Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Окоча. Лабораторні(5-8).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.07.2019
Размер:
148.57 Кб
Скачать
  1. Загальні відомості '

Покривність — це маса лакофарбового матеріалу (в п), необхідного для того, щоб. зробити непросвічуваним колір пофар-бованої поверхні площею 1 мг . Цей показник визначає рівномірність нанесення шару лакофарбового матеріалу, що обумовлює еко­номію матеріалу. Визначають покривність трьома методами: за коефіцієнтом контраст­ності, інструментально-математичним методом та з використанням шахматної дошки.

Метод за коефіцієнтом контрастності передбачає вимірювання коефіцієнта яск­равості покриття різноі товщини, розташованого на білій і чорній підкладинках. Ним визначають покривність емалей та фарб білих та світлих тонів у затверділих покриттях з коефіцієнтом яскравості не менше 0,6.

Коефіцієнт яскравості R — це відношення яскравості покриття до яскравості ета­лона, заміряних в однакових умовах освітлення з урахуванням кута падіння світла 45°.

Коефіцієнт контрастності С — відношення коефіцієнта яскравості від чорної підкладинки Rч до коефіцієнта яскравості від білої підкладинки R6 .Поверхня вва­жається покритою, якщо коефіцієнт контрастності покриття дорівнює 0,98.

Інструментально-математичний метод визначення покривності на чорно-білій підкладинці з використанням ЕОМ передбачає визначення коефіцієнтів яскравості непокриваючого і перепокриваючого покриттів, розташованих на чорній і білій підкладинках.

Найпоширеніший метод визначення покривності — з використанням шахматної до­шки. Він полягає у нанесенні емалей або фарб на скляну пластину доти, поки чорній білі квадрати на шахматній дошці, підкладеній під пофарбовану пластину, не будуть видні.

  1. Підготовка до випробування

  1. Шахматну дошку (рис.З) виготовляють так: шматок білого друкарського паперу розміром 90x120 мм розкреслюють на 12 квадратів розміром 30x30 мм і за­фарбовують їх у шахматному порядку чорною тушшю. Після висихання лист наклею­ють на дерев"яну або скляну пластинку розміром 90x120 мм. Коефіцієнт яскравості білих квадратів після накладан-ня скляної пластинки повинен бути 0,8-0,85, чорних — не більше 0,05.

  2. Фарбу розбавляють розчинником до робочої в”язкості 25 с за ВЗ-4.

  3. Пластинки скляні фотографічні (90 120 1,4 мм) промивають з милом у теплій воді і витирають чистою бавовняно-паперовою тканиною; знежирюють шляхом занурення в ацетон, висушують при 20°С протягом 5 хв і зважують на терезах з точністю до 0,0002 г.

  4. Наносять фарбу на скляну пластинку пульверизатором. Готують три пара­лельні зразки.

Рис.З. Шахова дошка

  1. Методика виконання роботи

  1. Скляну пофарбовану пластинку накладають на шахматну дошку і при рівномірному денному світлі спостерігати, чи просвічуються Чорні квадрати шахмат­ної дошки.

  2. Якщо квадрати просвічуються, наносять ще один шар фарби, поки різни­ця між чорними і білими квадратами не зникне.

  3. Після повного покриття пофарбовану пластинку зважують на терезах з точністю до 0,0002 г.