвитку, котрий досягається через застосування комплексу заходів, що охоплює професійне навчання, перепідготовку, підвищення кваліфікації кадрів, а також планування кар’єри персоналу організації.

Розвиток персоналу є важливим фактором успішної діяльності ВАТ «Вібросепаратор». Завданням планування розвитку персоналу є визначення майбутніх вимог, що ставляться до робочих місць, а також планування заходів, необхідних для професійного розвитку працівників.

У плануванні розвитку персоналу ВАТ «Вібросепаратор» важливим завданням є планування заходів, спрямованих на досягнення рівня освіти, необхідного для призначення на певну посаду. Підприємство розробляє плани щодо подальшої освіти співробітників, направлених для набуття спеціальної професійної кваліфікації і виробничого досвіду.

Потреба в розвитку персоналу визначається через порівняння знань і вмінь працівників з майбутніми завданнями і вимогами. При цьому необхідно враховувати інтереси і побажання працівника, а також його потенціал. Працівники заінтересовані в пристосуванні своєї кваліфікації до вимог робочого місця, в гарантіях виробничого зростання (планування кар’єри): підвищення особистої мобільності на ринку робочої сили; отримання шансів для самореалізації на робочому місці.

Розвиток персоналу для ВАТ «Вібросепаратор» є важливим напрямом виробничих інвестицій. Пріоритетність інвестицій в розвиток персоналу визначається необхідністю підвищення ділової активності кожного працівника з метою подальшого успішного розвитку організації, упровадження нових технологій, зростання продуктивності праці тощо.

Навчання й розвиток персоналу у ВАТ «Вібросепаратор» спрямовані на підвищення продуктивності праці, тому вони здійснюються такими методами, як учнівство та підготовче навчання на робочому місці. Навчання поза роботою використовується підприємством лише за власні кошти своїх працівників.

Навчання персоналу ВАТ «Вібросепаратор» складається з таких етапів:

– збирання інформації про стан підготовки і навичок працівника;

– здійснення вхідного контролю знань, умінь і особистих якостей працівника;

– визначення складу необхідних знань і умінь, формування індивідуальних програм навчання і груп учнів;

– вихідний контроль знань.

Індивідуалізація навчання відбувається на підставі оцінки діяльності працівника його безпосереднім керівником. Спершу визначається, які професійні навички й особистісні якості потребують розвитку, корекції та «шліфування», і уже виходячи з цього, відповідно до кадрової політики організації, вибирають навчальні програми й конкретні форми практичного навчання.

Основними методами і формами теоретичної підготовки персоналу ВАТ «Вібросепаратор» є :

– проведеня лекцій, семінарських занять з використанням ілюстративних матеріалів;

– перегляд спеціальних кінофільмів та телефільмів;

– аналіз реальних ситуацій;

– самостійна підготовка.

Система професійного розвитку виробничо-технічного призначення передбачає:

– підготовку нових працівників безпосередньо на робочих місцях.Ця форма має оперативний характер, є конкурентною і орієнтована на виконання конкретного трудового процесу;

– перепідготовку і підготовку за суміжними професіями;

– підвищення кваліфікації.

Основною формою професійного росту для керівників і спеціалістів є підвищення їх кваліфікації через систему стажування і навчання у вузах, джерелом фінансування якого є самі працівники, які цього потребують. Для навчання та розвитку керівників, спеціалістів і службовців на підприємстві використовуються такі методи, як метод конференцій, метод дискусії, метод дослідження можливих випадків, метод інцидентів та метод «мозкової атаки». Це дає змогу творчо, інтенсивно мислити, вносити оригінальні та неординарні пропозиції, а також виявити керівнику підприємства найкращих фахівців.