Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 2. Організація навчального процесу у вузі....doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.07.2019
Размер:
134.66 Кб
Скачать

Рейтингова система контролю й оцінки знань студентів

Рейтингова система як форма контролю за різноманітними видами навчальної роботи стимулює активність і самостійність студентів,розширює межі самостійної роботи, дозволяє індивідуалізувати процес навчання, залучити до нього елементи змагання, суттєво змінити характер стосунків між викладачем і студентом.

Тести й рейтинг дозволяють розширити шкалу усталеної чотирибальної системи оцінок , підвищити відповідальність студентів за результати навчальної праці й власного професійного зростання, допомагає викладачеві чітко розмежовувати студентів за рівнем їхньої готовності до професійної діяльності.

Рейтинг у перекладі з англійської – оцінка, ранг, шкала. Стосовно студента, котрий прагне оволодіти не лише сукупністю знань,умінь та навичок для майбутньої професії, а й реалізувати свої можливості розвитку, саме оцінка його діяльності стає об’єктивно необхідною для управління цим процесом.

Сутність методу рейтингу полягає в оцінюванні знань, підсумовуванні оцінок протягом семестру(чи року) за різними видами контролю.

Рейтинг – це комплексний кількісний показник, котрий враховує результати студента за всіма видами занять і самостійної роботи з відповідних предметів протягом семестру, навчального року та за весь період навчання у вузі.

Суть цього методу полягає в тому, що знання й уміння майбутнього спеціаліста оцінюються за спеціальною шкалою,де кількість балів у кожному конкретному випадку відображає рівень цих знань і умінь. Сумарний результат якісно визначає ступінь готовності студента до професійної діяльності. Рейтинг передбачає оцінку професіоналізму студентів, а не лише ступінь засвоєння навчального матеріалу.

Навчальний рейтинг – це своєрідний інтегральний індекс студента, показник його класу. Він виступає об’єктивним критерієм у системі атестації на різних етапах навчання.

У практиці українських вузів для створення рейтингу використовуються(застосовуються) наступні принципи:

  • оцінювання навчальної роботи студентів здійснюється в балах рейтингу(в деяких випадках застосовується звичайна система оцінок з наступним перерахуванням в рейтинг);

  • обов’язковий облік поточної роботи студентів у підсумковій оцінці з дисципліни(у більшості випадків підсумкова оцінка визначається лише за поточним контролем);

  • інтегрування навчальної роботи студента, вираховування сумарного рейтингу за семестр, навчальний рік, період навчання;

  • поділ студентів за сумарним рейтингом;

  • у разі потреби перерахунок балів у звичній системі оцінювання.

Переваги рейтингової системи оцінювання знань студентів полягає у тому, що вона помітно впливає на інтенсивність, ритмічність і якість навчальної роботи студентів.

Рейтинг спонукає студентів до систематичної, активної праці(роботи) протягом всього семестру, стимулює позитивну мотивацію навчання. Він забезпечує розширення меж і підвищує значимість самостійної роботи над навчальним матеріалом.

У практиці вузівського навчання слід використовувати рейтингову модель контролю й оцінки підготовленості студентів, спираючись на наступні показники:

  • оцінка всіх результатів навчальної роботи студента протягом усіх форм контролю здійснюється у балах:

  • підсумкова оцінка з предмету, єдина для всіх, визначається сумою балів, котру може набрати студент з відповідної дисципліни(наприклад, 100);

  • частина суми припадає на всі форми поточної успішності, а решта – на підсумковий контроль;

  • для допуску до іспиту студент повинен набрати відповідну суму балів за поточною успішністю;

  • з метою стимулювання самостійної,творчої роботи студентів протягом семестру може надаватися можливість отримати підсумкову оцінку(іспит, залік) автоматично9шляхом виконання додаткових творчих завдань, вивчення позапрограмного матеріалу тощо):

  • отримана сума балів перераховується в рейтинг з урахуванням її значимості. З цією метою вводяться предметні(вагомі) коефіцієнти;

  • рейтинг студента за семестр,навчальний рік, період навчання визначається рейтингом кожної навчальної дисципліни.

Рейтингова система базується , як правило, на модульному принципі побудови навчальних дисциплін. Навчальний модуль – це частина робочої програми з конкретної дисципліни, котра включає повний перелік занять, явищ, законів, засвоєння котрих є обов’язковим і підлягає контролю.