Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
вита 1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
14.07.2019
Размер:
137 Mб
Скачать
    1. Розвиток сучасного костюму

Наулко В.І., А Пономарьов говорять про зміну народного одягу під впливом соціально-економічного та історико – культурного розвитку суспільства. Змінювалися не лише окремі види одягу, але й цілі комплекси . Відбувався взаємовплив культур сусідніх народів. Велику роль відіграло те, що значний вплив мало становлення й розвиток проектування та моделювання одягу на професійній основі. Особливе значення мали перехід до масового промислового виробництва. Завдяки цим факторам поступово відбувався перехід на одяг загальноєвропейського типу, окремі його види поєднувалися з традиційними елементами.

У багатьох сучасних підручниках, наприклад, Наулко [20], А. Пономарьова [26] розвиток одягу в Україні протягом ХХ ст. поділяють на ряд етапів.

Спочатку виділяють період з 1917 р. до кінця 20-х років. Цей період характеризується скороченням промислового виробництва ( причини – громадянська війна, інтервенція, економічна розруха ). Внаслідок цього більшість сільського населення повернулось до одягу домашнього або кустарного виробництва з традиційних матеріалів. На 20-ті роки припадає зародження в нашій країні професійного моделювання одягу. Закономірно, що увагу спеціалістів привертав народний одяг. Однак моделювання практично не мало зв׳язку з промисловістю, а тому й не справило помітного впливу на розвиток костюма, залишившись лише творчим експериментом одинаків.

У 30-х роках починає зростати кількість фабрик, що випускають одяг, тому промисловий спосіб виробництва одягу починає витісняти домашній та кустарний спосіб. Читаючи різні джерела із описами тогочасного одягу, дізналися, що саме у цей період зазнав значних змін народний одяг. Вважаємо, що ці зміни були не кращими: промислові тканини, що виготовлялись у ті роки, були однотонних темних кольорів, бідні за фактурою, спрощувались, ставали чіткішими основні лінії крою, відбувалась зміна різних типів крою на прямоспинний, зменшувалось розповсюдження полотняного одягу, головні убори взагалі зникають з ужитку. Змінюється як чоловічий одяг, так і жіночий , селянський одяг замінюється міським... Костюм настільки зазнав змін, що витісняє національність людини, соціальний стан, натомість визначає лише вікову та професійну градацію. Проте слід відзначити, що на розвиток костюма починає відчутно позначатись вплив професійної моди. У Харкові створили перший у республіці осередок прфесійного моделювання одягу – Всеукраїнська центральна дослідна лабораторія швейної промисловості.

Вивчаючи розвиток костюма у 40 – 50 роках побачили, що тенденції по зміні народного костюма поглиблювалися з новою силою: скоротилась кількість елементів традиційних комплексів, припинилося масове виготовлення доморобних тканин, а виготовлення одягу ручним способом взагалі втратило значення однієї з основних галузей домашнього виробництва та кустарного промислу. Також розвиток костюма стає залежним від професійного моделювання. Важливе значення у цьому плані мало створення у 1944 р. Будинку моделей одягу в Києві, а згодом у Львові. Що характерно для цього періоду, то короткочасне повернення до традиційного одягу, що пов׳язано з погіршенням забезпечення населення промисловими товарами.

У 60-х роках в Україні спостерігається значне прискорення розвитку одягу. Зростає промислове виробництво одягу, масове освоєння синтетичних матеріалів. Оцінюючи цей період побачииа, що значний розрив створювався між професійним моделюванням одягу і промисловим виробництвом. Село стає масовим споживачем готового одягу промислового виробництва. Традиційний одяг у більшості районів України практично зникає з повсякденного вжитку, залишаючись, однак, важливим компонентом святково – обрядової культури.

Згодом спостерігається падіння престижності народного одягу . Це було пов’язано з тим, що однобічно розглядалася широка популярність вишиваних чоловічих сорочок – “гуцулок “, Укрхудожпромспілка почала переводити на виготовлення виробів лише з геометричним орнаментом. Тенденція ігнорування розмаїтості народних традицій призвела до штучної стандартизації виробів, отже й втрати ними зв׳язку з народною творчістю.

Вивчаючи питання розвитку сучасного костюма звернули увагу на те, що впливи, які мали місце в той час призвели до помітного відриву його розвитку від народних традицій та значно звузили сферу їх побутування.

Підсумовуючи історію розвитку костюма, можна сказати, що кожна епоха мала свій вплив на його розвиток.